491
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση στην Αγκυρα τη Δευτέρα 21 Μαρτίου | Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ερντογάν: «Κανένας Ευρωπαίος δεν θα περπατάει ασφαλής στους δρόμους»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 14:19
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση στην Αγκυρα τη Δευτέρα 21 Μαρτίου
|Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ερντογάν: «Κανένας Ευρωπαίος δεν θα περπατάει ασφαλής στους δρόμους»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 14:19

Απειλές και νουθεσίες επιστρατεύει προς τους Ευρωπαίους η Τουρκία σε διπλό μέτωπο, αφενός στο ζήτημα του Προσφυγικού, όπου η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι πρακτικά ημιθανής, αφετέρου σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα για τις προεδρικές εξουσίες και τη γενικότερη σχέση των δύο πλευρών.

Πρωταγωνιστής στις εμπρηστικές δηλώσεις είναι για άλλη μια φορά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την ξαφνική όξυνση των σχέσεων με την ΕΕ στον απόηχο των απαγορεύσεων των συγκεντρώσεων στη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν χάνει καμία ευκαιρία να επιτεθεί στην Ευρώπη και την ΕΕ ειδικότερα.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη προς τούρκους δημοσιογράφους, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους, ότι, αν συνεχίσουν με την ίδια στάση, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

«Αν συνεχίσει έτσι η Ευρώπη, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα σημείο του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους», είπε και προχώρησε σε προτροπές: «Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Σε περισσότερο συγκρατημένους τόνους, αλλά εξίσου αιχμηρό ήταν το μήνυμα του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Προσφυγικό πρακτικά βρίσκεται κοντά στη κατάρρευση.

Ο τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του «έχει σώσει την ΕΕ από ένα ρατσιστικό ξέσπασμα που θα απειλούσε το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ενωσης» και αυτό γιατί φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Κατά τον κ. Τσελίκ, η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας είναι μονόπλευρη ενώ πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει. «Εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», είπε σχετικά.

Συνέχισε λέγοντας ότι εάν η συμφωνία για το Προσφυγικό καταρρεύσει, «δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».

Παραδέχτηκε ακόμη ότι η ένταξη στην ΕΕ συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό προτιμήσεων και παραμένει υψηλή, αν και η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει πλέον καταρρεύσει.

Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την σχέση ΕΕ και Τουρκίας να ερωτηθούν οι ψηφοφόροι, όπως και το για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Αιχμηρή απάντηση Σταϊνμάγερ

Ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι με τη στάση του διακινδυνεύει όσα κατάφερε ο ίδιος και η χώρα του σε σχέση με την Ευρώπη.

«Ο τρόπος που βλέπουμε την Τουρκία χαρακτηρίζεται από ανησυχία, ότι όλα όσα έχουν χτιστεί εδώ και δεκαετίες καταρρέουν», παραδέχτηκε ο Σταϊνμάγερ.

Απευθύνθηκε μάλιστα σε προσωπικό τόνο στον τούρκο ηγέτη: «Πρόεδρε Ερντογάν, διακινδυνεύεις όλα όσα μαζί με άλλους έχεις χτίσει». Ο γερμανός πρόεδρος είπε πάντως ότι θα καλωσορίσει «αξιόπιστα σημεία» για την βελτίωση της κατάστασης.

Πάντως κάλεσε τον ομόλογό του «να δώσει τέλος στις αχαρακτήριστες συγκρίσεις με τους Ναζί. Μην κόβετε τους δεσμούς με αυτούς που επιθυμούν συνεργασία με την Τουρκία! Σεβαστείτε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, απελευθερώστε τον Ντενίζ Γιουτζέλ». (Η αναφορά ήταν στον τουρκογερμανό ανταποκριτή της Die Welt που έχει φυλακιστεί στην Τουρκία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...