Το BBC για το VIP τούνελ μιας μητρόπολης / Η Hurriyet για μια μαθητική παράσταση που προκαλεί τρόμο / Deutsche Welle και BBC για το νέο φάντασμα του αντισημιτισμού / Και το Elle…

 

 

  • BBC

    Εκπλήξεις/ Ενα τούνελ στο κέντρο του Μανχάταν

    Ο υπόγειος κόσμος στη Νέα Υόρκη δεν έχει Νεφελίμ. Εχει όμως μια μυστική σήραγγα που είχε κατασκευαστεί για τους VIP και από την οποία είχε περάσει κάποτε ο Τζον Κένεντι. Βρίσκεται, γράφει το BBC, στο ύψος της 8ης Λεωφόρου και της 34ης Οδού και σχετίζεται με δυο κτίρια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην πόλη: το Madison Square Garden και το ξενοδοχείο New Yorker.

    Η σήραγγα βρίσκεται ακριβώς εκεί, κάτω από το εμβληματικό ξενοδοχείο των 43 ορόφων και των περισσότερων από χιλίων δωματίων. Ξεκινά από έναν στενό διάδρομο υπενδεδυμένο με πλακάκια, ενώ ένα πέρασμα στη συνέχεια οδηγεί στον σταθμό Penn Station. Είναι όμως και μια σήραγγα που, μέσω μιας ράμπας με σκάλες, σε πηγαίνει στον ουρανό – ή μάλλον μέχρι την κορυφή του ξενοδοχείου. Από εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς μια θέα 360 μοιρών: τον κόλπο, το Empire State Building, το Νιου Τζέρσι.

    Μα πόσοι είχαν αυτό το προνόμιο όλα αυτά τα χρόνια; Λιγότεροι από χίλιοι, λέει ο ιστορικός Τζον Κίνεϊ. Αλλά η σήραγγα αυτή δεν είναι το μόνο μυστικό που έχουν απολαύσει λίγοι. Ενα καπάκι ακριβώς στο κέντρο μιας διασταύρωσης της Ατλάντικ Αβενιου, στο Μπρούκλιν, οδηγεί σε μια ξεχασμένη σήραγγα της σιδηροδρομικής γραμμής LIRR (Long Island Railroad), η οποία είχε κλείσει το 1859 κι έπειτα από 15 χρόνια λειτουργίας. Το μήκος της έφτανε τα 500 μέτρα και ως το 2000, όταν και έκλεισε οριστικά για λόγους ασφαλείας, ένας μηχανικός, ο Ρόμπερτ Ντάιαμοντ, πραγματοποιούσε μηνιαίες ξεναγήσεις.

    Φωτό: Aπ’ τα χαμηλά στα ψηλά για να δεις πολλά. Πηγή: BBC
  • Hurriyet

    Σοκ/ Οι τούρκοι μαθητές «παίζουν πραξικόπημα»

    Συνέβη, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της Hurriyet, την Ημέρα της Κυριαρχίας και των Παιδιών στην Καισάρεια: μια ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου υποχρεώθηκε να αναπαραστήσει την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Δηλαδή, έπαιξαν «πραξικόπημα». Πώς; Αλλοι έκαναν τους στρατιώτες που πυροβολούσαν τους πραξικοπηματίες, άλλοι τους νεκρούς. Και οι πεσόντες ήρωες σκεπάζονται από τους συναγωνιστές τους με μια τουρκική σημαία.

    Η παράσταση ανέβηκε στο γυμναστήριο του σχολείου και -αν μη τι άλλο- δείχνει πώς θα διδάσκεται η Ιστορία την εποχή του Ταγίπ Ερντογάν. Το θέαμα, πάντως, δεν εκτιμήθηκε απ’ όλους τους παριστάμενους. Γιατί μπορεί κάποιοι να χειροκρότησαν, αλλά κάποιοι άλλοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι μια μαθητική παράσταση τόσο μικρών παιδιών έχει ένα τέτοιο θέμα. Όπως μάλιστα δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα ο κλινικός ψυχολόγος Μπόρτε Οζντεμίρ «τέτοιες σκηνές βίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο μικρά παιδιά και να εκδηλώσουν παράλογους φόβους ή να έχουν εφιάλτες με νεκρούς».

    Αλλά πού να συγκινηθεί ο σουλτάνος.

