690
Ο σύμβουλος στρατηγικής του νέου προέδρου Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής του Breitbart News | REUTERS / Kevin Lamarque

Γαλλικό «αντάρτικο» για το ακροδεξιό Breitbart News

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 17:12
Ο σύμβουλος στρατηγικής του νέου προέδρου Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής του Breitbart News
|REUTERS / Kevin Lamarque

Γαλλικό «αντάρτικο» για το ακροδεξιό Breitbart News

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 17:12

Τι εστί Breitbart News; Πρόκειται για μια αμερικανική ιστοσελίδα που αυτοδιαφημίζεται ως άκρως συντηρητική και η απήχησή της στις ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτη – τόσο, που το επιτελείο του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε ότι η εκλογική του επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη που του παρείχε. Εχει ήδη εγκατασταθεί στη Βρετανία, όπου τον περασμένο Ιούνιο υποστήριξε σθεναρά το Brexit, και μέσα στον Ιανουάριο ετοιμάζεται να κάνει «απόβαση» σε Γαλλία και Γερμανία.

Ο πρώην επικεφαλής του Breitbart, Στιβ Μπάνον είχε δηλώσει το καλοκαίρι του 2016 ότι η ιστοσελίδα ετοιμαζόταν για το πρώτο γραφείο της στο Παρίσι, εν όψει των ερχόμενων προεδρικών εκλογών του Απριλίου. Μετά την εκλογή του Τραμπ, σύμφωνα με το The Verge, το πρακτορείο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στήριξης της προέδρου του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και υποψήφιας για τη γαλλική προεδρία.

Ο Μπάνον απουσίασε από το τιμόνι της ιστοσελίδας κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, καθώς ήταν ο διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ. Στη συνέχεια ανέλαβε σύμβουλος στρατηγικής του νέου προέδρου. Το Breitbart επανήλθε στην επικαιρότητα και με τα επεισόδια στο Μπέρκλεϊ, όταν εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν με στόχο να σταματήσουν προγραμματισμένη ομιλία του ακροδεξιού  Μίλωνα Γιαννόπουλου που συνεργάζεται με το πρακτορείο.

Ενα μάλλον απρόσμενο εμπόδιο στα σχέδια της εξάπλωσης της ιστοσελίδας στη Γαλλία ύψωσε ένας 22χρονος φοιτητής, ονόματι Αντονέν. Λίγο μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ο Αντονέν αγόρασε όλες τις πιθανές διευθύνσεις (URL) που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ιστοσελίδα για τη γαλλική της έκδοση: breitbart.fr, breitbartnews.fr και breitbartnewsnetwork.fr.

Σε μια συνέντευξή του περί τα τέλη Νοεμβρίου, λίγο έξω από το Παρίσι, ο φοιτητής, δήλωσε ότι κατοχύρωσε τα URL για να δυσκολέψει την παρουσία της ιστοσελίδας στο γαλλικό Διαδίκτυο. «Οταν είδα ότι σκόπευαν να στήσουν το Breitbart στη Γαλλία, φοβήθηκα ότι θα είχε σημαντική επιρροή στο αποτέλεσμα των εκλογών. Αμέσως έψαξα στον server και είδα ότι οι διευθύνσεις ήταν διαθέσιμες», δήλωσε. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του για να αγοράσει τις διευθύνσεις, αν και δήλωσε ότι δεν θα τις παραχωρήσει ακόμα και αν η προσφορά που θα λάβει είναι άκρως δελεαστική.

breitbart2
Το δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσης του Breitbart για την επίθεση στο Λούβρο

Σκοπεύει μάλιστα να δώσει τη διεύθυνση breitbart.fr σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που μάχονται κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, μια κίνηση που πιστεύει «ότι θα έχει πλάκα», όπως δήλωσε.

Η επιτυχία της ιστοσελίδας στην Αμερική ήταν εντυπωσιακή. Μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές είχε σημειώσει περίπου 45 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις, ξεπερνώντας και το CNN! Ηταν η πρώτη ιστοσελίδα στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Τραμπ και μάλιστα στην αρχή όλοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για φάρσα και επί εβδομάδες αγνοούσαν την ανάρτηση.

Βασική τακτική του Breitbart ήταν να προβάλει τη βωμολοχία και τα ατοπήματα του Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο, παρουσιάζοντάς τον ως κάποιον που δεν διστάζει «να λέει τα πράγματα με το όνομά τους». Η πολιτική γραμμή του βασίζεται κυρίως σε μεταναστευτικά θέματα και τον αντισημιτισμό, ενώ αναμεταδίδει σταθερά όλες τις αποφάσεις εναντίον των προσφύγων και μεταναστών που κατά καιρούς υποδέχονται η Πολωνία, η Ουγγαρία και οι χώρες της Βαλτικής, παρέχοντας και σταθερή στήριξη στη Λεπέν.

breitbart1
Κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας η συνέντευξη του άλλοτε επικεφαλής της Στιβ Μπάνον στο περιοδικό TIME

Ο Μπάνον, τον περασμένο Ιούλιο, σε δηλώσεις του στον Economist, είχε περιγράψει τη Γαλλία ως «το επόμενο κατάλληλο μέρος» για την ιστοσελίδα και σχεδίαζε την επέκτασή της στην Ευρώπη. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αξιόλογες κινήσεις και η αποτυχία της να εξασφαλίσει γαλλικές διευθύνσεις ίσως ανακόψει την επέκταση.

Για πόσο όμως; Σύμφωνα με το The Verge, εκπρόσωπος της ιστοσελίδας δήλωσε ότι για την ώρα δεν έχουν να ανακοινώσουν κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, αλλά παρότρυνε όσους ενδιαφέρονται να ελέγξουν ξανά σε λίγους μήνες. Δεν διευκρίνισε αν η γαλλική ή η γερμανική εκδοχή της ιστοσελίδας θα στηθεί υπό την ομπρέλα της βασικής διεύθυνσης (breitbart.com) ή σαν αυτόνομες σελίδες.

Υπάρχει ωστόσο ένα… παραθυράκι που ίσως καταρρίψει το «αντάρτικο» του Αντονέν. Τα γραφεία της σελίδας στην Ιερουσαλήμ και το Λονδίνο χρησιμοποιούν επεκτάσεις στη βασική διεύθυνση: breitbart.com/jerusalem and breitbart.com/london. Αν καταφύγουν σε αυτή τη λύση και για τη Γερμανία και τη Γαλλία ίσως, τελικά, τα καταφέρουν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...