468
Με το δάχτυλο υψωμένο, ο τούρκος πρόεδρος απευθύνεται σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Αγκυρα | Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ερντογάν προς ΕΕ: «Θα πορευτούμε μόνοι μας»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 20:00
Με το δάχτυλο υψωμένο, ο τούρκος πρόεδρος απευθύνεται σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Αγκυρα
|Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ερντογάν προς ΕΕ: «Θα πορευτούμε μόνοι μας»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 20:00

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι άνθρωπος που πτοείται από απειλές. Ή τουλάχιστον αυτό θέλει να δείξει. Για μία ακόμη φορά δέχθηκε προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόθεσή του να επαναφέρει τη θανατική ποινή στη χώρα. Αν επαναφέρει την εσχάτη των ποινών, θα χάσει την ευκαιρία να εισέλθει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, διαμήνυσε η Κομισιόν δια του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και; Μιλώντας σε τεράστια πλήθη κατά τη διάρκεια εορτασμών της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στην Αγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι εδώ και δεκαετίες αρνούνται την ένταξη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

2017-07-16T071453Z_1629603297_RC15F81E3560_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-ANNIVERSARY
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αγκυρας γιόρτασαν μαζί με τον Ερντογάν την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS)

«Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής… έχουν περάσει 54 χρόνια και ακόμα μας βάζουν εμπόδια» τόνισε και πρόσθεσε ότι ειδικά στο Προσφυγικό οι Βρυξέλλες δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους.

Ξανά, λοιπόν, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα εγκρίνει «χωρίς δισταγμό» τη θανατική ποινή, εάν το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της επαναφοράς της. «Θα τακτοποιήσουμε τα πράγματα για τον εαυτό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών.

2017-07-15T213138Z_64026610_RC17C477F480_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-ANNIVERSARY
Με δέος ακούει τον πρόεδρο της χώρας της…

Αυτή ήταν η απάντησή του στο άρθρο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσιεύτηκε στη γερμανική Bild. Ο πρόεδρος της Κομισιόν διασαφήνισε ότι «σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση». 

Πρόσθεσε πάντως ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως αυτός «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».

«Ενα πράγμα πρέπει όμως να είναι σαφές: όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αποδέχεται τις αξίες της Ενωσης. Σε μία τέτοια Ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του Κράτους Δικαίου είναι για παράδειγμα ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία» υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2017-07-15T191359Z_1855095850_RC1DB0DD85A0_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-ANNIVERSARY
Η εμφάνιση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 15 Ιουλίου

«Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς. Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ στο άρθρο του.

Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «κανένας προδότης της χώρας δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος, θα ξεριζώσουμε το κεφάλι των προδοτών που ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...