781
Διπλωμάτες και καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής την ώρα της πρόβας, στο σπίτι της συζύγου του ιάπωνα πρεσβευτή (δεξιά) στην Αθήνα | Protagon/ Ελένη Κατρακαλίδη

Οι ξένοι διπλωμάτες που θα τραγουδήσουν (και) Μίκη στο Μέγαρο

Διπλωμάτες και καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής την ώρα της πρόβας, στο σπίτι της συζύγου του ιάπωνα πρεσβευτή (δεξιά) στην Αθήνα
|Protagon/ Ελένη Κατρακαλίδη

Οι ξένοι διπλωμάτες που θα τραγουδήσουν (και) Μίκη στο Μέγαρο

Εκλεψαν τρία τέταρτα της ώρας από το γεμάτο ωράριό τους. «Κανονικά τώρα θα έπρεπε να είμαστε στο γραφείο», είπε χαμογελαστά αλλά πολύ «γερμανικά», ο Aντρεας. Συναντήθηκαν στο σπίτι του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο Παλαιό Ψυχικό, σε ένα δωμάτιο με υπέροχα ζωγραφισμένα πιάτα στους τοίχους, βάζα και πίνακες σχεδόν βγαλμένους από την Απω Ανατολή και στοιχισμένες καρέκλες μπροστά από ένα πιάνο. Γρήγορα άρχισαν να μελετούν τα χαρτιά τους συζητώντας μεταξύ τους πόσο προετοιμασμένοι ένιωθαν. Δεν ήταν οι εκθέσεις, ενημερώσεις ή ανακοινώσεις που κρατούν συνήθως εργαζόμενοι σε πρεσβείες. Εχετε δει ποτέ διπλωμάτες με παρτιτούρες και στίχους;

IMG_4435-1
Ο μουσικός Δημήτρης Κουφογιώργος που συνοδεύει -χαμογελώντας- την ερασιτεχνική χορωδία με το μπουζούκι του

«Στρώσε το στρώμα σου για δυo», «Βιολιστής στη Στέγη», «Canzone Arrabbiata». Το κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη το κελάηδησαν, κρατώντας τον ρυθμό με τα πόδια τους. Το τραγούδησαν, με τη συνοδεία του μπουζουκιού από τον μουσικό Δημήτρη Κουφογιώργο, σαν να ήταν γραμμένο στη μητρική τους γλώσσα (Αυστραλέζικα, Γεωργιανά, Μπανγκλαντεσιανά, Γερμανικά…) παρότι ένας εξ αυτών μάς εκμυστηρεύτηκε ότι «ακόμη δεν καταλαβαίνει τι τραγουδάει!». Στα άλλα δύο κομμάτια στα οποία εξασκήθηκαν έπρεπε να κάνουν παύσεις για να ακούσουν τις παρατηρήσεις του μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Ηδη, μέσα σε πέντε πρόβες που έχουν κάνει συνολικά, έχουν μάθει τη γλώσσα των μουσικών, τη «δυναμική» ενός συστήματος ή την ακουστική διαφορά ανάμεσα στη μι και τη μι δίεση.

Οι συγκεντρωμένοι διπλωμάτες και συγγενείς διπλωματών έκαναν, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, την τελευταία τους πρόβα για τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με σκοπό την ενίσχυση του έργου των Παιδικών Χωριών SOS.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που συνεργάζονται διπλωμάτες με καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ένα κονσέρτο που ενισχύει τη φιλανθρωπική οργάνωση. Φέτος τα έσοδα της συναυλίας «Diplomats in Concert in Athens» θα αξιοποιηθούν για τον εξοπλισμό ενός σπιτιού SOS, στο νέο Παιδικό Χωριό SOS, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

IMG_4445-1
Ο μαέστρος της Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελος Γεωργακάτος δίνει οδηγίες στους διπλωμάτες – μουσικούς

Οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί που συναντήθηκαν στο σπίτι του ιάπωνα πρεσβευτή, Μασούο Νισιμπαγιάσι, έχουν αναλάβει το μεγάλο φινάλε της συναυλίας. «Είναι συναρπαστικό, εντελώς ασυνήθιστο και διασκεδαστικό», λέει ο Ρίχαρντ για την αποστολή τους. Ο ίδιος εργάζεται στην πρεσβεία της Αυστρίας και για πρώτη φορά συμμετέχει στη μουσική εκδήλωση. «Είναι υπέροχο να δίνεις κάτι πίσω στην ελληνική κοινωνία», προσθέτει ο Aντρεας, από τη γερμανική πρεσβεία, ο οποίος έχει εμπειρία στο τραγούδι, καθώς στο Βερολίνο ήταν μέλος μίας χορωδίας.

Δεν είναι εύκολο να συγχρονιστούν μεταξύ τους οι διπλωμάτες διαφορετικών πρεσβειών, ειδικά για μία εκδήλωση που ξεφεύγει εντελώς από το αντικείμενό τους. «Ολοι έχουν πολύ γεμάτα προγράμματα», μάς λέει ο τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίκος Τσαούσης, ο οποίος έχει αναλάβει την επιμέλεια και την οργάνωση παραγωγής. «Αλλά είναι πολύ πρόθυμοι, κάνουν σαν μικρά παιδιά! Κάποιοι μάλιστα έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους στην Ελλάδα, ωστόσο επιστρέφουν ειδικά για αυτή τη συναυλία!».

IMG_4474-2
Παρά τα γεμάτα προγράμματά τους, διπλωμάτες και καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής βρίσκουν χρόνο για τις πρόβες

Η πιο ενθουσιασμένη ανάμεσά τους ήταν με διαφορά η οικοδέσποινα του σπιτιού, Κικούκο Νισιμπαγιάσι, σύζυγος του ιάπωνα πρεσβευτή, η οποία παίζει πιάνο από τότε που ήταν έξι ετών και συνεχίζει μέχρι σήμερα, συνοδεύοντας τον σύζυγό της που είναι δεινός βιολιστής, σε κάθε ευκαιρία ή γιορτή που διοργανώνεται στο σπίτι τους. Αγάπησε το ελληνικό τραγούδι. «Είναι ένας υπέροχος τρόπος να μάθεις τη γλώσσα και οι πρόβες είναι ένας επίσης υπέροχος τρόπος να κάνεις καινούργιους φίλους!», μας λέει. Το ίδιο τονίζει και η σύζυγος του πρεσβευτή του Μπανγκλαντές, η οποία έχει αγαπήσει την Ελλάδα μέσα στους 15 μήνες που ζει στη χώρα: «Το αγαπημένο μου είναι το ελληνικό τραγούδι, είναι πολύ όμορφη και μελωδική η ελληνική γλώσσα».

IMG_4469-1
Ο Ρίχαρντ, από την πρεσβεία της Αυστρίας (αριστερά) και ο Άντρεας από την πρεσβεία της Γερμανίας τραγουδούν κατά τη διάρκεια της πρόβας

Η συνεργασία διπλωματών και μουσικών για την ενίσχυση του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 134 χώρες, άρχισε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 2003, με πρωτοβουλία του έλληνα διπλωμάτη Κωνσταντίνου Πρεβεδουράκη. Και από τον Μάρτιο του 2014 πραγματοποιείται κάθε χρονιά στην Αθήνα.

Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν πρεσβευτές και μέλη του διπλωματικού σώματος από Αυστραλία, Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Ιαπωνία,  Καναδά, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία. Συμμετέχουν επίσης η σοπράνο Αννα Στυλιανάκη, ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, το Jazz τρίο του Τάκη Φαραζή (John Balikos Jazz τρίο) και οι διακεκριμένοι πιανίστες Ευγενία Βοτανοπούλου, Δημήτρης Γιάκας και Πάνος Καράν.

Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται από τα γραφεία των Παιδικών Χωριών SOS στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 12-14 (1ος όροφος), στην τιμή των 30 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...