285
Οσοι τούρκοι αστυνομικοί δεν έχουν απολυθεί, δεν προλαβαίνουν να κάνουν συλλήψεις «εχθρών» του καθεστώτος | REUTERS/Murad Sezer

Εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία σε βάρος ακτιβιστών

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 23:11
Οσοι τούρκοι αστυνομικοί δεν έχουν απολυθεί, δεν προλαβαίνουν να κάνουν συλλήψεις «εχθρών» του καθεστώτος
|REUTERS/Murad Sezer

Εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία σε βάρος ακτιβιστών

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 23:11

Νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τεσσάρων υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι την 18η Ιουλίου έπειτα από κράτηση δύο εβδομάδων, εξέδωσε την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τέσσερις ακτιβιστές ήταν μεταξύ των 10 προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου ενώ παρακολουθούσαν ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής και τη διαχείριση των δεδομένων στη νήσο Μπουγιούκαντα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Εξι εξ αυτών, μεταξύ τους η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κωνσταντινούπολη Ιντίλ Εσέρ, τέθηκαν επίσημα υπό κράτηση όπως απεφάνθη τουρκικό δικαστήριο την 18η Ιουλίου, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι ακτιβιστές κατηγορούνται ότι «διέπραξαν έγκλημα για λογαριασμό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς να είναι μέλη της» σύμφωνα με τον Άντριου Γκάρντνερ, το ειδικό ερευνητή της Αμνηστίας για την Τουρκία.

Την Παρασκευή δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των τεσσάρων ακτιβιστών που αποφυλακίστηκαν, έπειτα από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα εντάλματα σύλληψης έχουν εκτελεστεί. Την άμεση απελευθέρωση της διευθύντριάς της, καθώς και επτά άλλων ακτιβιστών, έχει ζητήσει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία και κατήγγειλε τη σύλληψή τους από την τουρκική αστυνομία.

Η Ιντίλ Εσέρ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, συνελήφθη ενώ πραγματοποιούσε σεμινάριο εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.

«Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι και εξοργισμένοι που κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, συνελήφθησαν με αυτό τον τρόπο, χωρίς τον παραμικρό λόγο», τόνισε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι συλλήψεις αυτές έρχονται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, του Τανέρ Κιλίτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...