435
Συνεδρίαση του Euroworking Group. O... προθάλαμος του Eurogroup | Twitter

Οι άνθρωποι – «σκιές» του EuroWorking Group

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 9 Μαρτίου 2017, 17:15
Συνεδρίαση του Euroworking Group. O... προθάλαμος του Eurogroup
|Twitter

Οι άνθρωποι – «σκιές» του EuroWorking Group

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 9 Μαρτίου 2017, 17:15

Το ακούμε συνέχεια, θαρρείς και είναι ο χώρος υποδοχής, πριν βρεθείς στο σαλόνι. Πριν πας στο Eurogroup, περνάς από το EuroWorking Group. Ετσι και απόψε, στις εννιά, μετά από αυτόν τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των 10 ημερών μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών στο Χίλτον, η «αρχική συμφωνία» για την αξιολόγηση φτάνει επιτέλους στον… προθάλαμο. Τι είναι όμως τελικά το EuroWorking Group; Ποια είναι αυτή η ομάδα και πώς λειτουργεί; Είναι οι άνθρωποι – «σκιές» των υπουργών Οικονομικών του πανίσχυρου Eurogroup. Το οποίο με τη σειρά του, κακά τα ψέματα, κρατά τις τύχες της ελληνικής οικονομίας αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στα χέρια του.

Το Συμβούλιο του EWG συνεδριάζει απόψε για την Ελλάδα. Σε τηλεδιάσκεψη καθώς οι Θεσμοί βρίσκονται ακόμη στην Αθήνα. Αυτό είναι καλό.

Το EuroWorking Group δεν είναι τίποτε άλλο από το Board of Directors του ESM, δηλαδή του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Και είναι ευτύχημα ότι σε αυτό προεδρεύει ο Τόμας Βίζερ. Ναι, ο Βίζερ είναι ένας γερμανός τεχνοκράτης. Αλλά σε λίγους μήνες συνταξιοδοτείται και έτσι θα έχει πολύ περισσότερο χρόνο να απολαμβάνει τα ελληνικά καλοκαίρια στην εξοχική του κατοικία στη Μήλο.

wiser
Ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EWG και λάτρης της Μήλου. Καλό αυτό…

Ο Βίζερ λογοδοτεί μόνο στον πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον οποίο θα παραδώσει και τα συμπεράσματα του συμβουλίου για την Ελλάδα.

Στο EuroWorking Group συμμετέχουν οι εκπρόσωποι –κατ’ άλλους βοηθοί– των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και την Κύπρο ο Γιώργος Παντελή, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Σε αυτούς τους 19 τεχνοκράτες που δεν παύουν να είναι και πολιτικά πρόσωπα, θα απευθυνθεί Ντέκλαν Κοστέλο, ο ιρλανδός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής των Θεσμών, και θα τους ενημερώσει για το πού έφτασαν οι διαπραγματεύσεις: πού συμφώνησαν οι Θεσμοί με την ελληνική πλευρά και πού διαφωνούν ακόμη (όπως οι αλλαγές στα εργασιακά θέματα με αιχμή το διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων).

Δείτε τα 19 πρόσωπα του Euroworking Group:

1belgium_ProtagonΟι άνθρωποι σκιές των υπουργών Οικονομικών του πανίσχυρου Εurogroup θα έχουν το χρόνο τους να ρωτήσουν, να πληροφορηθούν και να υποδείξουν λύσεις και προς τις δύο πλευρές -Ελλάδα και δανειστές- με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από το στρατόπεδο των δανειστών επιβεβαιώνεται η εικόνα περί σταδιακής σύγκλισης, παραμένουν ωστόσο «αγκάθια» οι περικοπές στις συντάξεις και τα εργασιακά. Η εκτίμηση των ίδιων πηγών είναι ότι στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου θα υπάρξει θετική γνώμη και θα αναγνωρίζεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κάτι που αναμένεται να γίνει στην αποψινή τηλεδιάσκεψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...