321
Ανάσες δροσιάς θα πρέπει να αναζητήσουν όσοι τολμηροί βγουν από τα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες | REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Καύσωνας δεκαετίας αυτός που έρχεται!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 17:57
Ανάσες δροσιάς θα πρέπει να αναζητήσουν όσοι τολμηροί βγουν από τα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες
|REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Καύσωνας δεκαετίας αυτός που έρχεται!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 17:57

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε τη Δευτέρα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Για καύσωνα δεκαετίας μιλούν οι έλληνες μετεωρολόγοι και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το κύμα καύσωνα που θα χτυπήσει την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, εντάσσεται στις ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες που αναμένονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Όπως επισημαίνεται, το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τις 10 Ιουλίου, στην Ελλάδα μέχρι τις 3 Ιουλίου. Οι θερμοκρασίες διαφοροποιούνται από τον συνήθη μέσο όρο μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου, φθάνοντας και υπερβαίνοντας σε πολλές χώρες τους 40 βαθμούς. Περιπτώσεις  καταιγίδων, βροχών και δασικών πυρκαγιών δεν θα πρέπει να αποκλείονται.

Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα:

Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει την Τετάρτη σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα στους 39 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 35 βαθμούς.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία στην ηπειρωτική χώρα θα κυμανθεί στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές θα δείξει πάλι 35 βαθμούς.

Καύσωνας θα επικρατεί την Παρασκευή και το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα. Το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο». Η ΕΜΥ προβλέπει 42 και πιθανόν κατά τόπους 43 βαθμούς Κελσίου. Καύσωνας δεκαετίας λοιπόν, καθώς η μέγιστη θερμοκρασία που είχε ποτέ καταγραφεί τον μήνα Ιούνιο στην Αθήνα ήταν το 2007 με 44,2 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα κινηθεί στα επίπεδα των 36 με 38 βαθμών Κελσίου.

Την Κυριακή η θερμοκρασία διατηρείται στα επίπεδα των 37-39 βαθμών Κελσίου στα δυτικά της ηπειρωτικής χώρας και στους 40-42 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα. Στα δυτικά των παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών θα υπάρξει βελτίωση του κύματος ζέστης με την θερμοκρασία στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές διατηρείται η έντονη ζέστη στους 37 με 39 βαθμούς.

Τη Δευτέρα (03-07-2017) η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...