288
Ο γερμανός υπουργός σε εκδήλωση στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke

Να σταματήσει η εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ ζητά ο Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 08:18
Ο γερμανός υπουργός σε εκδήλωση στο Βερολίνο
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Να σταματήσει η εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ ζητά ο Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 08:18

Σε μια παρέμβαση που ξεφεύγει για λίγο από τις συνεχείς αναφορές στην οικονομία στις οποίες έχει συνηθίσει τους Γερμανούς (αλλά και τους Ελληνες), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό διεθνή ρόλο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του επισημαίνει ακόμη ότι η απάντηση σε μια σειρά κρίσεων, από την ασφάλεια έως την κλιματική αλλαγή, είναι να υπάρξει ενότητα αλλά και να σταματήσει η εξάρτηση της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρώπη έχει βρεθεί σε αναμονή πολύ καιρό τώρα, περιμένοντας τις ΗΠΑ να δράσουν και να καλύψουν τις ελλείψεις στην πολιτική της, γράφει στο άρθρο του για τον δημοσιογραφικό όμιλο Funke με αφορμή το διεθνές Συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Σόιμπλε απορρίπτει την επιστροφή σε εθνικιστικές ή απομονωτικές πολιτικές: «Τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας – είτε πρόκειται περί ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης ή ανταγωνισμού – δεν απαντώνται με το να βαδίζει κανείς μόνος του. Για εμάς, γερμανική ευθύνη σημαίνει συλλογική δράση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαραίτητη», υπογραμμίζει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημειώνει ακόμη: «Ηρθε πια η ώρα να σκεφτούμε περισσότερο τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης, πέρα από όλη τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε μέσα στην ίδια την ΕΕ».

Προσθέτει ακόμη:  «Περισσότεροι Αμερικανοί αναρωτιούνται, και όχι λανθασμένα, και όχι απλώς από τις τελευταίες εκλογές, εάν οι υποχρεώσεις και ευθύνες στην υπερατλαντική συμμαχία έχουν διανεμηθεί σωστά».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στον οποία αναφέρεται εμμέσως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ και επιθυμεί τα μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους ώστε να περάσουν το όριο του 2% του ΑΕΠ που θέτει η συμμαχία. Ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ τους και η Ελλάδα, έχουν δαπάνες πάνω από αυτό το όριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...