457
Αύγουστος 2014, στη Μονρόβια της Λιβερίας. Μέλη του υπουργείου Υγείας μεταφέρουν το πτώμα μίας γυναίκας που προσβλήθηκε από τον Εμπολα | John Moore/Getty Images/Ideal Images

Μπιλ Γκέιτς: «Η ευλογιά πιο επικίνδυνη από πυρηνικό όπλο»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 13:12
Αύγουστος 2014, στη Μονρόβια της Λιβερίας. Μέλη του υπουργείου Υγείας μεταφέρουν το πτώμα μίας γυναίκας που προσβλήθηκε από τον Εμπολα
|John Moore/Getty Images/Ideal Images

Μπιλ Γκέιτς: «Η ευλογιά πιο επικίνδυνη από πυρηνικό όπλο»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 13:12

Πόσο πιο εμφατικά μπορεί να το πει για να ακουστεί; «Ενας θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνος ακόμη και από πυρηνικά όπλα». Ο Μπιλ Γκέιτς, επιμένει να προειδοποιεί τον κόσμο, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ότι η εξαιρετικά χρήσιμη και αποτελεσματική πρόοδος στη βιοτεχνολογία σημαίνει, ταυτόχρονα, ότι επίδοξοι τρομοκράτες θα μπορούσαν να αφανίσουν ακόμη και 30 εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα σε έναν χρόνο, χρησιμοποιώντας απλώς και μόνο την ευλογιά!

Μιλώντας σε εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute (RUSI) του Λονδίνου, ο ιδρυτής της Microsoft επανέλαβε ότι τώρα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να ενισχυθούν οι χώρες στη δυνατότητα εντοπισμού έξαρσης επιδημιών, ώστε να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης βιοτρομοκρατικής επίθεσης. Γι’ αυτό και το Ιδρυμα Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί και προωθεί τις έρευνες για την ταχύ και αποτελεσματικό εντοπισμό εξάρσεων επιδημιών.

«Η βιοτρομοκρατία είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από την πανδημία», είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κοσμου σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph. «Η πρόοδος στη βιολογία διευκολύνει έναν τρομοκράτη να δημιουργήσει την ευλογιά, η οποία είναι ένας εξαιρετικά θανατηφόρος παθογόνος οργανισμός», τόνισε αποτυπώνοντας το μέγεθος του κινδύνου: «Ακόμη και τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους θανάτους που θα προκαλούσε μία φυσική επιδημία ή μία επιδημία που θα έχει προκληθεί εσκεμμένα από τρομοκράτες».

2017-04-18T143936Z_1274504875_RC1C225458E0_RTRMADP_3_HEALTH-TROPICAL-GATES
Ο 61χρονος σήμερα -ιδρυτής της Microsoft- σε πρόσφατο συνέδριο για τους «Παραμελημένους Τροπικούς Ιούς» στη Γενεύη (REUTERS/Pierre Albouy)

Είτε προέρχεται από μία ιδιομορφία της φύσης είτε προκαλείται από έναν υπολογιστή στο γκαράζ ενός τρομοκράτη, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ένας ταχέως κινούμενος, μεταδιδόμενος μέσω του αέρα, παθογόνος οργανισμός θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. «Οπότε δεν υπάρχει λόγος για περισσότερη ομφαλοσκόπηση», τόνισε.

Είναι γνωστό ότι ο «εξοπλισμός» που χρησιμοποιείται για πρακτικές -δυνητικά καταστροφικής- γενετικής επεξεργασίας πωλείται πλέον για περίπου 150 ευρώ. Σκεφτείτε ότι, ήδη, ο εξοπλισμός χημικών ουσιών που κάνουν την Εσερίχια κόλι (κολοβακτηρίδιο) ανθεκτική κατά των αντιβιοτικών πωλείται ελεύθερα στο Διαδίκτυο. Μάλιστα υπάρχει μία νέα τεχνική («Crispr») εξαιρετικά καινοτόμα, φθηνή και προσβάσιμη, που επιτρέπει σε ερασιτέχνες να κάνουν πειράματα στο σπίτι ή σε σχολικά εργαστήρια.

Αν, λοιπόν, κάποιος έφτανε στο σημείο να δημιουργήσει και να απελευθερώσει έναν θανατηφόρο παθογόνο οργανισμό, η παγκοσμιοποίηση θα έκανε τα υπόλοιπα. Οπως υπογράμμισε ο κ. Γκέιτς, η συχνότητα, ταχύτητα και ευρύτητα μετακινήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο σημαίνει ότι μία μελλοντική πανδημία θα μπορούσε να ξεπεράσει σε θύματα το ξέσπασμα της Ισπανικής Γρίπης που σκότωσε σχεδόν 100 εκατ. ανθρώπους το 1919. «Τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε επιδημίες πολύ χειρότερες από τον Εμπολα ή τον Ζίκα. Και πιθανότατα θα έχουν τη μορφή μίας γρίπης», εξήγησε.

Με λίγα λόγια, «αρκεί ένας άνθρωπος σε ένα λεωφορείο, ένα αεροπλάνο ή ένα αεροδρόμιο και θα μιλάμε για τραγωδία. Πλέον, μία κρίση υγείας κάπου, είναι μία κρίση υγείας παντού». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...