215
Πρόσφυγας που προσεύχεται σε κέντρο υποδοχής στη Λιβύη | REUTERS/Ismail Zitouny

Φόβοι ότι 200 μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 09:36
Πρόσφυγας που προσεύχεται σε κέντρο υποδοχής στη Λιβύη
|REUTERS/Ismail Zitouny

Φόβοι ότι 200 μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 09:36

Ισπανική οργάνωση αρωγής ανέφερε ότι εντόπισε πέντε μετανάστες νεκρούς ανοιχτά της Λιβύης και μετέφερε τους φόβους της ότι πάνω από 200 άτομα που επέβαιναν σε δύο μεγάλες βάρκες έχουν πνιγεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Proactiva Open Arms, τα πέντε πτώματα εντοπίστηκαν να επιπλέουν κοντά σε δύο βάρκες που ήταν αναποδογυρισμένες. Τα θύματα ήταν νεαροί άνδρες που φαίνεται να είχαν πνιγεί.

Καθώς οι διακινητές συνήθως φορτώνουν τις βάρκες πέρα από το κανονικό, είναι πιθανό ότι οι βάρκες μετέφεραν ως και 240 άτομα, αναφέρει η οργάνωση.

Τον εντοπισμό των νεκρών επιβεβαίωσε και η ιταλική ακτοφυλακή, αναφέρει το BBC, που πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι τόσο μεγάλος. Επισημαίνουν ακόμη ότι δεν έλαβαν κάποιο σήμα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και του μεγάλου περιορισμού των ροών από το Αιγαίο, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη προς την Ιταλία, ένα θαλάσσιο πέρασμα συγκριτικά πολύ πιο επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, μόνο φέτος έχουν περάσει στην Ιταλία πάνω από 20.000 μετανάστες ενώ -σε μια υπενθύμιση της διαρκούς τραγωδίας στα νερά της Μεσογείου- τουλάχιστον 559 άνθρωποι έχουν πνιγεί ή χαθεί.

Αναλογικά, το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαν περάσει 19.000 άνθρωποι και είχαν καταγραφεί 350 θάνατοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...