442
|

Επτά οι τηλεοπτικές άδειες έκρινε το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 17:22

Επτά οι τηλεοπτικές άδειες έκρινε το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 17:22

 

Επτά είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το ΕΣΡ κατέληξε στον συγκεκριμένο αριθμό έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, την Πέμπτη.

Η απόφαση του ΕΣΡ για τη χορήγηση επτά τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου, καθιστά πολύ δύσκολη τη δημοπράτηση αδειών για πανελλαδικής εμβέλειας θεματικούς σταθμούς, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Είχαμε προκηρύξει τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, ώστε να μείνει χώρος και για θεματικά κανάλια», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ την Πέμπτη και πρόσθεσε: «Η απόφαση του ΕΣΡ μιλά για επτά κανάλια γενικού περιεχομένου και έτσι -κατά τα φαινόμενα- εξαντλείται το φάσμα».

Στα θετικά της γνωμοδότησης του ΕΣΡ, όπως είπε ο κ. Παππάς, είναι ότι τα επτά κανάλια με 400 εργαζόμενους δίνουν 2.800 εργαζόμενους. «Περισσότεροι απ´όσους εργάζονται σήμερα», πρόσθεσε.

Οπως υπογράμμισε, έχει πλέον καταρρεύσει η επιχειρηματολογία ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός αλλά και ότι οι άδειες μπορούν να είναι απεριόριστες.

Ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι δυστυχώς χρειάστηκαν 7,5 μήνες για να υπάρξει γνωμοδότηση του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.
Τόνισε δε ότι την Παρασκευή (7/7/2017) υπογράφεται η υπουργική απόφαση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

H Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τη σχετική ανακοίνωση του κ. Παππά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τον ενταφιασμό του αντισυνταγματικού νόμου του αποτυχημένου υπουργού καναλάρχη κ. Παππά από το ΣτΕ, το ΕΣΡ βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό. Σε κάθε περίπτωση, “έχουν γνώση οι φύλακες …“».

«Η γνωμοδότηση του ΕΣΡ για 7 τηλεοπτικές άδειες βάζει “ταφόπλακα” στην άποψη της Νέας Δημοκρατίας και των λοιπών συνηγόρων των καναλαρχών περί δυνατότητας παροχής απεριόριστων αδειών», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Στις 29 Μαρτίου 2016, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στη Βουλή: “Σταματήστε να θέλετε να δώσετε μόνο τέσσερις άδειες. Δεν βλέπετε πως αυτό το σχέδιο αναζωογονεί τη διαφθορά; Δώστε απεριόριστο αριθμό αδειών γιατί μόνο έτσι είναι δυνατό να θωρακιστεί η ελευθερία του λόγου, των μέσων και της δημοκρατίας”. Σήμερα, 6 Ιουλίου 2017, το ΕΣΡ -με τη γνωμοδότησή του- βάζει “ταφόπλακα” στην άποψη της ΝΔ και των λοιπών συνηγόρων των καναλαρχών περί δυνατότητας παροχής απεριόριστων αδειών», επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν: «Περιμένουμε από την “ηχώ των καναλαρχών” να “καταδικάσει” την Ανεξάρτητη Αρχή, που “δεν θωρακίζει την ελευθερία του λόγου, των μέσων και της δημοκρατίας”. Μακάρι, οι φύλακες της “αεροπειρατείας” να είχαν λίγη παραπάνω γνώση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...