580
Ο Γουέιν Λότερ ανάμεσα σε συνεργάτες του στο Ίδρυμα PAMS | Krissie Clark PAMS Foundation

Δολοφόνησαν στην Τανζανία τον διώκτη των λαθροκυνηγών ελεφαντοστού

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 07:44
Ο Γουέιν Λότερ ανάμεσα σε συνεργάτες του στο Ίδρυμα PAMS
|Krissie Clark PAMS Foundation

Δολοφόνησαν στην Τανζανία τον διώκτη των λαθροκυνηγών ελεφαντοστού

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 07:44

Ο Γουέιν Λότερ, 51 ετών, επικεφαλής μιας ΜΚΟ για την προστασία άγριων ζώων, ο οποίος είχε απειληθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, δολοφονήθηκε από άγνωστο δράστη στην Τανζανία. Ο Λότερ πυροβολήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην περιοχή Μασάκι του Νταρ ες Σαλάμ ενώ επέστρεφε με ταξί στο ξενοδοχείο του από το αεροδρόμιο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ένα όχημα σταμάτησε το ταξί, δυο άνδρες άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου και ο ένας από τους δύο, που ήταν οπλισμένος, τον πυροβόλησε. Η αστυνομία στην Τανζανία έχει ξεκινήσει έρευνα για το θάνατό του.

Ο Γουέιν Λότερ ήταν διευθυντής και συνιδρυτής του Ιδρύματος PAMS, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και την καταπολέμηση της λαθροθηρίας, που υποστηρίζει κοινότητες και κυβερνήσεις στην Αφρική. Και είχε αρχίσει να  δέχεται συνεχώς απειλές κατά της ζωής του από την ίδρυση της ΜΚΟ στην Τανζανία το 2009.

Το Ίδρυμα PAMS χρηματοδότησε και υποστήριξε την Μονάδα Έρευνας Εθνικών και Διακρατικών Σοβαρών Εγκλημάτων (NTSCIU) για την καταπολέμηση του λαθραίου κυνηγιού άγριων ζώων στην Τανζανία. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Μονάδα κατάφερε να συλλάβει περισσότερους από 2.000 λαθροκυνηγούς και λαθρέμπορους ελεφαντόδοντου, μεταξύ των οποίων και η Γιανγκ Φενγκ Γκλάν, η λεγόμενη «Βασίλισσα του Ελεφαντοστού». Το 80% τωνσυλληφθέντων έχουν καταδικαστεί. Πρόσφατα, το NTSCIU παρουσιάστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο The Ivory Game.

Όπως είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Λότερ πίστευε ότι το έργο του έχει συμβάλει στη μείωση των ποσοστών λαθραίου κυνηγιού στην Τανζανία τουλάχιστον κατά 50%. Σύμφωνα με τα  στοιχεία της τελευταίας απογραφής, μεταξύ των ετών 2007 και 2014, οι πληθυσμοί των ελεφάντων στην Αφρική μειώθηκαν κατά 30% . Και η Τανζανία παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις αφού η απογραφή έδειξε μείωση κατά 60% του πληθυσμού των ελεφάντων στη χώρα.

Ο Λότερ σπάνια πίστωνε στο Ίδρυμα PAMS την επιτυχία των προσπαθειών του για την μείωση των ποσοστών λαθροθηρίας στην Τανζανία. Προτιμούσε να την αποδίδει στο έργο των κοινοτήτων και των οργανισμών με τους οποίους συνεργαζόταν.

Ο επικεφαλής του PAMS ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο των ΜΚΟ. Είχε υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών οργανώσεων για την προστασία της άγριας ζωής, ενώ επίσης ήταν ο Αντιπρόεδρος της International Ranger Federation. Το νέο του θανάτου του βύθισε την διεθνή κοινότητα των περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε πένθος.

WayneLotterFB-2
Ο Γουέιν Λότερ ήταν αφοσιωμένος κυνηγός των λαθροκυνηγών ελεφαντοστού στην Τανζανία [Krissie Clark PAMS Foundation]
«Ο Γουέιν ήταν ένας από τα κορυφαία και πιο αφοσιωμένα μέλη ΜΚΟ της Αφρικής. Είχε εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες στη διαχείριση και προστασία των άγριων ζώων και μπορεί να θεωρηθεί ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τον τερματισμό της αδίστακτης σφαγής των ελεφάντων στην Τανζανία», δήλωσε ο Αζεντίν Ντάουνς, Διευθύνων Σύμβουλος του International Fund for Animal Welfare (IFAW).

«Ο Γουέιν αφιέρωσε τη ζωή του στην άγρια ζωή της Αφρικής. Από νεαρός δασοφύλακας  στην πατρίδα του τη Νότια Αφρική μέχρι επικεφαλής κατά των λαθροκυνηγών στην Τανζανία, ο Γουέιν νοιαζόταν βαθιά για τους ανθρώπους και τα ζώα που κατοικούν σε αυτόν τον κόσμο», γράφει η δήλωση που εξέδωσε η ομάδα του PAMS, «Η γοητεία του Γουέιν, η εξυπνάδα του και η εκκεντρική αίσθηση του χιούμορ τού έδωσαν τη μοναδική ικανότητα να κάνει τους γύρω του να γελούν και να χαμογελούν συνεχώς. Πέθανε πολεμώντας με θάρρος αυτό που τον είχε παθιάσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

«Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ίνγκε, τις κόρες του Κάρα Τζέιν και Ταμσίν και τους γονείς του Βέρα και Τσαρλς Λότερ. Θρηνούμε μαζί με την οικογένεια, τους συναδέλφους και τους φίλους του. Η παρακαταθήκη του θα συνεχιστεί στο έργο μας», δήλωσαν οι συνεργάτες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...