389
Ο Ζάκερμπεργκ μιλά σε εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο | facebook.com/zuck

«Φέτος θα διορθώσω το Facebook», η υπόσχεση του Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2018, 08:44
Ο Ζάκερμπεργκ μιλά σε εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο
|facebook.com/zuck

«Φέτος θα διορθώσω το Facebook», η υπόσχεση του Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2018, 08:44

Ποιος δεν έχει δώσει υποσχέσεις στον εαυτό του στην αρχή κάθε νέου έτους; Και πόσοι τις τηρούν όχι στο τέλος του χρόνου, αλλά στο τέλος του πρώτου μήνα;

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κάθε χρόνο μας ενημερώνει για τους δικούς του στόχους, αλλά σε αντίθεση με άλλους, τους τηρεί όσο μπορεί – και μάλλον τα πάει καλά.

Φέτος σε μια ανοιχτή παραδοχή ότι το δημιούργημά του, το Facebook, έχει ξεφύγει από τα χέρια του και έχει γίνει όργανο υπονόμευσης της δημοκρατίας, όπως υποστηρίζουν και φοβούνται πολλοί, ο Ζάκερμπεργκ υπόσχεται κάτι απλό.

Το 2018 είναι η χρονιά κατά την οποία «θα διορθώσω το Facebook» μας λέει σε εκτενή ανάρτηση σε σελίδα του.

Every year I take on a personal challenge to learn something new. I've visited every US state, run 365 miles, built an…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op Donderdag 4 januari 2018

Το Facebook, λέει ο Ζάκερμπεργκ, κάνει πάρα πολλά λάθη στην εφαρμογή των πολιτικών του και δεν αποτρέπει την κατάχρηση των εργαλείων του.

Φέτος το κοινωνικό δίκτυο θα επικεντρωθεί στα «σημαντικά ζητήματα», όπως την «προστασία της κοινότητάς μας από το μίσος και την κακοποίηση, την υπεράσπιση από τις παρεμβάσεις  από κράτη ή το να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος που περνάμε στο Facebook δεν πάει χαμένος».

Ήδη από το 2016, με την εκλογή Τραμπ και το δημοψήφισμα για το Brexit, έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση για το πώς το Facebook έχει χρησιμοποιηθεί για την διάδοση ψευδών ειδήσεων και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Το Facebook άργησε να παραδεχτεί ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με αυτές τις προπαγανδιστικές χρήσεις που φαίνεται να συνδέονται με τη Ρωσία. Ανακοίνωσε πάντως μέτρα για τον περιορισμό των fake news.

Ο δημιουργός του Facebook από το 2009 βάζει ένα μεγάλο (για τον ίδιο) στόχο τον χρόνο. Όπως υπενθυμίζει το BBC, το 2009 είχε υποσχεθεί να φορά γραβάτα κάθε ημέρα και το 2010 να μάθει μανδαρίνικα (η σύζυγός Πρισίλα Τσαν είναι εξάλλου κινεζικής καταγωγής).

Το 2011 ο στόχος του ήταν να τρώει κρέας από ζώο που έχει σκοτώσει ο ίδιος, ενώ το 2013 είχε υποσχεθεί ότι κάθε ημέρα θα γνωρίζει ένα νέο άνθρωπο εκτός Facebook.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2015,  είχε υποσχεθεί να διαβάζει ένα βιβλίο κάθε δεύτερη εβδομάδα, ενώ το 2016 ξαναθυμήθηκε το ότι ήταν προγραμματιστής και έφτιαξε ένα απλό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για το σπίτι του.

Πέρυσι, το 2017, ο στόχος του ήταν σαφέστερα πολιτικός: να επισκεφτεί και τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ γνωρίζοντας απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Η υπόσχεση έμοιαζε να είναι το πρώτο βήμα για να κατέβει στην πολιτική, ακόμη και για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, κάτι που διέψευσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...