419
Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Ευρώπη κλείσει τα σύνορα της; | SOOC

Εχουμε μόνο έξι εβδομάδες για τους πρόσφυγες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 22 Ιανουαρίου 2016, 18:24
Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Ευρώπη κλείσει τα σύνορα της;
|SOOC

Εχουμε μόνο έξι εβδομάδες για τους πρόσφυγες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 22 Ιανουαρίου 2016, 18:24

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που έχει την ευθύνη της προεδρίας της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, ήταν κατηγορηματικός μιλώντας στον τούρκο ομόλογό του στο Νταβός: «Ή βάζετε έναν φραγμό στις ροές προσφύγων και μεταναστών που περνούν από τη χώρα σας τις επόμενες έξι εβδομάδες ή κλείνουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός κατέστησε σαφές ότι το σχέδιο για την επανεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ «είναι πολύ αργά για να εφαρμοσθεί». Αρα;

Στο Βερολίνο, που βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μουζάλας, επανέλαβε την πρότασή του για να υπάρξει ένα κέντρο επανεγκατάστασης στην Αδριανούπολη και να γίνεται από εκεί η διανομή των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αλλά ο κ. Μουζάλας, παρά την καλή θέληση και την πολλή δουλειά, έχει μείνει πάλι πίσω. Η επανεγκατάσταση -και όχι μόνο επειδή το λέει ο Σόιμπλε- δεν υφίσταται ως προοπτική. Η επανεγκατάσταση «πέθανε». Η ΕΕ τρέχει ολοταχώς προς το κλείσιμο των εθνικών συνόρων της μιας χώρας μετά την άλλη. Η Σουηδία επέβαλε συνοριακούς ελέγχους, η Αυστρία -σύμμαχος του κ. Τσίπρα μέχρι πρότινος- ανώτατο όριο υποδοχής, ενώ γερμανικά κρατίδια ακολούθησαν το δανέζικο υπόδειγμα να κατάσχουν τα τιμαλφή των προσφύγων πριν εξετάσουν τις αιτήσεις τους.

Ας υποθέσουμε ότι οι έξι εβδομάδες, που χορηγούνται ως προθεσμία στην Τουρκία, παρέλθουν χωρίς ουσιαστική αλλαγή, πράγμα διόλου απίθανο. Μόνο τον Ιανουάριο ήρθαν στην Ελλάδα 33.000 άνθρωποι, έναντι 1.600 όλο το μήνα πέρσι. Τότε και η Αθήνα θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα. Να «κλείσει» και εκείνη όπως μπορεί τα σύνορά της ή να συνεχίσει, όπως μέχρι σήμερα. Και επειδή τα θαλάσσια σύνορα δεν κλείνουν – αυτό προσπαθούσε να πει ο Τσίπρας αλλά το διατύπωσε ατυχώς- μπορούν να γίνουν κάποια άλλα πράγματα. Ας πούμε να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής ή και κράτησης σε μεγάλες πόλεις με τρόπο που να στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς τα έξω: «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι αν δεν είστε πρόσφυγες.» Ηδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν, σε ιδιωτικές συζητήσεις, για «ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ και για άλλους που είναι οικονομικοί μετανάστες. Και τους πιο «άτακτους» από αυτούς επιχείρησαν να τους απομονώσουν στην Κόρινθο, αφού προηγήθηκαν επεισόδια κατά άλλων μεταναστών στο Ελληνικό.

Αλλά αν κλείσουν τα σύνορα της υπόλοιπης Ευρώπης αυτό δεν θα είναι αρκετό. Θα χρειαστούν σκληρότερα μέτρα. Μπορεί να τα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα είναι εύκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συγκρουσθεί με ένα τμήμα της «μυθολογίας» του, την ώρα που θα «καίγεται» για ένα άλλο, το Ασφαλιστικό, επιχειρώντας να πείσει ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ να πληρώσουν. Εχει μόλις έξι εβδομάδες για να προετοιμασθεί. Εξι εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...