465
Τα νερά στο παραλιακό μέτωπο του Τάρπον Σπρινγκς έχουν ανέβει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια | REUTERS/Chris Wattie

Ωρες αγωνίας για το «Ελληνικό Χωριό» της Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 13:51
Τα νερά στο παραλιακό μέτωπο του Τάρπον Σπρινγκς έχουν ανέβει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια
|REUTERS/Chris Wattie

Ωρες αγωνίας για το «Ελληνικό Χωριό» της Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 13:51

Στο «μάτι» του τυφώνα Ιρμα βρέθηκε το Τάρπον Σπρινγκς, το λεγόμενο «Ελληνικό Χωριό», όπου ζουν περισσότεροι από 3.500 Ελληνες – η μεγαλύτερη πυκνότητα Ελληνοαμερικανών από κάθε άλλη πόλη στις ΗΠΑ. Ο δήμαρχος της πόλης, Χρυσόστομος Αλαχούζος, κήρυξε έγκαιρα την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για την εκκένωσή της πριν από το χτύπημα του καιρικού φαινομένου, με τα καταφύγια να είναι γεμάτα από κόσμο το βράδυ της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον καλύμνιο δήμαρχο και του ευχήθηκε καλή δύναμη τις δύσκολες αυτές ώρες  για την πόλη, ενώ παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του. Με τον κ. Αλαχούζο επικοινώνησαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, καθώς και δήμαρχοι της Καλύμνου και άλλων γειτονικών νήσων, απ’ όπου κατάγονται πολλοί κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς.

Ο ίδιος ευχαρίστησε δημοσίως, όλους τους υπαλλήλους του δήμου, «από τον διευθυντή μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο που δουλεύει έξω στους δρόμους. Εκαναν μια εξαιρετική δουλειά για να προετοιμάσουν την πόλη. Είναι κάτι σπουδαίο», τόνισε, «ο επαγγελματισμός με τον οποίο δούλεψαν και δουλεύουν όλοι».

2017-09-10T192204Z_151373967_RC1E8FD45C00_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Τα νερά του Ατλαντικού ανεβαίνουν. Στο βάθος διακρίνονται οι ουρανοξύστες της Τάμπα (Adrees Latif)

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο «Ελληνικό Χωριό» διαμένει στο παραθαλάσσιο άκρο του, όπου ο κίνδυνος για εκδήλωση παλιρροϊκών φαινομένων είναι σαφώς μεγαλύτερος. Χιλιάδες ομογενείς περίμεναν με αγωνία τις ανακοινώσεις – οδηγίες των τοπικών αρχών, τόσο στα μέσα ενημέρωσης, όσο και μέσω αυτόματων ενημερωτικών μηνυμάτων στο κινητά τους τηλέφωνα. Οσοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δεν προτίμησαν να φύγουν σε γειτονικές πολιτείες, γέμισαν τα δημόσια καταφύγια που είχαν διαμορφωθεί σε σχολεία και άλλα κρατικά κτίρια.

2017-09-11T033627Z_1160143584_RC16BDD9CC00_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Νοσηλεύτρια δίνει τις πρώτες βοήθειες σε έναν από τους κατοίκους σε καταφύγιο του Τάπον Σπρινγκς  (REUTERS/ Adrees Latif)

Ενας εξ αυτών, ο Γιάννης Χάτσιος, παλαιό στέλεχος της Παμμακεδονικής και σήμερα κυβερνήτης της οργάνωσης για τις νοτιοανατολικές Πολιτείες, δυσκολεύτηκε αρκετά να βρει μία θέση για την οικογένειά του, γράφει ο «Εθνικός Κήρυκας».

Όπως διηγείται ο κ. Χάτσιος στην ομογενειακή εφημερίδα, στα περίπου 20 χρόνια που ζει στη Φλόριντα, έχει βιώσει την εμπειρία πέντε τυφώνων. «Πολύ δυνατός τυφώνας είχε πλήξει την περιοχή μας και πριν από περίπου 100 χρόνια, αλλά η Ιρμα με φοβίζει», παραδέχεται.

«Οι σκέψεις όλων των Ελλήνων είναι μαζί με τους ομογενείς μας που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση», δήλωσε στο ίδιο μέσο ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, Δημήτριος Σπάρος.

«Τους παρακαλούμε να κάνουν ό,τι συνιστούν οι τοπικές αρχές για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και τους ίδιους». Ο κ. Σπάρος παρέμεινε στο γραφείο του, μέχρις ότου ειδοποιήθηκε, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, από αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, να απομακρυνθεί προληπτικά από την περιοχή.  Παρέμεινε ωστόσο σε διαρκή επικοινωνία με διάφορους παράγοντες  σχετικά με την κατάσταση των ομογενών στις περιοχές δικαιοδοσίας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...