221
Τα κανόνια του Lexington παραμένουν σε αρκετά καλή κατάσταση | paulallen.com

Εντοπίστηκε το βυθισμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Lexington

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 10:04
Τα κανόνια του Lexington παραμένουν σε αρκετά καλή κατάσταση
|paulallen.com

Εντοπίστηκε το βυθισμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Lexington

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 10:04

Ενα από τα μεγάλα αμερικανικά σκάφη που χάθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε ξανά χάρη στις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας του μεγιστάνα συνιδρυτή της Microsoft Πολ Αλεν.

Το αεροπλανοφόρο Lexington βυθίστηκε τον Μάιο του 1942 στη Θάλασσα των Κοραλλιών κατά τη διάρκεια της ομώνυμης πολυήμερης ναυμαχίας.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε την Κυριακή από το ερευνητικό σκάφος Petrel σε βάθος 3.000 μέτρων και σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Αντικείμενα που φέρουν το όνομα του πλοίου και ήταν σκορπισμένα στον βυθό πιστοποιούν την ταυτότητα του σκάφους.

Μαζί με το πλοίο χάθηκαν τουλάχιστον 35 αεροσκάφη του, από τα οποία εντοπίστηκαν 11 σε αρκετά καλή κατάσταση. Ένα από αυτά είχε καταρρίψει τέσσερα ιαπωνικά όπως δείχνουν τα kill mark που έφερε.

F-5-2

Όπως σημειώνει ο Guardian, το Lexington και το επίσης αεροπλανοφόρο Yorktown αντιμετώπισαν τρία ιαπωνικά αεροπλανοφόρα στη Θάλασσα των Κοραλλιών μεταξύ 4 και 8 Μαΐου του 1942.

Επειδή είχε υποστεί μεγάλες ζημιές, βυθίστηκε σκόπιμα από αμερικανικά σκάφη κατά το τέλος της ναυμαχίας. Εν τω μεταξύ είχε χάσει πάνω από 200 άνδρες, ενώ οι υπόλοιποι διασώθηκαν από άλλα αμερικανικά σκάφη.

Οι ερευνητικές ομάδες του Αλεν έχουν σημαντικές επιτυχίες στην ανεύρεση ιστορικών ναυαγίων. Πέρυσι είχαν εντοπίσει το αμερικανικό βαρύ θωρηκτό Indianapolis που είχε βυθιστεί ανοιχτά των Φιλιππίνων από ιαπωνικό υποβρύχιο τον Ιούλιο του 1945.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...