Η Corriere della Sera για την Αβάνα της πολυτέλειας / Οι Financial Times για τον πιο δημοφιλή αμερικανό πολιτικό / Η Terre des Hommes για την κλιματική αλλαγή / Και ο Guardian...
  • Corriere della Sera

    Επανάσταση και πολυτέλεια (για τους λίγους) στην Αβάνα

    Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη οι πρώτες κριτικές. «Το καλύτερο ξενοδοχείο της Αβάνας. Στο Πράδο, κοντά στην κεντρικότατη οδό Ομπισπό… Και δεν έχω λόγια για την πισίνα στον τελευταίο όροφο», έγραψε ένας από τους πρώτους επισκέπτες του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου Gran Hotel Manzana, που ανήκει στην κρατική (με τη συμμετοχή και του στρατού) εταιρεία Gaviota S.A. και διαχειρίζεται η ελβετική Kempinski. Αλλά η πραγματική ατραξιόν βρίσκεται στο ισόγειο του ανακαινισμένου μεγάρου Manzana de Gomez: μπαρόκ φωτιστικά, μαρμάρινα πατώματα και μια σειρά από διάσημες μάρκες καταναλωτικών αγαθών – από ρούχα Lacoste έως ρολόγια Mont Blanc – στο πρώτο «mall» ειδών πολυτελείας στην Κούβα από την εποχή της επανάστασης του Φιντέλ και των «μπαρμπούδος» του.

    Οι απλοί Κουβανοί, αυτοί δηλαδή που επίσημα κερδίζουν περί τα 25 δολάρια τον μήνα, συνηθίζουν πλέον να επισκέπτονται το υπερπολυτελές ξενοδοχείο μόνο και μόνο για να φωτογραφηθούν μπροστά από τις βιτρίνες του στις οποίες δεσπόζουν προϊόντα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουν πότε ν’ αγοράσουν. Ελάχιστοι είναι οι ντόπιοι που μπορούν να ξοδέψουν 24 δολάρια για δύο φλυτζάνια τσάι, 100 δολάρια για ένα άρωμα L’Occitante και αρκετές χιλιάδες για ένα ρολόι Bulgari. «Η Κούβα μεταμορφώθηκε σ’ έναν παράδεισο της μόδας, γι΄αυτό θέλησα να δραστηριοποιηθώ εδώ», προσδιόρισε, ωστόσο, από την πλευρά του στο ισπανικό δίκτυο Efe ένας επιχειρηματίας από την Ιταλία που εμπορεύεται προϊόντα των οίκων Armani Versace.

    Ο κομμουνισμός υποκύπτει μετά από μακροχρόνια αντίσταση στον καπιταλισμό; Η απάντηση είναι είναι «όχι», σύμφωνα, τουλάχιστον, με τον απεσταλμένο της Corriere della Sera στην Αβάνα. Απλά το καθεστώς της νησιωτικής χώρας, γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος να χάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τη «φίλια» και σε διαρκή κρίση Βενεζουέλα είναι υπαρκτός όσο ποτέ άλλοτε, ανοίγει τις πόρτες του στον τουρισμό. Οσον αφορά τη μόδα, μια ιδέα οι Κουβανοί σχημάτισαν χάρη στον Καρλ Λάγκενφερντ του οίκου Channel που πέρυσι τον Μάιο μετέτρεψε μια λεωφόρο στο κέντρο της Αβάνας σε πασαρέλα για τα εντυπωσιακά μοντέλα του.

