620
Έχει ληφθεί υπόψιν πως οι οποιοιδήποτε χειρισμοί και συμφωνίες για την ΑΟΖ στην περίπτωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία στο Ιόνιο, δημιουργούν στρατηγικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή Καστελλορίζου και Νότια της Κρήτης;» ρωτά μεταξύ άλλων τον | ΙΝΤΙΜΕnews

Ερώτηση Κικίλια σε Κοτζιά για τους χειρισμούς με Αλβανία και ελληνική ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 13:23
Έχει ληφθεί υπόψιν πως οι οποιοιδήποτε χειρισμοί και συμφωνίες για την ΑΟΖ στην περίπτωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία στο Ιόνιο, δημιουργούν στρατηγικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή Καστελλορίζου και Νότια της Κρήτης;» ρωτά μεταξύ άλλων τον
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ερώτηση Κικίλια σε Κοτζιά για τους χειρισμούς με Αλβανία και ελληνική ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 13:23

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία και την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), κατέθεσε ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το περιεχόμενο της στρατηγικής συμφωνίας – πλαίσιο Ελλάδος – Αλβανίας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Αλβανίας μπλόκαρε την εν λόγω συμφωνία αρνούμενος να δώσει άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της αλβανικής κυβέρνησης.

«Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τς οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση», είπε ο Ιλίρ  Μέτα  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για να συμπληρώσει με νόημα:  «Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα».

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες Αθηνών – Τιράνων για το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων γίνονται υπό άκρα μυστικότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα  «Το Βήμα» κινούνται σε δύο βασικές γραμμές.

Η πρώτη γραμμή είναι ότι η Αθήνα συμφώνησε να δεχθεί αναθεώρηση της Συμφωνίας του 2009 και να προβεί σε νέες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να αλλάξει η οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση της Αθήνας είναι ότι τα Τίρανα είχαν μάλλον αδικηθεί από την προηγούμενη συμφωνία.

Η δεύτερη γραμμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Βασικό επιχείρημα για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης είναι ότι μια «νέα» συμφωνία είναι καλύτερη από μια ανενεργή συμφωνία.

Σύμφωνα με τις -μέχρι στιγμής- ενδείξεις, μέρος των οποίων είδε το φως της δημοσιότητας σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης αλλά επιβεβαιώνονται από ελληνικές πηγές, η Αθήνα σκέφτεται «να αποζημιώσει» τα Τίρανα με μια θαλάσσια έκταση (πέριξ της Κέρκυρας). Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια μετατόπιση της γραμμής οριοθέτησης και ενδεχομένως με την επιλογή διαφορετικών γραμμών βάσης από την αλβανική πλευρά. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ώσπου να δημοσιοποιηθούν χάρτες και συντεταγμένες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Συμφωνία του 2009 παρέχει ήδη τη δυνατότητα για την Αθήνα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., χωρίς να την παραβιάζει. Το δικαίωμα της επέκτασης είχε ενσωματωθεί στη Συμφωνία από τη στιγμή που οι δύο χώρες είχαν διαφορετική αιγιαλίτιδα ζώνη κατά τις συνομιλίες: 6 ν.μ. η Ελλάδα και 12 ν.μ. η Αλβανία. Αντίθετα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η πιθανή αποδοχή από την Αθήνα ορισμένων αλβανικών επιχειρημάτων που μοιάζουν επικίνδυνα με αντίστοιχα τουρκικά, αναφορικά με την επήρεια των νησιών, ίσως εκληφθούν ως αρνητικό προηγούμενο από τρίτα μέρη, όπως η Αγκυρα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Κικίλια έχει αναλυτικά ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  Τον Υπουργό Εξωτερικών

 Θέμα: Ερωτήματα για τη Συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία και την ελληνική ΑΟΖ.

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες ανακυκλώνονται ειδήσεις σε ελληνικά και αλβανικά μέσα σχετικά με το περιεχόμενο της στρατηγικής συμφωνίας – πλαίσιο Ελλάδας- Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στον ελληνικό λαό.

Δεδομένου ότι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν οι συμφωνίες να μην είναι ετεροβαρείς και επαχθείς για τα εθνικά μας συμφέροντα, πώς επιτρέπει η πολιτική ηγεσία σε μια κρίσιμη περίοδο ανοικτών θεμάτων να διαρρέουν πληροφορίες-θέσεις της αλβανικής πλευράς που υπονομεύουν τα ελληνικά συμφέροντα; Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην γείτονα χώρα, ότι «κάποιοι» στην Αλβανία επιδιώκουν να παίξουν εσωτερικά μικροπολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Ερωτάται ο Υπουργός:

– Θα διασφαλιστεί η επιρροή των Διαπόντιων Νησιών με το νέο υπολογισμό των χωρικών υδάτων; Η υφαλοκρηπίδα τους σε σχέση με την Αλβανία θα έχει την ισχύ που έχει σε σχέση με την Ιταλία από το 1977;

– Έχει ληφθεί υπόψιν πως οι οποιοιδήποτε χειρισμοί και συμφωνίες για την ΑΟΖ στην περίπτωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία στο Ιόνιο, δημιουργούν στρατηγικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή Καστελλορίζου και Νότια της Κρήτης  λόγω της χρήσης τους από τους γείτονές μας; 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...