601
Αυτοί είναι οι ηθοποιοί της παράστασης | theatroalma.gr

Fool for Love: Το βραβευμένο έργο του Σαμ Σέπαρντ στο Θέατρο Αλμα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 16:51
Αυτοί είναι οι ηθοποιοί της παράστασης
|theatroalma.gr

Fool for Love: Το βραβευμένο έργο του Σαμ Σέπαρντ στο Θέατρο Αλμα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 16:51

Πρόκειται για ένα έργο βαθιά βιωματικό και επαναστατικό που μιλά για τον Ερωτα στην πιο άγρια, κανιβαλιστική κι αδιαπραγμάτευτη μορφή του, αλλά και την ανεπάρκεια, την ανοησία και την τρέλα του ανθρώπου.

Το «Fool for Love» είναι το δεύτερο έργο της τριλογίας των Family Plays (οικογενειακών έργων) του Σέπαρντ, έργων μεγάλης συγγραφικής δεινότητας, που ανήκουν πλέον στον κανόνα της σπουδαίας σύγχρονης αμερικάνικης δραματουργίας. Ο Σέπαρντ φωτίζει με πάθος και ακρίβεια λέιζερ την άλλη, την αληθινή πλευρά της αμερικάνικης οικογένειας: της οικογένειας της υπαίθρου, του West που βίωσε και λάτρεψε. Όχι τη γλυκερή και εξιδανικευμένη τύπου «Μικρό Σπίτι Στο Λιβάδι», αλλά αυτήν του σκληρού πάθους και του αιώνια ανολοκλήρωτου πόθου. Μια οικογένεια βαθιά ριζωμένη στη μυθολογία μιας «άλλης» Αμερικής, μιας οικογένειας με μύθους, ενοχές και στεγανά, όπου το όνειρο είναι ανάγκη ζωτική.

QV9A4671_FOOL FOR LOVE
Το «Fool for Love» διαδραματίζεται μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά ενός εξαθλιωμένου δωματίου μοτέλ χαμένου μες την απεραντοσύνη της ερήμου Μοχάμπι.  Σ’ έναν σκηνικό χώρο ανάμεσα στον βίαιο εγκλεισμό και τη σαγηνευτική απειλή του ανοιχτού ορίζοντα. Ο  Έντι, στραπατσαρισμένος καουμπόι του Ροντέο, μετά από μεγάλο διάστημα εξαφάνισης, ταξιδεύει χιλιάδες μίλια μες στην έρημο με το τροχόσπιτό του, σέρνοντας πίσω τα άλογά του, για να εντοπίσει και να διεκδικήσει ξανά τη Μέη, που έχει βρει κρησφύγετο σ’ ένα ξεπεσμένο μοτέλ στη μέση της ερήμου. Ο έρωτάς τους είναι μοιραίος, προκαθορισμένος, τους ενώνει και τους αλληλοαπωθεί σε μια ιστορία που τους έχει εγκλωβίσει σχεδόν από παιδιά. Ένας έρωτάς χωρίς έλεος, χωρίς προοπτική κι ελπίδα. Η σύγκρουσή τους είναι καταιγιστική κι η έκβασή της κρίνεται με κάθε φράση, ανάσα και χειρονομία.

Διαρκώς επί σκηνής, αλλά και στις παρυφές της δράσης, ο Old Man παρεμβαίνει δίνοντας το κάδρο και τον μύθο. Είναι μια μυστηριώδης φιγούρα που σιγά σιγά αποκαλύπτεται. Σκληρός και ευάλωτος, είναι ο φορέας του καταλυτικού μυστικού που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Εκτός κι αν δεν υπάρχει καν. Ο Μάρτιν, ο κηπουρός της γειτονιάς, έχει ραντεβού με τη Μέη για να πάνε σινεμά. Βρίσκεται, όμως, εντελώς απρόσμενα στο κέντρο μιας εκρηκτικής και μη διαχειρίσιμης κατάστασης. Είναι ο ξένος.

O Σέπαρντ γράφει με οίστρο για ζωές ακρωτηριασμένες και νομαδικές. Για ταξιδιώτες της ερήμου, κυνηγούς της επιβίωσης, του βίαιου κι ένοχου πάθους. Συγχρόνως, εντάσσει σταδιακά ό,τι είναι πιο σημαντικό απ’ την ιστορία του θεάτρου και της αέναης ρήξης με τα αρχετυπικά ανθρώπινα ταμπού. Φωτίζει χωρίς να απομυθοποιεί. Το φως του δεν είναι ποτέ εκτυφλωτικό και η γραφή του ποτέ επεξηγηματική. Οι χαρακτήρες του ακροβατούν ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και τον ασφυκτικό μύθο. «Πού πήγε πια η φαντασία σου;», φωνάζει ο Old Man στον Εντι. «Νόμιζα πως αυτό κάνεις εσύ. Να υλοποιείς με τη φαντασία σου».

QV9A4857_FOOL FOR LOVE
Μ’ ένα cast εξαιρετικών ηθοποιών, το Fool for Love είναι μια παράσταση καταιγιστική, εμποτισμένη απ’ τον σκληρό ρεαλισμό αλλά και το διαβρωτικό χιούμορ του Σέπαρντ. Αλλωστε, η εξωτερική σκληρότητα των χαρακτήρων δεν ανταποκρίνεται υποχρεωτικά στα βαθιά κι ανομολόγητα πάθη τους. Παλεύουν να διαχειριστούν όπως και όσο μπορούν τον εσωτερικό τους κόσμο. Ένας ιδιόμορφος διάλογος στήνεται επί σκηνής ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία, στην ψευδαίσθηση κάποιας ελεύθερης βούλησης και τη μοίρα.

Θέατρο Αλμα (Β’ Σκηνή)

Συντελεστές
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Σκηνικά: Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου
Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Κορρές
Φωτογραφίες: Ελεάννα Κοκκίνη
Αφίσα Γραφιστικά: Μαριλίλα Κυρτάτα
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου

Με τους: Γιώργο Κέντρο, Τζένη Θεωνά, Γιωργή Τσαμπουράκη, Βασίλη Παλαιολόγο.

Εναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου
Μέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή: 21.15 / Σάββατο: 18.15 και 21.15 / Κυριακή: 18.15
Εορταστική περίοδος: έξτρα παραστάσεις Τρίτη 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€ / Μειωμένο: 12€
Διάρκεια: 80’
Οδός Αγίου Κων/νου και Ακομινάτου 15 – 17
Αθήνα, Τηλέφωνο: 21 0522 0100

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...