858
Το κτίριο του ΔΟΛ, επί της οδού Μιχαλακοπούλου | Λιάκος Γιάννης / INTIMENEWS

H «ύποπτη» ένσταση του Ιβάν Σαββίδη για τον ΔΟΛ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 23:54
Το κτίριο του ΔΟΛ, επί της οδού Μιχαλακοπούλου
|Λιάκος Γιάννης / INTIMENEWS

H «ύποπτη» ένσταση του Ιβάν Σαββίδη για τον ΔΟΛ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 23:54

Σε παρέμβαση ενόψει της εκδίκασης της ανακήρυξης ως πλειοδότη της περιουσίας του ΔΟΛ της εταιρείας συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, Alter Ego, την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου, προχώρησε η Dimera Media, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Είναι μια μάλλον ανορθόδοξη -αν όχι «ύποπτη», όπως καταγγέλλουν από το «Βήμα»- κίνηση από πλευράς του Ιβάν, ο οποίος στον σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό για το ιστορικότερο συγκρότημα ΜΜΕ της χώρας στα τέλη Μαΐου δεν είχε βγει ούτε καν δεύτερος -η προσφορά του ήταν σχεδόν στο μισό της αντίστοιχης του πλειοδότη (μόλις 11 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Μαρινάκης έδωσε 22,8 εκατ. ευρώ).

Πού αποσκοπεί λοιπόν ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ και θεωρούμενος από πολλούς ως ένας καλός φίλος και ευνοούμενος της κυβέρνησης; Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο Ιβάν απλώς επιχειρεί να καθυστερήσει την οριστικοποίηση της απόκτησης του ΔΟΛ από τον κ. Μαρινάκη μολονότι αυτή δεν μπορεί ουσιαστικά να προσβληθεί. Μπορεί απλώς να αναβληθεί, εξηγούν.

Μια τέτοια αναβολή όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα, τόσο στον πλειοδότη, όσο κυρίως στον ίδιο τον ΔΟΛ.

Ως γνωστόν τα έντυπα και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης του Συγκροτήματος λειτουργούν εδώ και καιρό υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και μόνο χάρη στον ηρωισμό των εργαζομένων οι οποίοι από πέρυσι το καλοκαίρι υποαμείβονται -ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν πληρώνονται καν. Με τις πιστώτριες τράπεζες, για λόγο που δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, να έχουν ξανά περιορίσει τη χρηματοδοτική ροή (τα έσοδα από τις πωλήσεις δεν δίνονται για τις πληρωμές των εργαζομένων σε αντίθεση με την πρακτική που είχε ακολουθηθεί την περασμένη άνοιξη), οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Ηδη κάνουν συνελεύσεις για να δουν πώς θα κινηθούν, ενώ ήδη έχουμε μπει στο καλοκαίρι και εκκρεμούν οι θερινές άδειες. Είναι σαφές ότι αν δεν μπουν άμεσα χρήματα ο κίνδυνος για έναν «ξαφνικό θάνατο» είναι ορατός.

Από τη μία λοιπόν οι απρόθυμες τράπεζες. Από την άλλη ο πλειοδότης, που όσο δεν αποκτά τυπικά τον έλεγχο βρίσκεται σε νομικό κενό και δεν μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση. Και στη μέση οι εργαζόμενοι και τα ΜΜΕ του ΔΟΛ. Οσο ο κ. Μαρινάκης δεν αποκτά επισήμως την εταιρεία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τα έντυπα να πάψουν να λειτουργούν και τελικά ο κ. Μαρινάκης να αποκτήσει έναν Οργανισμό με μη ενεργές εκδόσεις, να έχει καταβάλει ένα υψηλό τίμημα για τίτλους και όχι ΜΜΕ εν λειτουργία.

