465
Μέρος του περιβόητου πίνακα του γυμνού Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Carlo Allegri

Γυμνός στο κοινό (μιας γκαλερί) εκτίθεται ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2016, 14:16
Μέρος του περιβόητου πίνακα του γυμνού Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Carlo Allegri

Γυμνός στο κοινό (μιας γκαλερί) εκτίθεται ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2016, 14:16

Απειλές, φωτογραφίες που «κατεβαίνουν» από το Facebook, ακόμα και απειλές κατά της ζωής, απαγορεύσεις: Η αμερικανίδα ζωγράφος Ιλμα Γκορ υποστηρίζει ότι αντιμετώπισε για τον πίνακά της την οργή πολλών, αλλά φαίνεται να βρήκε καταφύγιο στο Λονδίνο.

Ολα ξεκίνησαν από την επιλογή του προσώπου επέλεξε να ζωγραφίσει, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το έργο λέγεται «Make America Great Again», «Να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη», τίτλος που ανακαλεί το σύνθημα της εκστρατείας του Τραμπ – και η ειρωνεία είναι ξεκάθαρη: ο αμφιλεγόμενος μεγιστάνας φαίνεται να ποζάρει αυτάρεσκα, αλλά τα γεννητικά του όργανα είναι μικρά. Διόλου τυχαία ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φεμινιστικό γκρουπ στο Facebook στις 10 Φεβρουαρίου, μια απάντηση των Αμερικανίδων στη σεξιστική ρητορική του υποψηφίου.

Κατά τα άλλα ο πίνακας με μόλις 27×35 εκατοστά σε μέγεθος, απεικονίζει τον Τραμπ, με το ένα πόδι πάνω σε κάποια καρέκλα ή κάτι παρόμοιο και με τα χείλια ανοιχτά σαν να μιλά έντονα, με μια υπόνοια ερωτισμού.

trump-naked

(illmagore.com)

Είναι δύσκολο να μην ανακαλέσει κανένας στη μνήμη βλέποντας τον πίνακα τον παράδοξο διάλογο που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες με τον συνυποψήφιό του Μάρκο Ρούμπιο.

Ο τελευταίος είχε πει ότι τα χέρια του Τραμπ είναι μικρά, ένας υπαινιγμός για το ότι και άλλα του μεγέθη στην ανατομία του δεν είναι μεγάλα. Εισέπραξε από την μεγιστάνα επιχειρηματία κατά τη διάρκεια ενός debate την απάντηση ότι δεν είναι μικρά.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί: «Τα έβαλε με τα χέρια μου, δεν το είχα ξανακούσει ποτέ. Δείτε αυτά τα χέρια. Είναι μικρά; Αναφέρθηκε και στο ότι, αν είναι μικρά, κάτι άλλο πρέπει να είναι μικρό. Σας εγγυώμαι, δεν υπάρχει πρόβλημα».

https://www.youtube.com/watch?v=Oiu501YlkgA

Η εικόνα του έργου της Γκορ –που μάλλον δίνει μια άλλη εικόνα από αυτή που μας διαβεβαιώνει ο Τραμπ ότι υπάρχει- είχε απαγορευτεί από το Facebook (κάποιοι κατήγγειλαν ότι παραβιάζει τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα) αφού πρώτα  την είχαν μοιραστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Δέχτηκε μάλιστα και προειδοποιήσεις ότι δεν μπορεί να πουλήσει το έργο γιατί ο ίδιος ο Τραμπ είναι αυτός που έχει τα δικαιώματα για την εικόνα του.

Από την περασμένη Δευτέρα το έργο εκτίθεται στην γκαλερί Maddox στο Λονδίνο, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Illma Gore Tattoo Me projectΓια την 24χρονη Γκορ ο πίνακας φτιάχτηκε για να «προκαλέσει μια αντίδραση από το κοινό του -καλή ή κακή- για τη σημασία που αποδίδουμε στα σώματά μας. Τα γεννητικά μας όργανα δεν υπαγορεύουν το φύλο σου, την ισχύ και του στάτους σου». Η ίδια λέει ότι στις ΗΠΑ αντιμετώπιζε απειλές για το έργο και για την ίδια και λογοκρισία. Το Λονδίνο είναι πιο ανοιχτόμυαλο σε θέματα τέχνης, λέει η αυστραλοαμερικανή καλλιτέχνιδα.

Με τη δημοσιότητα που πήρε το όλο θέμα η Γκορ θα μπορούσε μάλιστα να πουλήσει αρκετά ακριβά το έργο, ίσως και για 1,4 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...