887
Μπιλ Γκέιτς, πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά | Chip Somodevilla/Getty Images/Ideal Image

Forbes: Πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη (και πάλι) ο Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 18:43
Μπιλ Γκέιτς, πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
|Chip Somodevilla/Getty Images/Ideal Image

Forbes: Πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη (και πάλι) ο Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 18:43

Το Forbes είναι αμερικανικό περιοδικό με θέμα τις επιχειρήσεις και ανήκει στη Forbes Inc. Το περιοδικό κυκλοφορεί δύο φορές τον μήνα και ασχολείται, κυρίως, με την Οικονομία, τις Επενδύσεις, τη Βιομηχανία και το Εμπόριο. Στο περιοδικό βρίσκουν χώρο και θέματα που αφορούν στην τεχνολογία, στην επικοινωνία, στην επιστήμη και στον Νόμο. Το περιοδικό είναι, επίσης, γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει, μεταξύ άλλων τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, παγκοσμίως.

Αυτή η λίστα αποτελεί κάτι σαν άτυπο θεσμό. Τα ονόματα που περιλαμβάνει διαβάζονται ως ευαγγέλιο, αφού είναι ένας τρόπος να κάνουν την επίδειξη χλιδής τους οι πλούσιοι αυτού του κόσμου, δίνοντας το οικονομικό επίπεδο των διαπιστευτηρίων τους, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτε. Ετσι κι αλλιώς, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το περιοδικό και τη λίστα του ως στάτους: «Πόσο πλούσιος είναι; Τον γράφει το Forbes;».

Η στιγμή, λοιπόν, που περίμεναν πάρα πολλοί αυτή λίστα, έφτασε και φέτος. Με μια πρώτη ανάγνωση, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα του Forbes, συνολικά, φθάνει τα 7,67 τρισ. δολάρια!

Στην κορυφή βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος αναδεικνύεται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη – για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η περιουσία τού ιδρυτή τής Microsoft ανέρχεται στα 86 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 11 δισ. δολάρια έναντι του προηγούμενου έτους.

Την ίδια ώρα, η περιουσία του επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, εμφάνισε την υψηλότερη άνοδο, καθώς αυξήθηκε κατά 27,6 δισ. δολάρια σε διάστημα μόλις ενός έτους. Πλέον, ανέρχεται στα 72,8 δισ. δολάρια και κατατάσσεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Aνοδο της τάξης των 14,8 δισ. δολαρίων εμφάνισε και η περιουσία του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και φτάνει τα 75,6 δισ. δολάρια, ενώ στα 4,3 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε η αύξηση της περιουσίας του Αμάνθιο Ορτέγκα, ιδρυτή της αλυσίδας ρούχων Zara, στα 71,3 δισ. δολάρια.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ, παράλληλα, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 11,4 δισ. ευρώ, στα 56 δισ. δολ.

Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη

Μπιλ Γκέιτς

Γουόρεν Μπάφετ

Τζεφ Μπέζος

Αμάνθιο Ορτέγκα

Μαρκ Ζάκεμπεργκ

Κάρλος Σλιμ (ιδιοκτήτης της Telecom)

Λάρι Ελισον (τo αφεντικό της Oracle)

Τσαρλς Κoχ

Ντέιβιντ Κoχ (και οι δύο Κοχ είναι ιδιοκτήτες εταιριών πετρελαίου)

Μάικλ Μπλούμπεργκ (απελθών δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής του ομώνυμου πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων)

Εκτός από τις νέες περιουσίες του Ιντερνετ, ο μοναδικός που διατάραξε κάπως την ιεραρχία είναι ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος περνά από την 14η στην 11η θέση.

Η θέση του Ντόναλντ Τραμπ

Κατά ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο δολάρια μειώθηκε το 2016 η περιουσία του αμερικανού προέδρου, πέφτοντας στα 3,5 δισ., σύμφωνα πάντα με την ίδια λίστα του Forbes. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση της αξίας των γραφείων στο κέντρο του Μανχάταν, όπου ο Τραμπ διαθέτει δέκα κτίρια. Σύμφωνα με το Forbes o Τραμπ υποχώρησε απ’ την 324η στην 544η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου. Βέβαια, ο Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση, η οποία θα αποκάλυπτε ποια είναι η πραγματική του περιουσία, αλλά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε ισχυριστεί ότι «ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια». Η Κέρι Ντόλαν, εκ των συντακτών της λίστας του Forbes, είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο μεγιστάνας των ακινήτων κατηγόρησε προσωπικά το Forbes ότι υποτιμά την περιουσία του.

TRUMP
Ο αμερικανός πρόεδρος τα έβαλε (και) με το Forbes (REUTERS/Joshua Roberts)

«Εμείς ερχόμαστε σε επαφή με όποιους μπορούμε για να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας διορθώσουν. Στα 31 χρόνια που συντάσσουμε αυτή τη λίστα ο Τραμπ μάς έχει διορθώσει πολλές φορές, πιστέψτε με: “εσείς εκεί με τοποθετείτε πολύ χαμηλά [στη λίστα]. Αξίζω πολύ περισσότερο απ’ όσο λέτε”. Δεν τηλεφώνησε, πάντως, για να αμφισβητήσει την εκτίμησή μας. Ελπίζω ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι σημαντικότερη γι’ αυτόν απ’ την εκτίμηση του Forbes για την περιουσία του», είπε η Ντόλαν, όπως μετέδωσε ο Guardian.

Οι τρεις πλουσιότεροι Ελληνες του πλανήτη

Πλουσιότερος Ελληνας (814η θέση) είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, ο Νιάρχος είναι από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και κάτοχος μια πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης (Βαν Γκογκ, Πικάσο, Γουόρχολ κά).

Δεύτερος πλουσιότερος Eλληνας (973η θέση) είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Μυστακίδης, με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα, είναι διευθυντής και μέτοχος (3%) της εταιρείας μεταλλευμάτων Glencore.

Στην 1.098η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη βρίσκεται το όνομα του εφοπλιστή Σπύρου Λάτση, που διαθέτει, εκτός από 12 μεγάλα πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, επενδύσεις στην ελβετική τράπεζα «EFG International», στον ενεργειακό όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» και στην εταιρεία ανάπτυξης, επένδυσης και διαχείρισης ακινήτων «Lamda Development».

Forbes λεπτομέρειες σε δολάρια

Συνολικά, στον πλανήτη υπάρχουν 2.043 δισεκατομμυριούχοι.

Στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη εμπεριέχονται 195 νέα ονόματα, εκ των οποίων τα 76 έλκουν την καταγωγή τους από την Κίνα και τα 25 από τις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, 565 τον αριθμό, ζουν στις ΗΠΑ (25 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι). Η Κίνα πλησιάζει με 319 δισεκατομμυριούχους συν άλλους 68, αν προσμετρηθούν το Χονγκ και το Μακάο. Τρίτη είναι η Γερμανία με 114 δισεκατομμυριούχους.

Ο αριθμός των γυναικών στη λίστα αυξήθηκε στις 227, από 202 πέρυσι. 56 εξ αυτών είναι αυτοδημιούργητες. Από τις 15 νέες αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχους οι 14 προέρχονται απ’ την ανατολική Ασία.

Το 2016 ήταν, γενικώς, μια καλή χρονιά για τους ζάπλουτους της Γης, καθώς στη λίστα των δισεκατομμυριούχων προστέθηκαν άλλα 233 άτομα -αριθμός ρεκόρ- ανεβάζοντας σε 2.043 τους ανθρώπους που έχουν δεκαψήφια περιουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...