    Οι selfie είναι πάντως δωρεάν. Φωτογραφία: Corriere della Sera
  • Financial Times

    Ο Μπέρνι Σάντερς για τον σοσιαλισμό και τον Ντόναλντ Τραμπ

    «Χρόνο με τον χρόνο, εντείνεται η κουβέντα γι’ αυτό που αποκαλώ πολιτικό κουτσομπολιό ή πολιτική των προσωπικοτήτων: (προτιμάμε να) μιλήσουμε για τον Ντόναλντ Τραμπ και τη ζωή του, για τη Χίλαρι Κλίντον και τη ζωή της, αντί να (διερωτηθούμε) γιατί είμαστε το μοναδικό μεγάλο κράτος που δεν έχει σύστημα υγείας. Δεν βάζω υποψηφιότητα για δικτάτορας. Έχω ιδέες και θέλω να τις διαδώσω». Αυτά δηλώνει στους Financial Times o πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς σχολιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα ο 75χρονος γερουσιαστής από το Βέρμοντ είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Αμερική, σύμφωνα, τουλάχιστον, με έρευνα του Χάρβαρντ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την αμερικανική ιστοσελίδα πολιτικού περιεχομένου The Hill. Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ο αριστερός και ανεξάρτητος Σάντερς θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου εάν είχε επικρατήσει της αντιπάλου του.

    Κατά τη διάρκεια της εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα ήταν για ακόμα μια φορά αφοπλιστικά αποκαλυπτικός. Μιλώντας για τις πολιτικές του Τραμπ τον οποίο θεωρεί «αρκετά έξυπνο, με τον δικό του τρόπο και για τους δικούς του λόγους», ο Σάντερς δηλώνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ «είπε ψέμματα για όλα τα σημαντικά ζητήματα» όσον αφορά την αρωγή των μελών της εργατικής τάξης. Απόδειξη αποτελούν το νομοσχέδιο για την υγεία και ο προϋπολογισμός. Η υπερψήφιση των προτάσεων Τραμπ για το σύστημα υγείας σημαίνει ότι 23 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν ανασφάλιστοι ενώ ο προϋπολογισμός  που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο του αποτελεί σύμφωνα με τον Σάντερς «την πιο εξοργιστική μεταβίβαση πλούτου από εργαζόμενους ανθρώπους στο κορυφαίο 1% που έχουμε δει ποτέ».

    Υποστηρίζει επίσης πως το Μεγάλο Παλαιό Κόμμα των Ρεπουμπλικανών είναι πλέον ένα «ακροδεξιό» κόμμα. Ενώ κατά το παρελθόν «κεντροδεξιοί» όπως ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανταγωνίζονταν με συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, σήμερα «κατά κάποιο τρόπο οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί ανταγωνίζονται με ακροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς». Όσον αφορά τον ίδιο, αναγνωρίζει τον εαυτό του περισσότερο ως σοσιαλιστή – εκφραστή της αμερικανικής σιωπηλής πλειοψηφίας παρά ως ακραίο αριστερό. «Πιστεύω πως συμβαίνει το εξής: Εάν πείτε στους Αμερικανούς πως εάν είσαι 70 χρόνων και ο γιατρός διαγνώσει ότι έχεις καρκίνο δεν θα υπάρχει ένα πρόγραμμα υγείας για να σε προστατέψει, το 90% θα πει: “Έχετε τρελαθεί και θέλετε να καταργήσετε το Medicare; Τι είναι αυτά που λέτε; Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει ν΄ απαλλαχτεί από τις δαπάνες για την παιδεία; Αυτά είναι ανοησίες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Και αν ήταν πρόεδρος; Φωτογραφία: REUTERS/Joshua Roberts
  • Terre des Hommes

