258
Το μανιτάρι μετά την έκρηξη που αφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους | wikipedia

Οι ΗΠΑ δωρίζουν στη Χιροσίμα φωτογραφίες της βόμβας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2016, 16:27
Το μανιτάρι μετά την έκρηξη που αφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους
|wikipedia

Οι ΗΠΑ δωρίζουν στη Χιροσίμα φωτογραφίες της βόμβας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2016, 16:27

Είναι το «δώρο» του αμερικανικού ινστιτούτου Stimson Center στο Μαυσωλείο της Ειρήνης στη Χιροσίμα ενόψει της ιστορικής επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην πόλη: μια σειρά από φωτογραφίες που είχαν επιδειχθεί το 1945 στο Κογκρέσο προκειμένου να δουν τα μέλη του τις καταστροφικές επιπτώσεις του πυρηνικού ολέθρου στην Ιαπωνία.

Hiroshima-1
Tο γιγάντιο σύννεφο σε σχήμα μανιταριού που σχηματίστηκε μετά τη ρίψη βόμβας στο Ναγκασάκι στο εξώφυλλο των φωτογραφιών του Stimson Center

Στις φωτογραφίες, οι οποίες είναι ασπρόμαυρες και έχουν τραβηχτεί από αεροπλάνο, περιλαμβάνεται επίσης και μια έγχρωμη με το μανιτάρι του Trinity Test, της πρώτης πυρηνικής δοκιμής στην έρημο του Νέου Μεξικού.

Σε μια άλλη φωτογραφία διακρίνονται 30 στόχοι με τον βαθμό καταστροφής στον καθέναν από αυτούς: «1. Army Transport Base 25%», «16. Hiroshima Railways Station 100%».

Οι φωτογραφίες αυτές έφτασαν στο Stimson Center από τους απογόνους του Χάρβεϊ Μπάντι, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Χένρι Στίμσον όταν αυτός ο τελευταίος ήταν υπουργός Πολέμου το 1945, τη χρονιά δηλαδή που ο πρόεδρος Χένρι Τρούμαν διέταξε την επίθεση στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Οι επιμελητές του μουσείου της Χιροσίμα πάντως δεν έχουν απαντήσει ακόμη.

xiros
Η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου του 1945
article-doc-aw4po-H9CJkDu3D7205440fbedebf298e-32_634x745
Λίγο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου του 1945
xiro
Η ισοπεδωμένη Χιροσίμα ύστερα από τον βομβαρδισμό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...