412
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Financial Times: «Νομική φάρσα» η υπόθεση Γεωργίου

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 12:45
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Financial Times: «Νομική φάρσα» η υπόθεση Γεωργίου

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 12:45

Στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αναφέρονται οι Financial Times χαρακτηρίζοντάς τον «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες των πολιτικών» ενώ κάνουν λόγο για μια «νομική φάρσα»

Η βρετανική εφημερίδα σε κύριο άρθρο της αναφέρει ότι η υπόθεση «θέτει εν αμφιβόλω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις» και προσθέτει ότι «παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν για να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε μία πιο βιώσιμη τροχιά, παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος, να απαλλάξει τους θεσμούς από πολιτική επιρροή και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου».

Η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» κατά τους FT. Επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα πως παραβλέποντας το ότι είχε αθωωθεί για τις ίδιες κατηγορίες πριν από λίγους μήνες ή ότι οι στατιστικολόγοι της ΕΕ έχουν εγκρίνει τα στοιχεία που κατέθεσε, ο έλληνας στατιστικολόγος είναι μέλος μίας «μισητής διεθνούς τεχνοκρατικής ομάδας» και αποτελεί βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες της πολιτικής τάξης της Ελλάδας.

Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί στη θεωρία όρο για την ελληνική διάσωση και οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών προέτρεψαν την Αθήνα να λύσει το ζήτημα επισημαίνει η εφημερίδα σχολιάζοντας ότι η υπόθεση του Γεωργίου εκθέτει τα όρια της επιρροής της ΕΕ.

Ακόμη σχολιάζει και την απάντηση των ελλήνων δικαστών για το ότι η καταδίκη του κ. Γεωργίου συνιστά απόδειξη της ανεξαρτησίας τους, μιλώντας για μια «τουλάχιστον κυνική» απάντηση.

Οι FT προχωρούν γράφοντας ότι «η ασυνήθιστη απόφαση να ανανεωθούν οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου μετά από μία αθώωση μοιάζει περισσότερο με μία συντονισμένη απόπειρα να ξεπλυθεί η κυβέρνηση Καραμανλή του 2004-09, η οποία επέβλεψε τις χειρότερες υπερβολές υπερδανεισμού ενώ αλλοίωνε τα στοιχεία. Η σκληροπυρηνική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πιστεύεται ευρέως ότι έχει μία κατανόηση με υποστηρικτές του Καραμανλή».

Παράλληλα, οι FT υπενθυμίζουν την περίπτωση του  πρώην Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τον οποίο ο Αρειος Πάγος έχει ανανεώσει τις κατηγορίες σε βάρος του για το πόθεν έσχες του, αλλά και την αμφισβήτηση της αθώωσης της πρώην Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Η πολιτική επιρροή στη Δικαιοσύνη και όπως καταγγέλλεται και σε άλλους ανεξάρτητους θεσμούς δε θα ήταν καθόλου καινούριο φαινόμενο στην Ελλάδα. Ενώ όμως  η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι ευκαιρία διάρρηξης των δεσμών των κομμάτων με το κράτος, το κυβερνών κόμμα «μοιάζει να χτίζει το δικά του πελατειακά δίκτυα και να επιδεικνύει όλο και πιο αυταρχικές τάσεις».

Οι FT επισημαίνουν τέλος ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ που έχει να αντιμετωπίσει και τη διάβρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...