256
Από αριστερά: Ζεεχόφερ, Μέρκελ, Σουλτς. Θα συναντηθούν την Παρασκευή | REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανία: Tέλος της εβδομάδας η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση συνασπισμού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 23:59
Από αριστερά: Ζεεχόφερ, Μέρκελ, Σουλτς. Θα συναντηθούν την Παρασκευή
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανία: Tέλος της εβδομάδας η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση συνασπισμού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 23:59

Το νωρίτερο στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος, καθώς στο SPD διαπιστώνονται νέα προβλήματα.

«Ολοι αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι στην Γερμανία περιμένουν τώρα, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο περιμένουν την γερμανική συμβολή στην επίλυση των διεθνών κρίσεων», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αυξάνοντας την πίεση προς τα κόμματα.

Η πρώτη συνάντηση πάντως θα πραγματοποιείτο το βράδυ της Δευτέρας, σε επίπεδο ηγεσίας. Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ θα θέσουν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα περιγράψουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στο εσωτερικό του SPD ωστόσο, παρά το «πράσινο φως» που έδωσε την Κυριακή το έκτακτο Συνέδριο, απομένουν ακόμη κάποια εμπόδια. Οπως δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, πρέπει να διευκρινιστεί «σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα» πηγαίνει το κόμμα στις διαπραγματεύσεις.

Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει από την πλευρά της εκφράσει την επιθυμία οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου το SPD να έχει τον χρόνο να θέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα προς έγκριση στα μέλη του, διαδικασία η οποία μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις εβδομάδες. Εφόσον ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να λάβει την ψήφο της Βουλής μετά τις 12 Μαρτίου και η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...