582
Μια καθημερινή εικόνα από το accidentally Wes Anderson του Instagram. Πολλές είναι σαν να έχουν βγει από τις ταινίες του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει κάνει σήμα κατατεθέν του τα τυχαία συμμετρικά πλάνα | Instagram

Γιατί ο Γουές Αντερσον λατρεύεται από τη μόδα και από το Instagram

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 08:00
Μια καθημερινή εικόνα από το accidentally Wes Anderson του Instagram. Πολλές είναι σαν να έχουν βγει από τις ταινίες του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει κάνει σήμα κατατεθέν του τα τυχαία συμμετρικά πλάνα
|Instagram

Γιατί ο Γουές Αντερσον λατρεύεται από τη μόδα και από το Instagram

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 08:00

Κάθε διαφημιστής, στυλίστας, διακοσμητής, αλλά και χίπστερ που σέβεται τον εαυτό του, κρατά μια ζεστή θέση στην καρδιά του για τον Γουές Αντερσον. Λένε πως είναι δίκοπο μαχαίρι για έναν κινηματογραφικό σκηνοθέτη να έχει τόσο αναγνωρίσιμο ύφος, να καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για δική του ταινία από τα πρώτα πέντε λεπτά της. Και πως κάποιος με εικόνες που λειτουργούν ως σήμα κατατεθέν, δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από «αυτό που θέλει ο κόσμος», σε περίπτωση που θα θελήσει μελλοντικά να τολμήσει κάτι διαφορετικό.

Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να προβληματίζει τον Γουές Αντερσον, ίσα ίσα μοιάζει να το διασκεδάζει. Το trailer της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας του «Isle of Dogs» (Το νησί των σκύλων) γέννησε μεγάλες προσδοκίες για αυτή τη stop motion δημιουργία, τεχνική που είχε χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία και στο πολύ δημοφιλές φιλμ του «Ο απίθανος κύριος Φοξ», με τη Μέριλ Στριπ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ να δανείζουν τις φωνές τους στο κεντρικό ζεύγος των αλεπούδων.

Αυτή τη φορά, τον πρώτο λόγο δεν έχουν οι αλεπούδες, αλλά οι σκύλοι. Με ένα πρωτοκλασάτο καστ να τους δίνει ανθρώπινη μιλιά, όπως οι Εντουαρντ Νόρτον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, αλλά και Γιόκο Ονo!

Τί συμβαίνει όμως με το εμβληματικό στυλ του σκηνοθέτη ταινιών όπως «Οικογένεια Τενενμπάουμ», «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και «Υδάτινες ιστορίες»; Εκτός από ευρηματικός σεναριογράφος, ο 49χρονος δημιουργός είναι και ένας σκηνοθέτης με τόσο χαρακτηριστική σφραγίδα, που έχει αποτελέσει έμπνευση όχι μόνο για κορυφαίους οίκους μόδας, αλλά τώρα τελευταία, για ένα νέο trend στο Instagram.

Οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής καμπάνιας του Οίκου Gucci για το 2016 δεν έκρυψαν ποτέ πόσο δυνατή επιρροή έχουν ασκήσει στις ιδέες τους τα απολύτως συμμετρικά καρέ του Αντερσον. Πώς θα μπορούσαν να το αρνηθούν άλλωστε; Οπως σχολιάζει και ο Guardian σε σχετικό του άρθρο, «ροζ φλαμίνγκο σε ένα δάσος από ψεύτικα διακοσμητικά φυτά και τα μοντέλα να ποζάρουν σα να κάνουν διάλειμμα από κάποιο γύρισμα του Γουές μέσα σε ρούχα και χρώματα που δεν περνούν απαρατήρητα» και ναι, ο αμερικανός σκηνοθέτης παραδίδει δωρεάν μαθήματα στυλ σε όσους έχουν δίψα για γνώση, ή έχουν ξεμείνει από έμπνευση.

gucci
Η διαφημιστική καμπάνια του 2016 του Οίκου Gucci είχε σαφέστατες επιρροές από τις ταινίες του Γουές Αντερσον

Οσο για το instagram, αρκεί να ακολουθήσετε το accidentally wes anderson (όλως τυχαίως Γουές Αντερσον) και θα δείτε πλήθος πολύχρωμων, επιμελώς ατημέλητων εικόνων που με το στυλιζάρισμά τους είναι λες και έχουν βγει από κάποια παλιά, ή κάποια που δεν έχει γυριστεί ακόμη, ταινία του πρωτοπόρου Γουές. Παράξενα δωμάτια ξενοδοχείων με ταπετσαρίες που βγάζουν μάτι, γυναίκες που περπατούν στον δρόμο χωρίς να ξέρουν ότι αποτελούν πρώτης τάξεως (απο)μίμηση του συγκεκριμένου στυλ, ακόμα και ένα βαριεστημένο ζευγάρι νιόπαντρων που κάθεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον πάνω σε έναν καναπέ. Το γνώριμο στυλ είναι παντού παρόν, φτάνει να έχεις τα αντανακλαστικά να το εντοπίσεις και να το φωτογραφίσεις εγκαίρως.

_________________________ The Breakers | Newport, Rhode Island | c. 1893 • • The Breakers is a Vanderbilt mansion located in Newport, Rhode Island. The building became a National Historic Landmark in 1994 • • The mansion was built as the summer home of Cornelius Vanderbilt II, a member of the wealthy United States Vanderbilt family, in an architectural style based on the Italian Renaissance and designed by renowned architect Richard Morris Hunt • • The 70-room mansion is marked by sculpted iron gates at the entrance, and limestone-and-iron fence that borders the property on all but the ocean side. The footprint of the house covers approximately 1 acre of the 14 acres (5.7 ha) estate on the cliffs overlooking the Atlantic Ocean • • The Breakers is the architectural and social archetype of the "Gilded Age period. It was the largest, most opulent house in the Newport area upon its completion in 1895 • • Vanderbilt died in 1899 at age 55, leaving The Breakers to his wife Alice Gwynne Vanderbilt, who in turn left the property to her youngest daughter Countess Gladys Széchenyi at her death in 1934 • • In 1948, Gladys leased the high-maintenance property to The Preservation Society of Newport County for $1 per year until they bought it from her daughter in 1972. Although the agreement granted her life tenancy, upon her death in 1998, The Preservation Society agreed to allow the family to continue to live on the third floor, which is not open to the public • • It is now the most-visited attraction in Rhode Island, with approximately 450,000 visitors annually as of 2017 • • Know more? Please comment below! • • ?: @margaritam0m • ✍:@Wikipedia • #AccidentallyWesAnderson #WesAnderson #VscoArchitecture #TheBreakers #SymmetricalMonsters #Newport #AccidentalWesAnderson #RhodeIsland

A post shared by @ accidentallywesanderson on

Κι αν ακόμη πιστεύετε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά από τον δικό μας, αρκεί να κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και σε πολυσύχναστα στέκια όπως η πλατεία Αγίας Ειρήνης ή η οδός Κολοκοτρώνη, για να πέσετε πάνω σε διακόσμηση μπαρ και εστιατορίων βγαλμένων από τη ζωή. Του Γουές Αντερσον. Κάποιες φορές μάλιστα, κορίτσια και αγόρια με hispster αισθητική, περπατούν στον δρόμο με αμφίεση και αέρα των ηρώων του σκηνοθέτη. Η Αθήνα μιμείται την τέχνη. Το ίδιο και η μόδα. Το ίδιο και το Instagram.

Info: Το νέο φιλμ του Γουές Αντερσον, «Isle of Dogs» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 3 Μαΐου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...