568
H Βασιλική Θάνου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο - «Ό.τι κάνει είναι για να μείνει ο φάκελος Novartis στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη», καταγγέλλει ο γ.γ. της ΕΔΕ Νίκος Σαλάτας | ΙΝΤΙΜΕnews

Γ.Γ. Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Θάνου τρομοκρατεί τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 12:34
H Βασιλική Θάνου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο - «Ό.τι κάνει είναι για να μείνει ο φάκελος Novartis στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη», καταγγέλλει ο γ.γ. της ΕΔΕ Νίκος Σαλάτας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Γ.Γ. Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Θάνου τρομοκρατεί τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 12:34

«Αστραψε και βρόντηξε» κατά της Βασιλικής Θάνου  ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη με αφορμή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τους χειρισμούς με τη δικογραφία της Νοvartis.

Αναφερόμενος στις συνεχείς παρεμβάσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού για τον φάκελο της υπόθεσης, ο γ.γ. της ΕΔΕ έκανε λόγο θεσμικά ανεπίτρεπτες και νομικά εσφαλμένες ενέργειες, ενώ απάντησε και στις κατηγορίες περί δικαστικού πραξικοπήματος (από την κυρία Θάνου και τα φιλοκυβερνητικά μέσα) σχετικά με την ανάθεση της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή.

Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM, ο κ. Σαλατά παρατήρησε ότι οι τελευταίες δηλώσεις της κυρίας Θάνου περιέχουν απειλή προς τους δικαστές «όταν λέει ότι η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου είναι μη νόμιμη».

«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαλάτας, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό περί απόπειρας δικαστικού πραξικοπήματος.

Όπως υπογράμμισε, «αν αδρανήσει η διοίκηση, μπορούν 20 δικαστές του Εφετείου με τις ανάλογες υπογραφές να κινήσουν διαδικασία σύγκλησης της ολομέλειας του Εφετείου».

«Είναι πραξικόπημα αυτό; Πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης από αυτό; Γιατί τα γράφουν αυτά;» είπε αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου και παράλληλα διαβέβαιωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφέτες που τυχόν επιλεγούν μετά από μια τέτοια διαδικασία θα είναι οι καλύτεροι και οι πιο αμερόληπτοι».

«Εμείς οι δικαστές πρέπει τώρα να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, να το δείξουμε αυτό, ώστε ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μέλημά μας, δεν είναι μέλημά μας να έχουμε σωσίβιο στους πολιτικούς», ξεκαθάρισε ο κ. Σαλάτας και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, εκτίμησε ότι «ο αγώνας που δίνει η κυρία Θάνου, είναι για να μείνει ο φάκελος Novartis στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη».

«Η κυρία Θάνου είναι η τελευταία που μπορεί να μιλάει αν είναι νόμιμη η σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου, γιατί κάνουμε σκέψεις τι ολομέλεια συγκάλεσε για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών. Δεν μπορεί να εκβιάζει τους δικαστές», ήταν η επιθετική αναφορά του στο πρόσωπο της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Δικαστικές πηγές που επικαλείται το kathimerini.gr εκτιμούν πάντως, ότι είναι πια σοβαρό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη (από τη Βουλή) η δικογραφία της Νονartis.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, μετά τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και με δεδομένο ότι προς το παρόν τα στοιχεία για χρηματισμό των δέκα πολιτικών εξαντλούνται στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, το πιθανότερο είναι οι έρευνες και για τους πολιτικούς να ανατεθούν στη Δικαιοσύνη, με όχημα την απόφαση της Προανακριτικής ότι το ένα από τα αδικήματα που διερευνώνται, εκείνο της δωροδοκίας, δεν έχει παραγραφεί. Το άλλο είναι η απιστία, ενώ το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αν αποδειχθεί, απασχολεί έτσι κι αλλιώς τις δικαστικές αρχές και για τα πολιτικά πρόσωπα.

Κατά τις ίδιες έγκυρες πηγές, εάν τελικά η δικογραφία επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, ο βίος της Προνακριτικής θα είναι βραχύς και η απόφασή της περί μη παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας θα ανοίξει την πόρτα της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τις έρευνες και για τους πολιτικούς.

Στο ερώτημα τώρα ποιοι θα χειριστούν τη δικογραφία για τους πολιτικούς (σ.σ. η εισαγγελέας Διαφθοράς ή ειδικός εφέτης ανακριτής), θεωρείται πρόωρο να υπάρξει σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου για ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή, καθώς -όπως σημειώνεται- πρόκειται για κάτι που μπορεί να εξεταστεί σοβαρά μόνο όταν -και αν- η δικογραφία για τους πολιτικούς επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...