Είναι ένας «πόλεμος χαρακωμάτων» από πλευράς του κ. Σαββίδη, λένε κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Δεν θα κερδίσει την εταιρεία -άλλωστε είναι τρίτος στη σειρά πίσω και από την εταιρεία Vegata, η οποία προσέφερε 21 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την κρατούσα εκδοχή τη στηρίζει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης. Απλώς θα καθυστερήσει την έλευση του κ. Μαρινάκη, παρατείνοντας την αγωνία για τους εργαζόμενους και αυξάνοντας τον κίνδυνο τα ενοχλητικά για την κυβέρνηση ΜΜΕ του ΔΟΛ να πάψουν να λειτουργούν επαρκώς.

Η απάντηση του ΔΟΛ

Επειτα από τη γνωστοποίηση της ένστασης της πλευράς Σαββίδη, στην ιστοσελίδα του «Βήματος» αναρτήθηκε άρθρο, υπό τον τίτλο «Υποπτα παιχνίδια σε βάρος του ΔΟΛ και της ενημέρωσης»:

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ προσπαθούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, απλήρωτοι, να κρατήσουν ανοικτά τα έντυπα και τα υπόλοιπα μέσα του οργανισμού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε με το διαγωνισμό πώλησης, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιγνίδια σε βάρος τους και σε βάρος της ενημέρωσης συνολικά.

Οπως έγινε γνωστό η εταιρεία Dimera  συμφερόντων του κ. Σαββίδη που πήρε μέρος στο διαγωνισμό, αλλά η προσφορά της απείχε σημαντικά από αυτή που πλειοδότησε, κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους της, με προσχηματικά επιχειρήματα. Η συγκεκριμένη εταιρεία υποστηρίζει στην ένσταση της ότι δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στο διαγωνισμό οι μετοχές του Τηλέτυπου – Μέγκα – παρόλο που αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο του ΔΟΛ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία του κ. Σαββίδη μετείχε κανονικά στο διαγωνισμό, χωρίς να εκδηλώσει οποιαδήποτε επιφύλαξη.

Ερχεται τώρα εκ των υστέρων, λίγες μέρες πριν την επικύρωση του διαγωνισμού από το δικαστήριο και προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια, προβάλλοντας νομικά αστήρικτα επιχειρήματα με μόνο σκοπό να καθυστερήσει τη διαδικασία. Αποκαλύπτει όμως παράλληλα και τους ευσεβείς πόθους του επιχειρηματία και των πολιτικών υποστηρικτών  του να ελέγξουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο το τοπίο της ενημέρωσης.

Αφού προηγήθηκε ένας κυκεώνας πολιτικών πιέσεων για να ματαιωθεί ο διαγωνισμός, για να κλείσουν το “Βήμα” και “Τα Νέα”  και να διαμοιραστούν τα ιμάτια του ΔΟΛ όπως βόλευε την εξουσία, συνεχίζουν παρά την αποτυχία τους να δημιουργήσουν κάθε είδους εμπόδια. Είτε πιέζοντας τις τράπεζες να μη χρηματοδοτούν, όπως οφείλουν και όπως προέβλεπε η δικαστική απόφαση, τη μεταβατική αυτή φάση, είτε καταθέτοντας ενστάσεις, όπως αυτή της Dimera.

Aν ο κ. Σαββίδης επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει μέσα ενημέρωσης θα μπορούσε να τα διεκδικήσει με μια ανταγωνιστική προσφορά. Δεν το έπραξε για τους δικούς του λόγους και τώρα προσπαθεί, ελπίζουμε ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ με βαρύτατες προσωπικές θυσίες διαφύλαξαν και επαύξησαν την αξία του οργανισμού. Δεν αναμίχθηκαν στη διαδικασία, δεν εκδήλωσαν προτιμήσεις για κανένα εργοδότη, δεν υπέκυψαν στις αφόρητες πολιτικές πιέσεις. Απαιτούν όμως να ολοκληρωθεί το συντομότερο αυτή η διαδικασία και βεβαίως να διασφαλιστεί η ιστορική παρακαταθήκη των εντύπων του οργανισμού, που σημάδεψαν με την καθημερινή παρουσία τους την  σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ας γνωρίζουν όλοι καλά ότι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες για να αποκαλύπτουν τα πολιτικά και επιχειρηματικά παιγνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...