381
Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα επί Γης | REUTERS/Peter Nicholls

So British! Οι υπουργοί της Ελισάβετ πρόβαραν τον θάνατό της

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 19:17
Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα επί Γης
|REUTERS/Peter Nicholls

So British! Οι υπουργοί της Ελισάβετ πρόβαραν τον θάνατό της

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 19:17

Ακόμη και για τη Βρετανία -τον τόπο με την αξεπέραστη παράδοση στην παραδοξότητα- το παράδοξα μακάβριο, με ενεργό συμμετοχή κιόλας μελών της κυβέρνησης, υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αν μάλιστα το εν λόγω… σκάψιμο αφορά τάφο και δη βασιλικό, ε τότε δημιουργείται σκάνδαλο, σάλος άνευ προηγουμένου.

Πρώτη φορά βρετανοί υπουργοί φέρονται να έχουν μελετήσει τα σχέδια για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Sunday Times, φέρεται να έγινε και μια μυστική άσκηση την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να προετοιμαστούν για τις 10 ημέρες εθνικού πένθους που θα ακολουθήσουν τον θάνατό της.

Η πρόβα έγινε την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 υπό την προεδρία του Ντέιβιντ Λίντινγκτον, διευθυντή του γραφείου της πρωθυπουργού Μέι. Συμμετείχαν αρκετοί κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και πολιτικά πρόσωπα όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Χαβίντ, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Αντρέα Λίντσομ και ο υπουργός Σκωτίας Ντέιβιντ Μάντελ.

Οπως αναφέρουν οι Sunday Times, αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπουργοί βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με κρατικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τι θα γίνει όταν πεθάνει η βασίλισσα. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε το πώς θα ανακοινωθεί η είδηση και ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις πρώτες ώρες, αλλά και τις επόμενες ημέρες. Πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι η πρόβα ήταν «πρωτοφανούς έκτασης».

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο τόσοι υπουργοί. Παλιότερα συμμετείχαν μόνο αξιωματούχοι» είπε χαρακτηριστικά η πηγή της βρετανικής εφημερίδας. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι βρετανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για τη συγκεκριμένη δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η οργάνωση του μηχανισμού θα πρέπει να είναι τέλεια και πρέπει η κάθε λεπτομέρεια να είναι καταγεγραμμένη με ακρίβεια.

Η άσκηση ονομάστηκε «Castle Dove», επικεντρώθηκε στο «D + 1», την ημέρα μετά τον θάνατο της βασίλισσας, με τους υπουργούς να αποφασίζουν πότε ο πρωθυπουργός θα κάνει δημόσιες δηλώσεις.  Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η άσκηση δεν έγινε με αφορμή ανησυχίες για την υγεία της Βασίλισσας, αν και η είδηση έγινε γνωστή μόλις λίγες ημέρες αφού η βασίλισσα δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σε τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας.

Εφέτος, είχε σχολιαστεί άλλωστε το γεγονός ότι η μακροβιότερη μονάρχης, στα 92 της, στις 21 Απριλίου 2018, αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλιά της με ένα τεράστιο πάρτι συναυλία στην οποία τραγούδησαν διάσημα ονόματα. Ποια να είναι άραγε η αλήθεια γύρω από αυτήν την παράξενη «πρόβα θανάτου»;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...