776
Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέτευξης Τύπου | REUTERS/Kevin Lamarque

Επιμένει… ακροδεξιά ο Τραμπ: «Φταίνε και οι δύο πλευρές για τη βία στο Σάρλοτσβιλ!»

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 09:11
Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέτευξης Τύπου
|REUTERS/Kevin Lamarque

Επιμένει… ακροδεξιά ο Τραμπ: «Φταίνε και οι δύο πλευρές για τη βία στο Σάρλοτσβιλ!»

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 09:11

Τη δική του θεωρία και το δόγμα «των δύο άκρων» επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία προέβη στον ένα εξωφρενικό ισχυρισμό μετά τον άλλο, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ. Κατά τον αμερικανό πρόεδρο «φταίνε και οι δύο πλευρές», άρα εξίσωσε και πάλι τους νεοναζί με τους αριστερούς ριζοσπάστες.

Από τον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνέντευξή του μιλούσε επιθετικά, διέκοπτε συχνά τους δημοσιογράφους ενώ έφτασε να πει ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αναξιόπιστοι.

Τυπικά το θέμα ήταν οι υποδομές και η οικονομία (για αυτό και πλαισιωνόταν από τον υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν και άλλους παράγοντες), αλλά κυριάρχησαν τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ, κατά τα οποία μία γυναίκα σκοτώθηκε όταν νεαρός νεοναζί οδήγησε με το αυτοκίνητο στο πλήθος.

Κατά τον ισχυρισμό του προέδρου, στο Σάρλοτσβίλ υπήρχαν «καλοί και κακοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές».

Όπως είπε με το γνωστό του μάλλον απλοϊκό ύφος: «Εχετε από τη μία πλευρά μια ομάδα που είναι κακοί [ενν. τους ακροδεξιούς] και έχετε από την άλλη πλευρά μια ομάδα που επίσης είναι πολύ βίαιη, κάτι που κανένας δεν θέλει να πει, αλλά το λέω εγώ τώρα. Εχετε από την άλλη πλευρά μια ομάδα που έκανε επίθεση χωρίς να έχει άδεια και που ήταν πολύ, πολύ βίαιη».

Δίπλα μάλιστα στον όρο «alt-right» («εναλλακτική Δεξιά», αν και στην πράξη πρόκειται για ακροδεξιά, ρατσιστικά ως και ναζιστικά στοιχεία), ο Τραμπ επινόησε το «alt-left», την «εναλλακτική Αριστερά». Όπως είπε αυτή η Αριστερά «κινείτο επιθετικά κατά της -όπως την λέτε- εναλλακτικής Δεξιάς. Έχουν καμία συναίσθηση της ενοχής; Προέλαυναν κρατώντας ρόπαλα. Έχουν πρόβλημα; Εγώ νομίζω ότι έχουν».

Επέμεινε ακόμη αποδίδοντας ευθύνες για τη βία και στις δύο πλευρές: «Νομίζω ότι υπάρχει ευθύνη και στις δύο πλευρές. Δεν έχω αμφιβολίες για αυτό και δεν έχετε και εσείς. Αλλά επίσης είχατε θαυμάσιους ανθρώπους και στις δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά είχατε ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για το ότι θα κατέβαινε ένα άγαλμα που είναι πολύ σημαντικό για αυτούς». Από την άλλη ήταν και άνθρωποι με μαύρα και ρόπαλα του μπέιζμπολ.

Διευκρίνισε ότι στην ομάδα των διαδηλωτών «είχατε πολλούς ανθρώπους, πέρα από τους νεοναζί και τους υπέρμαχους της ανωτερότητας των λευκών, στους οποίους ο Τύπος φέρθηκε απόλυτα άδικα»

Συνέχισε φέρνοντας το παράδειγμα δύο από τους Πατέρες του αμερικανικού έθνους, του Τζορτζ Ουάσινγκτον και του Τόμας Τζέφερσον, οι οποίοι αμφότεροι ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων (κάτι νόμιμο για την εποχή τους).«Ο Τζέφερσον ήταν μεγάλος ιδιοκτήτης σκλάβων, θα αρχίσουμε να κατεβάζουμε τα αγάλματά του. Αλλάζεις την ιστορία, τον πολιτισμό».

Οσο για το τι κάνει τον Τραμπ να ενδιαφέρεται και να έχει γνώσεις για το Σαρλοτσβιλ, την εξήγηση έδωσε ο ίδιος: «Εχω ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στις ΗΠΑ και είναι στο Σάρλοτσβιλ».

Την ίδια ώρα, υπερασπίστηκε τον Στιβ Μπάνον, τον αμφιλεγόμενο σύμβουλό του, λέγοντας ότι είναι «ένα καλό πρόσωπο και μπορώ να σας πω δεν είναι ρατσιστής». Αλλά πάντως άφησε έμμεσα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον καρατομήσει και αυτόν στο μέλλον: «Θα δούμε τι θα συμβεί στον κύριο Μπάνον».

Καταδίκη εκ νέου

Τα σχόλια του Τραμπ αιφνιδίασαν το επιτελείο του γιατί νόμιζαν ότι η συνέντευξη θα περιορίζονταν σε άλλα θέματα και ειδικά τις υποδομές των ΗΠΑ, τις οποίες παρομοίωσε με αυτές τριτοκοσμικής χώρας. Ενδεικτικό είναι το πώς παρακολουθούσε ο προσωπάρχης Τζον Κέλι (αριστερά στη φωτογραφία): με τα χέρια σταυρωμένα και τα μάτια στο πάτωμα.

Πίσω από αυτές τις παρατηρήσεις αμερικανικά μέσα βλέπουν Τραμπ, αυτόν που καταδίκασε το Σάββατο μάλλον χλιαρά τη βία που έρχεται από «πολλές πλευρές» και όχι αυτόν που τη Δευτέρα αναγκάστηκε να καταδικάσει τους ακροδεξιούς, μετά την κατακραυγή.

Ενώ ο Τραμπ το Σάββατο είχε φανεί αρκετά διστακτικός στο να κατηγορήσει τους ακροδεξιούς και νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ, άλλοι πολιτικοί και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και από τους Δημοκρατικούς ήταν ευθείς  σε αυτήν την καταδίκη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε με ένα tweet στο οποίο παρέθετε ένα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος σημείωνε ότι οι άνθρωποι «αν μπορούν να μάθουν να μισούν, μπορούν να διδαχθούν και να αγαπούν, αφού η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην καρδιά του ανθρώπου από ό,τι το αντίθετό της».

Είναι η ανάρτηση με τα περισσότερα like στην ιστορία του Twitter και η πέμπτη σε αριθμό retweet.

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και την Τρίτη με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις.

«Προσωπικότητες όλου του πολιτικού φάσματος , από όλη τη χώρα, καταδίκασαν αυτά τα άτομα και τις πράξεις τους με ξεκάθαρα λόγια, χωρίς δισταγμό. Ο αμερικανικός λαός έχει ανάγκη ο πρόεδρός του να κάνει το ίδιο και το έχει ανάγκη τώρα», έγραψε ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι ΜακΟλιφ.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ιδέα της λευκής υπεροχής είναι αποκρουστική… Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ηθική αμφισημία», έγραψε στο Twitter ο Πολ Ράιαν, ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε τι έγραψε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...