245
Ο Γκι Φέρχοφσταντ κατά τη συνέντευξή του | REUTERS/Daniel Bases

Φέρχοφσταντ: Το Brexit «ευκαιρία για ενοποίηση της Ευρώπης»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2017, 10:17
Ο Γκι Φέρχοφσταντ κατά τη συνέντευξή του | REUTERS/Daniel Bases

Φέρχοφσταντ: Το Brexit «ευκαιρία για ενοποίηση της Ευρώπης»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2017, 10:17

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση  αποτελεί ευκαιρία για την ΕΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και να αποτρέψει την περαιτέρω κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των 27 κρατών-μελών, υπογράμμισε ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων και υπεύθυνος του Ευρωκοινοβουλίου για την διαπραγμάτευση αποχώρησης της Βρετανίας.

Σε συνέντευξη στο Reuters υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για το Brexit είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, μια νέα εταιρική σχέση με την Βρετανία, αλλά παράλληλα να καθορίσουμε ότι τώρα είναι η στιγμή για να αποκτήσουμε μια πραγματική κυβέρνηση στην Ευρώπη».

Είναι «πάρα πολύ νωρίς» να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις του Brexit στη Βρετανία ή το Σίτι  του Λονδίνου, είπε ακόμη.

Η Ευρώπη, εξήγησε στο Reuters, αντί να υποχωρήσει και να κατακερματιστεί, πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική και αμυντική ένωση και να ενοποιήσει την κοινή της αγορά σε περισσότερους κλάδους.

Για την διαδικασία των συνομιλιών με τη Βρετανία, υπογράμμισε ότι η μετάβαση πρέπει να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά «έχω δει προσωρινά πράγματα να γίνονται αιώνια». Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επικαλεστεί «καθαρά», όπως λέει, το Αρθρο 50 και να ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ζητήσει εμπορική συμφωνία. Η όλη διαδικασία της εξόδου πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις ευρωεκλογές του 2019, εκτιμά.

Σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου είπε πώς η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και η στροφή της Ουάσιγκτον προς τον προστατευτισμό αποτελούν προειδοποίηση για την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...