    Φωτό: Μα δεν τα λυπούνται τα καημένα; Πηγή: Hurriyet/DHA
  • Deutsche Welle, BBC

    Ο γιος του αρχιναζί/ «Μην μας εμπιστεύεστε»

    «Μην μας εμπιστεύεστε. Οσο η οικονομία μας πηγαίνει καλά, όσο βγάζουμε χρήματα, όλα εδώ θα είναι πολύ δημοκρατικά. Αλλά εάν έρθουμε αντιμέτωποι με μια σοβαρή οικονομική κρίση, μια στασιμότητα πέντε ή δέκα χρόνων, ο βάλτος του αντισημιτισμού θα γίνει λίμνη και μετά μια θάλασσα που θα καταπιεί τα πάντα».

    Αυτός που μιλάει στο BBC είναι ο Νίκλας Φρανκ, γιος του Χανς Φρανκ, ο οποίος στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο ναζιστής κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας. Κι αν από τη μία μεριά αναγνωρίζει κανείς στα λόγια του μια υπερβολικά γενναία δόση αυτοκριτικής, ενδεχομένως και άδικη, από την άλλη δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει. Γιατί σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Deutsche Welle, «το 40% των Γερμανών συμφωνεί με εκφράσεις αντισημιτισμού που επικεντρώνονται στην κριτική απέναντι στο Ισραήλ», ενώ από έναν λανθάνοντα αντισημιτικό διακατέχεται το 20% του πληθυσμού. Από την αρχή του χρόνου, τέλος, έχουν καταγγελθεί 48 αντισημιτικά επεισόδια με τις αρχές να υποθέτουν ότι πολλά ακόμη δεν έχουν καταγραφεί επισήμως.

    Το παρελθόν είναι ένα φάντασμα που δεν πεθαίνει ποτέ.

    Φωτό: Εχει λόγους να φοβάται; Πηγή: Deutsche Welle/DPA
  • Elle

    Ιστορίες/ Ο άνθρωπος που έτρεξε με τον σωτήρα του

    Στις 14 Ιανουαρίου του 2008 ήταν έτοιμος να πηδήξει από τη γέφυρα του Γουότερλου, στο Λονδίνο, όταν ένας άνδρας που περνούσε τυχαία από εκεί τον έπεισε να μην το κάνει. Εννέα χρόνια μετά, ο Τζόνι Μπέντζαμιν, ο 30χρονος Βρετανός που ήθελε να αυτοκτονήσει, θα έτρεχε στον Μαραθώνιο της πόλης μαζί με τον σωτήρα του. «Ο Μπέντζαμιν έπασχε από σχιζοφρενική διαταραχή. Επειτα από μισή ώρα συζήτησης με τον Νιλ Λέιμπουρν πείστηκε να μην αυτοκτονήσει. Την φροντίδα του στη συνέχεια ανέλαβε η ομάδα άμεσης επέμβασης που στο μεταξύ είχε φτάσει στο σημείο» γράφει το Elle.

    Ο Τζόνι Μπέντζαμιν νοσηλεύτηκε για κάποιο διάστημα και το 2014 αποφάσισε να ξεκινήσει στα σόσιαλ μίντια την εκστρατεία «Ψάχνοντας τον Μάικ» για να ανακαλύψει τα ίχνη του σωτήρα του. Ο «Μάικ» βρέθηκε και οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια πρωτοβουλία στόχος της οποίας ήταν η καταπολέμηση των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα που πάσχουν από τέτοιες ασθένειες. Φέτος αποφάσισαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την οργάνωση «Heads Together» και γι’ αυτόν τον σκοπό έτρεξαν μαζί στον Μαραθώνιο.

    «Ηταν μια δύσκολη χρονιά, νοσηλεύτηκα για ένα διάστημα και πάλι, ενώ πριν από μερικές ημέρες έχασα και τη γιαγιά μου. Αλλά τερμάτισα και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτό» δήλωσε ο Τζόνι Μπέντζαμιν. Αιώνιος νικητής.

    Φωτό: Οι γέφυρες και ο αθλητισμός πάντα ενώνουν. Πηγή: Elle/Twitter

     




text
  • Εκτός Μαξίμου Παπασταύρου και Μπρατάκος για το ποτό με τον Ευ. Μαρινάκη. Γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό


    28 Μαρτίου 2024, 19:53