383
Η πολιτική της ΕΚΤ έφερε κέρδη για τη Γερμανία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν πενταροδεκάρες | REUTERS/Illustration/Kai Pfaffenbach/File Photo

Η Γερμανία κέρδισε 240 δισ. ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 11:14
Η πολιτική της ΕΚΤ έφερε κέρδη για τη Γερμανία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν πενταροδεκάρες
|REUTERS/Illustration/Kai Pfaffenbach/File Photo

Η Γερμανία κέρδισε 240 δισ. ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 11:14

Η ιστορία της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι μια ιστορία χαμηλών επιτοκίων και αποπληθωρισμού. Και αυτή η όψη έχει κερδισμένους. Πολύ και πολλούς κερδισμένους. Απλώς δεν είμαστε τόσο εμείς διότι είμαστε σε μνημόνια και QE δεν έχουμε δει ακόμα…

Ενας από τους κερδισμένους -ίσως όχι  και τόσο αναπάντεχα- του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και γενικότερα της πολιτικής του Μάριο Ντράγκι στα χρόνια της κρίσης ήταν οι γερμανοί φορολογούμενοι, εκτιμά σήμερα η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank.

Μέσα σε μια δεκαετία τα κέρδη δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα: υπολογίζεται ότι ανέρχονται σχεδόν σε 240 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης από το 4% στο 2% του κόστους δανεισμού για την Γερμανία και τον δημόσιο τομέα της (δηλαδή, για την ομοσπονδιακή και τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, αλλά και τους ΟΤΑ).

Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ του 2007 και του 2016 η Γερμανία χρειάστηκε να καταβάλει μικρότερο ποσό επιτοκίων γιατί δανειζόταν πιο φτηνά.

Για να το δούμε αυτό με ελληνικά δεδομένα, το κέρδος είναι περίπου 1,4 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας όσο ήταν το 2016 ή λίγο πάνω από το ΑΕΠ της χώρας πριν από την κρίση.

Κατά την γερμανική τράπεζα, αναλογικά τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα για τους ιταλούς και τους έλληνες φορολογούμενους σε σχέση με το κόστος δανεισμού που κατέβαλαν αυτές οι χώρες προ της κρίσης

Μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης και εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η ΕΚΤ περιόρισε σταδιακά στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού. Στο πλαίσιο της στήριξης του ευρώ η ΕΚΤ αγόρασε γύρω στα 2 τρισ. ευρώ σε κρατικό χρέος.

Την πολιτική είχε προδιαγράψει ο Μάριο Ντράγκι ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, στις 26 Ιουλίου 2012, λέγοντας ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερό το ευρώ «whatever it takes» («ό,τι και αν χρειαστεί να κάνει»).

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η δημοσίευση της έρευνας για τα κέρδη των Γερμανών φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια ότι ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν θα ήθελε να διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι το 2019. Ο Βάιντμαν ήταν στο παρελθόν –και σε πολλές περιπτώσεις- έντονα επικριτικός για τις πολιτικές της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η Γερμανία είχε εκφράσει κατά καιρούς τις αντιρρήσεις της για αυτήν την πολιτική αγορών γιατί επιτρέπει στα λιγότερα εύρωστα κράτη να εκμεταλλεύονται τον πακτωλό φτηνού χρήματος σε βάρος των καταθετών τους που βλέπουν τα επιτόκια για τις οικονομίες τους να μειώνονται.

Πάντως η Bundesbank έχει καλωσορίσει τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού γιατί ευνοούν τους Γερμανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...