401
Το ολόγραμμα του Μελανσόν σε προεκλογική ομιλία του στη Ρεϊνιόν, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας | REUTERS/Laurent Capmas

Κι όμως, τα ολογράμματα του Μελανσόν δεν είναι ολογράμματα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 13:27
Το ολόγραμμα του Μελανσόν σε προεκλογική ομιλία του στη Ρεϊνιόν, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας
|REUTERS/Laurent Capmas

Κι όμως, τα ολογράμματα του Μελανσόν δεν είναι ολογράμματα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 13:27

Είναι μια έξυπνη καινοτομία που, η αλήθεια είναι, απορεί κανένας πώς και δεν τη σκέφτηκε άλλος πολιτικός ως τώρα.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν εμφανίζεται να δίνει ομιλίες σε δύο, τρία ακόμη και επτά πόλεις ταυτόχρονα, χάρη σε αυτό που αποκαλεί «ολογράμματα».

Ο Monde εξηγεί ότι τα ολογράμματα δεν είναι όπως θέλει να τα παρουσιάζει ο Μελανσόν. Στην πραγματικότητα το όλογραμμα είναι μια μέθοδος «εξαιρετικά περίπλοκη και πολύ ακριβή», η οποία δίνει εικόνες που δεν είναι δυνατόν να μεταδοθούν ούτε ζωντανά ούτε μέσα από το Διαδίκτυο.

Το κόλπο του προεδρικού υποψήφιου της Αριστεράς είναι λιγότερο εκλεπτισμένο και σίγουρα πιο φτηνό από τα ολογράμματα που έχουν αναπτυχθεί τελευταία από εταιρείες για πιο ζωντανές τηλεδιασκέψεις. Στην πράξη, γράφει ο Monde, ο Μελανσόν χρησιμοποιεί ένα εκσυγχρονισμένο μαγικό του 19ου αιώνα, που λέγεται «το φάντασμα του Πέπερ» και είναι μια απλή τεχνική που ανέπτυξε ο Τζον Χένρι Πέπερ.

Ο Μελανσόν είναι σε μία πόλη, ας πούμε στην Ντιζόν όπως συνέβη το βράδυ της Τρίτης, και μιλά ζωντανά και αυτοπροσώπως στο πλήθος. Την ίδια ώρα, σε συγκεντρώσεις σε άλλες έξι πόλεις, υπάρχει μια εξέδρα στην οποία η τηλεοπτική εικόνα του Μελανσόν από τη Ντιζόν αντανακλάται σε μια εντελώς διαφανή οθόνη.

2017-04-18T195817Z_780373470_LR1ED4I1JGUQ7_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-MELECHON
Το «ολόγραμμα» του Μελανσόν μιλά στο υπερπόντιο νησί Ρεϊνίον στον Ινδικό Ωκεανό (REUTERS/Laurent Capmas)

Μπορεί από κάποιες γωνίες να φαίνεται τι βρίσκεται πίσω από την οθόνη, αλλά για το κοινό που είναι από κάτω η ψευδαίσθηση λειτουργεί και  μπορούν να δουν τον Μελανσόν να μιλά σαν να είναι κοντά τους.

Στην πράξη, λέει ο Monde, δεν είναι κάτι διαφορετικό από το να βλέπουμε την αντανάκλασή μας σε ένα παράθυρο.

Η πολιτική ανάγνωση λέει ότι o Μελανσόν οφείλει την αυξημένη απήχηση των τελευταίων εβδομάδων, που τον φέρνει να διεκδικεί ακόμη και την τρίτη θέση ή –ποιος ξέρει– την παρουσία στον δεύτερο γύρο, στο πρόγραμμά του και στον ανισυστημικό λόγο του –ακόμα και αυτό το περίφημο «εγώ δεν είμαι Τσίπρας» ικανοποίησε τους ψηφοφόρους της γαλλικής Αριστεράς που θεωρεί τον έλληνα πρωθυπουργό ως έναν πολιτικό που συμβιβάστηκε για να κρατήσει την καρέκλα του.

2017-04-18T193229Z_1626883361_RC17C18ACF30_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-MELENCHON
Ο… κανονικός Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατά την ομιλία του την Τρίτη στην Ντιζόν (Reuters)

Η λιγότερο πολιτική ανάγνωση λέει όμως ότι ακόμα και οι πολιτικοί, έστω και αυτοί της Αριστεράς που δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια κόλπα, έχουν πού και πού ανάγκη από λίγα μαγικά τεχνάσματα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...