366
Ενα ρολόι σε πλατεία στη Βαρκελώνη. | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Κι αν καταργούσαμε τη θερινή ώρα;

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2017, 11:00
Ενα ρολόι σε πλατεία στη Βαρκελώνη.
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Κι αν καταργούσαμε τη θερινή ώρα;

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2017, 11:00

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω. Κάποιοι θα μπερδευτούν και οι περισσότεροι θα πάρουν το μήνυμα. Ο χειμώνας έφτασε. Ομως υπάρχει η περίπτωση, φέτος να είναι η τελευταία χρονιά που ισχύει το συγκεκριμένο «καθεστώς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να εξετάζει σοβαρά τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας. Ο λόγος; Αρκετοί διαμαρτύρονται όταν χάνουν την μία ώρα ύπνου με την έναρξη του θερινού ωραρίου. Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, έδειξε ότι σχεδόν το 75% των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.

Ετσι, το τελετουργικό που έρχεται από το μακρινό παρελθόν ίσως δεν παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα. Το θέμα προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο την εξέτασης με την αρμόδια επιτροπή να λαμβάνει υπόψιν της όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες όπως επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της ΕΕ. Φυσικά, υποστήριξε ότι μόλις υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για λόγους -τι άλλο;- οικονομίας: κρίθηκε ότι εκμεταλλευόμενοι το φως της ημέρας θα περιοριζόταν η κατανάλωση ενεργειακών πόρων για φωτισμό κλπ.

Εκτοτε, καταργήθηκε μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο το 1980, το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας και την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω πετρελαϊκής κρίσης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι υπάρχουν αρκετές χώρες που δεν συμμετέχουν στις αλλαγές τις ώρες, δύο φορές τον χρόνο. Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά, η λεγόμενη και «καλοκαιρινή περίοδος» ήταν τόσο ελκυστική για την γειτονική μας Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει τη θερινή ώρα και το χειμώνα.

Οσο για την Ελλάδα, το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973. Το 1997, η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε με την κεντρική Ευρώπη, αλλά το καθεστώς δεν άλλαξε.

Ετσι, οι αλλαγές της ώρας στη χώρα μας διαμορφώνονται ως εξής:

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...