295
Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια | Ελληνική Κυβέρνηση

Για μία ώρα τα είπαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ στη Σόφια – Στο επίκεντρο το erga omnes

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 12:32
Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια
|Ελληνική Κυβέρνηση

Για μία ώρα τα είπαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ στη Σόφια – Στο επίκεντρο το erga omnes

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 12:32

Μια ώρα διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ -Δυτικών Βαλκανίων που φιλοξενείται στη Σόφια.

Αντίκειμενο της κατ΄ιδίαν συνάντησης των δύο πρωθυπουργών αποτέλεσαν τα  εκκρεμή ζητήματα στη διαπραγμάτευση για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας και ειδικότερα η απαίτηση για συμφωνία erga omnes που έχει θέσει εξαρχής η Αθήνα προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία της ΠΓΔΜ προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σε φωτογραφία που ανέβασε ο Πρωθυπουργός στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, εμφανίζονται αμφότεροι χαμογελαστοί ενώ κατευθύνονται για τη συνάντηση.

Το κλίμα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ήταν ιδιαίτερα θερμό καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από τη συνάντηση.

292276292279292281292282292273292286292323

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και συνάμα επιφυλακτικός για τις προοπτικές λύσης στη διμερή διαφορά με τα Σκόπια.

«Είμαστε κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν έχουμε πιει ακόμα» και «πρέπει να πιούμε και νερό», φέρεται να είπε μετά την μακρά και λεπτομερή ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία όπως εκτίμησε, πήγε καλύτερα από ό,τι περίμενε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αν τα Σκόπια «δεν συμφωνήσουν στη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων (erga omnes) δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...