270
| σκίτσο του Ηλία Μακρή

Ευρωλογοκρισία στη σάτιρα

Ανδρέας Πετρουλάκης Ανδρέας Πετρουλάκης 15 Σεπτεμβρίου 2017, 13:51

Ευρωλογοκρισία στη σάτιρα

Ανδρέας Πετρουλάκης Ανδρέας Πετρουλάκης 15 Σεπτεμβρίου 2017, 13:51

Τώρα που έχει ξεθυμάνει για τα καλά η συγκίνηση για την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, ξαναγυρίσαμε όλοι στις παλιές μας συνήθειες. Τα σκίτσα δεν είναι πια η ελεύθερη έκφραση σατιρικών δημιουργών που η ευρύχωρη Δυτική Δημοκρατία έχει μάθει να αγαπά και να ανέχεται, ξανάγιναν αντιπαθητικές και ενοχλητικές φωνές για αυτούς που έχουν μάθει ότι ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι ό,τι κριτικάρει τους άλλους.

Και φτάσαμε και σε αυτό. Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, στο Ευρωκοινοβούλιο, έγινε μία άγρια λογοκρισία σε μία έκθεση γελοιογραφίας ελλήνων σκιτσογράφων. Η έκθεση είχε τίτλο «Γλυκιά Ευρώπη», αποτελείτο από 28 σκίτσα και είχε μεταφερθεί από την Αθήνα. Στη σάλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέφθασαν όμως μόνο 16 γιατί προηγήθηκε απόρριψη 12 γελοιογραφιών από μία κοσμήτορα, η οποία είναι επιφορτισμένη με την υποχρέωση να ελέγχει αν τα εκθέματα του Κοινοβουλίου έχουν φιλοναζιστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.

1_comix_EU_415

Ασφαλώς τα σκίτσα δεν έδιναν καμία τέτοια αφορμή – το αντίθετο. Χωρίς να δοθεί εξήγηση απλώς τα έκοψε η κυρία κοσμήτορας, προφανώς γιατί τα όριά της στην κριτική των γελοιογράφων είναι προσαρμοσμένα σε ένα φοβικό καθωσπρεπισμό και πολιτικό κομφορμισμό. Είναι περίεργο πως αυτά που εγκρίθηκαν δεν διέφεραν από αυτά που κόπηκαν – μάλλον της έπεσε μεγάλη δόση και ήθελε να τη μετριάσει με αυτήν την σπασμωδική αντίδραση. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η βλάβη που προξένησε στην υπόληψη του Ευρωκοινοβουλίου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υποτίθεται ότι προσπαθούσε να αποτρέψει.

Για την Ιστορία, οι έλληνες γελοιογράφοι, δια των ευρωβουλευτών που είχαν μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης, έχουν προσφύγει στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και, φυσικά, αν δεν αποκατασταθεί η ακεραιότητα της έκθεσης αυτή θα ακυρωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...