596
Ελληνική UNICEF: όλα για τα παιδιά, ή όχι μόνον; | UNICEF Greece/Facebook

Σαν να μην τρέχει τίποτε στην ελληνική UNICEF!

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 23 Απριλίου 2018, 17:04
Ελληνική UNICEF: όλα για τα παιδιά, ή όχι μόνον;
|UNICEF Greece/Facebook

Σαν να μην τρέχει τίποτε στην ελληνική UNICEF!

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 23 Απριλίου 2018, 17:04

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η διακοπή της συμφωνίας της UNICEF με την Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα, «εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα». Κατόπιν τούτου, η οργάνωση του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτόν το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις».

Η πρόεδρος της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, Σοφία Τζιτζίκου, έκανε λόγο για έλεγχο που η ίδια προκάλεσε κι ότι αυτός αφορά σε προηγούμενες της δικής της θητείας. Σύμφωνα με την εκδοχή της κυρίας Τζιτζίκου, «όταν αναλάβαμε το Μάιο του 2016 αποφασίσαμε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιες μη κανονικότητες, σε θέματα που είδαμε και μας έβαλαν σε σκέψεις, να προβούμε σε έναν έλεγχο, να δούμε τι παραλαμβάνουμε σαν καινούριο συμβούλιο, έτσι ώστε να μην επωμιστούμε τις ευθύνες που δεν μας αναλογούν». Έτσι, άρχισαν έλεγχο για τις πράξεις από το 2013, κι αυτός «έδειξε πράγματα και τον μοιραστήκαμε με τη Γενεύη», λέει η κυρία Τζιτζίκου. Ακολούθως, σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, «η Γενεύη» έκανε δικό της έλεγχο, το πόρισμα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιήσει «στην Αθήνα». Η επόμενη κίνηση ήταν μια θυελλώδης συνεδρίαση στην Αθήνα και η ανακοίνωση από τα κεντρικά της UNICEF περί διακοπής «της συμφωνίας».

Το μεσημέρι της Δευτέρας μπήκα στο site της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF. Σαν να μην τρέχει τίποτα! Όλα βαίνουν καλώς! Ζωή για κάθε παιδί, αγόρασε κάρτες της UNICEF, γίνε νονός στη UNICEF, ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων τίμησε την πρόεδρο της UNICEF, ο αρχηγός της ομάδας της UNICEF στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκστρατείες – πρωτοβουλίες, εγγραφείτε στο newsletter της UNICEF, κάντε τη δωρεά σας κλπ. Κουβέντα για την ανακοίνωση «της Γενεύης», κουβέντα για τα «πράγματα» που λέει η κυρία Τζιτζίκου, μιλιά για τη διακοπή της συνεργασίας.

Συμπλήρωσα τη φόρμα για να κάνω δωρεά στη UNICEF και διαπίστωσα ότι λειτουργεί κανονικότατα! Έδωσα τα πραγματικά μου στοιχεία, δηλώνοντας ότι θα κάνω τη δωρεά μέσω ταχυπληρωμής και σε λίγο πήρα το απαντητικό email που επιβεβαιώνει την εφάπαξ δωρεά μου. Δεν θα παραξενευτώ εάν μετά από λίγες ημέρες λάβω email που να μου λέει ότι δεν έχουν λάβει, ακόμη, την ταχυπληρωμή για τη δωρεά. Θα μπορούσα να κάνω και μηνιαία δωρεά, όλα τα δέχεται το site. Εάν επέλεγα να κάνω με πιστωτική κάρτα τη δωρεά, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF θα με χρέωνε αυτομάτως, και τα χρήματα θα πήγαιναν… αλήθεια, πού θα πήγαιναν;

unicefgr2

Στη συνέχεια, μπήκα στο site της κεντρικής UNICEF, για να διαπιστώσω ότι ούτε κι εκεί υπάρχει η παραμικρή νύξη για τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και τη διακοπή της συνεργασίας της με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή.

Εάν η UNICEF δεν ανησυχεί για το όνομά της ή για τη φήμη της, να την ενημερώσω ότι ορισμένοι ανησυχούμε. Έχει χρέος να βγει και να μιλήσει για τη διακοπή της συμφωνίας με εκείνον το φορέα που είχε τον ρόλο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής. Με ονόματα και στοιχεία, και όχι απλώς κάνοντας λόγο για «ανησυχίες» και «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να επιτευχθούν». Το όνομα «UNICEF» για τους περισσότερους Έλληνες ήταν συνώνυμο της φιλανθρωπίας, της αγάπης στα παιδιά, της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς.

Σε μια εποχή όπου όλες οι αρχές και οι αξίες βρίσκονται υπό διακινδύνευση, δεν είναι δυνατόν ένας από τους ελάχιστους πυλώνες εμπιστοσύνης για τους πολίτες να μένει μετέωρος, υποκείμενο ανεύθυνων και αλλοπρόσαλλων χειρισμών. Έχει χρέος η UNICEF να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Όπως, επίσης, η κάποτε Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF να σταματήσει να δέχεται δωρεές και να ανεβάσει στο site της μια ανακοίνωση, εξηγώντας στους πολίτες, καλόπιστους και κακόπιστους, τι ακριβώς ήταν, είναι και θα είναι ο φορέας αυτός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...