363
Η Μέρκελ δείχνει στον Τριντό την φωτογραφία με τον πατέρα του | REUTERS/Guido Bergmann/Bundesregierung/Handout via Reuters

Ο Τριντό σε επιχείρηση γοητείας στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 00:22
Η Μέρκελ δείχνει στον Τριντό την φωτογραφία με τον πατέρα του
|REUTERS/Guido Bergmann/Bundesregierung/Handout via Reuters

Ο Τριντό σε επιχείρηση γοητείας στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 00:22

Μόνο καλά λόγια για την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που τα χρειάζεται όσο ποτέ και -η αλήθεια είναι- δεν τα ακούει από  πολλές πλευρές είχε να πει ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Και η φιλόξενη Ευρώπη δεν ξέχασε τον καλεσμένο της. Η καγκελάριος Μέρκελ, την οποία συνάντησε στο Βερολίνο, είχε μάλιστα να του θυμίσει τον πατέρα του και την δική του πρωθυπουργία.

Αργά την Πέμπτη, κατά το γεύμα το οποίο είχαν σε ξενοδοχείο στο Βερολίνο, η καγκελάριος του έδειξε μια φωτογραφία με τον ίδιο και τον πατέρα του, τότε πρωθυπουργό του Καναδά, Πιερ Τριντό, δίπλα στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Ο καναδός πρωθυπουργός μπορεί να επικεντρώνεται στην πολιτική κατά το ταξίδι του στην Ευρώπη, αλλά δεν ξεχνά και τα στοιχεία σταρ που τον έκαναν διάσημο. Είναι  «ο πιο σέξι πολιτικός εν ζωή» γράφει στο φύλλο της Παρασκευής η Die Welt, η οποία του αποδίδει τον χαρακτηρισμό «αντί-Τραμπ».

Αν υπάρχει πάντως σίγουρα ένα σημείο συμφωνίας αυτό αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Ενώ τόσο η Γερμανία όσο και ο Καναδάς ξοδεύουν λιγότερα από το όριο του 2% που ζητά το ΝΑΤΟ (συγκεκριμένα 1,2% η Γερμανία και 1% ο Καναδάς), καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει τις δαπάνες και δεν θα το έκανε χωρίς να εκτροχιάσει έστω και εν μέρει τον προϋπολογισμό και τα πολύτιμα πλεονάσματα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Τριντό τόνισε ότι η ΕΕ είναι ένα ανεπανάληπτο μοντέλο ειρηνικής συνεργασίας και ότι η Ενωση έχει κρίσιμο διεθνή ρόλο να παίξει. Η Ευρώπη, συμπλήρωσε, «είναι ένας ζωτικής σημασίας παίκτης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συλλογικά σαν διεθνής κοινότητα. Όλος ο κόσμος ωφελείται από μια ενωμένη ΕΕ».

Αιτία αυτού του ανοίγματος φιλίας ήταν η επικύρωση της συμφωνίας CETA για το εμπόριο μεταξύ Καναδά και ΕΕ, μία από τις λίγες που δεν τρίζουν μετά την έλευση στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, όπως η TPP και η NAFTA.

Αλλά πέρα από αυτά υπάρχει και ο νότιος γείτονας του Τριντό, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει δείξει ως τώρα να είναι ένθερμος οπαδός της ενότητας της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ιδέας. Το καλοκαίρι, όταν θα επισκεφθεί τη Βρετανία, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξακριβώσουμε τις προθέσεις του. Ως τότε η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στη φιλία του Τριντό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...