297
Περίπου 600.000 φορολογούμενοι περιμένουν επιστροφή | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ερχονται συμψηφισμοί επιστροφής φόρου και ΕΝΦΙΑ για 600.000 φορολογούμενους

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 09:39
Περίπου 600.000 φορολογούμενοι περιμένουν επιστροφή
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ερχονται συμψηφισμοί επιστροφής φόρου και ΕΝΦΙΑ για 600.000 φορολογούμενους

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 09:39

Οσοι τυχεροί φορολογούμενοι περίμεναν την επιστροφή φόρου για τα εισοδήματα του 2016, μάλλον δεν θα δουν ποτέ στο πορτοφόλι ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς  τους το ποσό, γιατί η Εφορία πρόκειται να προχωρήσει σε συμψηφισμό με τον ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά για τον φόρο ακίνητης περιουσίας αναμένεται να αναρτηθούν ως το τέλος Αυγούστου και η πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο για  περίπου 600.000 φορολογούμενους θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός της Εφορίας για τον αυτόματο συμψηφισμό της οφειλής του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου. Εκτιμάται ότι 60% των φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχει λάβει ακόμα την επιστροφή.

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακίνητης περιουσίας στο Taxis, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε συμψηφισμούς επιστροφής και ΕΝΦΙΑ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από την ανάγκη να πάνε στην Εφορίες για αυτόν τον λόγο.

Η διαδικασία του συμψηφισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την 29η Σεπτεμβρίου όταν λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου.

Από αυτούς τους αυτόματους συμψηφισμούς θα εξαιρεθούν οι σύζυγοι, όπου ο ένας αναμένει επιστροφή φόρου κι ο άλλος θα πρέπει να πληρώσει φόρο ακινήτων, καθώς η εφαρμογή του Taxis δεν μπορεί να υποστηρίξει συμψηφισμό μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού.

Τώρα, αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Τέλος, αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...