    Η κλιματική αλλαγή και η εκμετάλλευση ανηλίκων

    Η κλιματική αλλαγή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνον το μέλλον του πλανήτη, αλλά και το παρόν εκατοντάδων εκατομμυρίων οικογενειών που έχουν καταλήξει να ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης και φτώχειας.  Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο παιδιά διαβιώνουν σε περιοχές που πλήττονται από συνεχείς πλημμύρες, ενώ περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ζώνες όπου επικρατούν συνθήκες ακραίας ξηρασίας με αποτέλεσμα πάρα πολλά ν’ αναγκάζονται είτε να εργάζονται είτε να μεταναστεύουν.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του οργανισμού  Terre des Hommes η παιδική εργασία «είναι ένα φαινόμενο που εξαναγκάζει περισσότερα από 83 εκατομμύρια παιδιά ανά την υφήλιο να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και τα καταδικάζει σε ένα μέλλον φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού». Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο «στις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος να συμπεριληφθούν και τα δικαιώματα των παιδιών», επισήμανε εκπρόσωπος του παραρτήματος του Terre des Hommes στην Ιταλία. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν ότι το 26% των 6,6 εκ. θανάτων ανά έτος παιδιών κάτω των πέντε χρονών σχετίζεται με το περιβάλλον, ενώ στην έκθεση παρουσιάζονται ενδεικτικές περιπτώσεις όσον αφορά την παιδική εργασία σε χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Ινδία, το Νεπάλ, η Νικαράγουα και το Περού. Στην Μπουρκίνα Φάσο, για παράδειγμα, η υποβάθμιση των γαιών αναγκάζει τις οικογένειες ν’ αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος με τα παιδιά τους να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στα μεταλλεία χρυσού: σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το 2011 ανέρχονταν σε 20.000.

    Θύματα από τη πρώτη ημέρα της ζωής τους. Φωτογραφία: terredeshommes.it
  • The Guardian

    Κίνα/ Μετά το «ένα παιδί», και νόμος για «ένα σκυλί»

    Ένας ανά νοικοκυριό. Η Κίνα επιστρέφει στο πρόσφατο παρελθόν της και στον νόμο του «ενός». Όχι, όμως, για να περιοριστεί περαιτέρω η αύξηση του πληθυσμού των 1,37 δισ. Κινέζων αλλά των εκατοντάδων χιλιάδων σκύλων της χώρας του Δράκου.

    Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από τα μέτρα που έλαβαν οι αξιωματούχοι της παραθαλάσσιας πόλης Τσινγκντάο της επαρχίας Σαντόνγκ στα κεντροανατολικά της χώρας οι οποίοι έθεσαν το όριο του ενός σκύλου ανά κατοικία. Όσοι έχουν παραπάνω από ένα τετράποδο, αναφέρει ο Guardian, καλούνται άμεσα να το δώσουν για υιοθεσία.  Οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται επίσης να εμβολιάσουν και να προβούν στην ηλεκτρονική σήμανση (μέσω της τοποθέτησης του ειδικού τσιπ) των πιο πιστών τους φίλων. Οι αρμόδιες Αρχές κoινοποίησαν και μια λίστα με τις «40 απαγορευμένες ράτσες» οι εκπρόσωποι των οποίων θεωρούνται άκρως επικίνδυνοι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα λυκόσκυλα και τα λαγωνικά πέρα από τα επιβλητικά θιβετιανά Μαστίφ, τα πίτμπουλ και τα ντόμπερμαν.

    Σύμφωνα με τον Τύπο της κινεζικής πρωτεύουσας η «αναρχία» που επικρατεί αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία, καθώς τα πάρα πολλά σκυλιά προκαλούν ατυχήματα ενώ υφίσταται πλέον σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγιεινή και υγεία. Σίγουρα για όλους όσοι αγαπούν την συντροφιά των σκύλων ο εν λόγω περιορισμός ενδεχομένως να είναι δυσάρεστος. Αλλά εάν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από μερικές δεκαετίες σύμφωνα με την μαοϊκή ιδεολογία οι ιδιοκτήτες σκύλων συγκαταλέγονταν μεταξύ των «αστών εχθρών του λαού» και οι Ερυθροφρουροί σκότωναν οποιοδήποτε τετράποδο εμφανιζόταν μπροστά τους, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Πάντως ο μεταρρυθμιστής Ντενγκ Σιαοπίνγκ απολάμβανε τη συντροφιά δύο μικρών σκύλων.

    Αραγε εξαιρούνται τα τσόου τσόου; Φωτογραφία: bjnews.com.cn



text
  • Επρεπε να αφήσουν τη Ζωή να κάνει ένα encore πριν τη ψηφοφορία


    28 Μαρτίου 2024, 22:23