546
Ο γιος του Συνήγορου του Πολίτη Γίμπραμπ Σάαμπ καταγγέλλει τη βία και τις πρακτικές της κυβέρνησης | YouTube

Βενεζουέλα: Γιος «τσαβίστα» πολιτικού καταγγέλλει την κυβέρνηση – και απαντά ο Μαδούρο τζούνιορ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 16:20
Ο γιος του Συνήγορου του Πολίτη Γίμπραμπ Σάαμπ καταγγέλλει τη βία και τις πρακτικές της κυβέρνησης
|YouTube

Βενεζουέλα: Γιος «τσαβίστα» πολιτικού καταγγέλλει την κυβέρνηση – και απαντά ο Μαδούρο τζούνιορ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 16:20

Το βράδυ της Τετάρτης δημοσιεύτηκε ένα βίντεο που δείχνει το βάθος της εσωτερικής ρήξης στη Βενεζουέλα. Ο νεαρός Γίμπραμπ Σάαμ κάνει μία έκκληση για ειρήνη. Απευθύνεται στον πατέρα του, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ο οποίος είναι Συνήγορος του Πολίτη, και του ζητά να βάλει τέλος στη βία.

Το ότι βρήκε το θάρρος ένας φοιτητής να δημοσιεύσει ένα βίντεο στο οποίο, ουσιαστικά, εγκαλεί τον πατέρα του και του υπενθυμίζει τα καθήκοντά του δείχνει ακριβώς την απόγνωση και τον πόνο που βιώνουν οι κάτοικοι της χώρας που μετρούν 30 νεκρούς από τις αρχές Απριλίου, από τότε που άρχισαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και οι επιχειρήσεις καταστολής από το κράτος.

Μαντέψτε ποιος έσπευσε να απαντήσει πρώτος! Ο γιος του προέδρου. «Τα τρία λεπτά της διασημότητάς σου θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο», έγραψε ο γιος του Νικολάς Μαδούρο, σε μήνυμά του στο Twitter, προς τον παιδικό το φίλο. «Μπορούσες να έχεις σηκώσει το τηλέφωνο, να είχες μιλήσει στον πατέρα σου, επιδεικνύοντας την αγάπη σου προς αυτόν και ακούγοντάς τον», υποστήριξε, κατηγορώντας ότι «χειραγωγήθηκε από πρόσωπα της αντιπολίτευσης» και ζητώντας του να «μην ξεχνά ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί της χώρας».

Μάλιστα στο ίδιο σχόλιο υπενθύμισε στον παλιό του φίλο ότι κάποτε συμμετείχαν μαζί σε πορείες υπέρ του Τσάβες, «υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα εξασφάλιζε η Επανάσταση».

Ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη από την άλλη απάντησε πρώτα ως πατέρας και ύστερα ως πολιτικός. «Τον αγαπώ, τον λατρεύω, ό,τι κι αν είπε», τόνισε προσθέτοντας ότι πάντα υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδίκαζε τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ωστόσο, παρότι είναι Συνήγορος του Πολίτη, οι ίδιοι οι πολίτες, και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του. Οκτώ φορές έχουν προσπαθήσει ομάδες της αντιπολίτευσης να προσεγγίσουν το γραφείο του και κάθε φορά διώκονται από αστυνομικούς και στρατιωτικούς με τη ρίψη πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

2017-04-27T213739Z_283192796_RC1D3414C1D0_RTRMADP_3_VENEZUELA-POLITICS
«Μαδούρο, εσύ τράβηξες τη σκανδάλη και σκότωσες τον Χουάν Πάμπλο», γράφει το μήνυμα διαδηλωτή στο Καράκας (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Σύμφωνα με τον νόμο, ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να εξετάζει τα παράπονα των πολιτών κατά της κυβέρνησης και είναι ανεξάρτητος από την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Ολοένα και περισσότεροι κατηγορούν τον Σάαμπ ότι πλέον λειτουργεί καθαρά προς το συμφέρον της κυβέρνησης. Τώρα πια στους επικριτές του κατατάσσεται και ο γιος του.

«Καταγγέλλω την άγρια καταστολή εκ μέρους των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης, της οποίας υπήρξα κι εγώ θύμα σήμερα», εμφανίζεται να λέει ο ίδιος στην κάμερα με ψύχραιμη και ήρεμη φωνή. «Ο Χουάν Πάμπλο Περναλέτε, ένας 20χρονος φοιτητής, σκοτώθηκε κατά την απαράδεκτη και απάνθρωπη ρίψη δακρυγόνων, όταν τον πέτυχε το δοχείο στο στήθος. Αυτός θα μπορούσα να είμαι εγώ!», τονίζει. Σύμφωνα με τις Αρχές δεν έχουν προσδιοριστεί τα αίτια θανάτου του νεαρού φοιτητή, αλλά οι γιατροί όντως παρατήρησαν σημαντική εσωτερική αιμορραγία στο στήθος του.

https://www.youtube.com/watch?v=nueN8aw96jA

«Μπαμπά», λέει και κοιτά στην κάμερα, «αυτή τη στιγμή έχεις την εξουσία να βάλεις ένα τέλος σε αυτή την αδικία που έχει βυθίσει τη χώρα. Σου το ζητώ ως γιος, και στο όνομα της Βενεζουέλας που υπηρετείς, να σκεφτείς και να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις», τονίζει. Προλαβαίνοντας όσους θα τον κατηγορούσαν ότι δέχεται πιέσεις από άλλους (το οποίο κι έγινε), ο ίδιος διασαφηνίζει ότι ούτε ο ίδιος ούτε η νεότερη αδερφή του απειλήθηκαν και ότι εκφράζονταν ελεύθερα.

«Με ωθούν οι αρχές και αξίες που μου δίδαξε ο πατέρας μου και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμον», λέει ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...