1074
Η Ζέτα Δούκα στην παράσταση «Γράμμα σ'ένα παιδί» | Facebook/ZetaDouka

Ζέτα Δούκα: η υποκριτική ως θεραπεία για τη νευρική ανορεξία;

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 13 Ιανουαρίου 2011, 06:12
Η Ζέτα Δούκα στην παράσταση «Γράμμα σ'ένα παιδί»
|Facebook/ZetaDouka

Ζέτα Δούκα: η υποκριτική ως θεραπεία για τη νευρική ανορεξία;

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 13 Ιανουαρίου 2011, 06:12

Η ηθοποιός Ζέτα Δούκα* διηγείται τον προσωπικό της αγώνα με τη νευρική ανορεξία και το πώς ακόμα συγκινείται όταν θυμάται την απόφαση της να επιλέξει την ζωή από τον αργό θάνατο. Σήμερα, ως πρόεδρος στην ΑΝΑΣΑ, δίνει μία δεύτερη μάχη για να ευαισθητοποιήσει  το ευρύ κοινό.  Όπως λέει χαρακτηριστικά:  Όταν τρώμε δεν μιλάμε, αλλά όταν δεν τρώμε πρέπει να μιλήσουμε!  Για την ίδια, εκείνο που νομίζει ότι λειτούργησε τελικά ψυχοθεραπευτικά ήταν το θέατρο. Τώρα στην ΑΝΑΣΑ σκέφτονται να εντάξουν στη θεραπεία των ασθενών το playback theatre για να βοηθηθούν οι ασθενείς με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.

  • Λένε ότι τα «μειονεκτήματα» των παιδιών (η εκδήλωση της νευρικής ανορεξίας εν προκειμένω) αντανακλούν τα λάθη των γονιών. Ποια ήταν η σχέση σου με το οικογενειακό σου περιβάλλον από τα παιδικά σου χρόνια?

Όταν διανύεις μια δύσκολη διαδρομή στη ζωή σου και τελικά βγεις νικητής, συνήθως κρατάς τα θετικά για να αντέχεις… γιατί η ζωή συνεχίζεται! Διαλέγεις να αφήσεις τα αρνητικά να παραδοθούν στο χρόνο και να ξεφτίσουν, να μην σε απασχολούν. Σίγουρα η οικογένεια και το σχολείο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ψυχισμού ενός παιδιού. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταγράψω ευθύνη στο οικογενειακό μου περιβάλλον για την περιπέτεια  της ανορεξίας στην οποία βρέθηκα να πρωταγωνιστώ από τα 15 μου! Δεν θυμάμαι να μου έλειψε η αγάπη.  Ίσως δεν με κάλυπτε ο τρόπος έκφρασής της… Δεν ξέρω… Ήμουν πολύ κλειστό παιδί οπότε η ερμηνεία του ψυχισμού μου ήταν και για το οικογενειακό μου περιβάλλον δύσκολο έργο!

  • Έπασχες από νευρική ανορεξία έντεκα χρόνια. Σε αυτή τη μεγάλη περίοδο δεν σε συγκίνησε κάτι ώστε να αφυπνιστείς όπως μια φιλία ή ακόμα και ένας έρωτας?

Στη μοναχική πορεία αυτής της ασθένειας χάνεις την ψυχή σου. Δεν την έχεις για να αφυπνιστεί. Θυμάμαι ότι βίωνα μια ατελείωτη μοναξιά. Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία, λένε διαρκώς ψέματα και στον εαυτό τους και στους άλλους.  Οπότε απαιτείται επιστημονική, συστηματική θεραπεία από ψυχολόγο και ψυχίατρο για να μπορέσεις να κοιτάξεις μέσα σου και να βρεις την άκρη. Αυτό που νομίζω λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά για μένα,  ήταν η σχέση που ανέπτυξα με το θέατρο. Το θέατρο ευνοεί την ενδοσκόπηση. Μάλιστα σκεφτόμαστε στην ΑΝΑΣΑ να εντάξουμε στη θεραπεία των ασθενών το playbacktheaterώστε μέσα από την υποκριτική και τον αυτοσχεδιασμό να βοηθηθούν και με ένα πιο δημιουργικό τρόπο. Το θέατρο σε προκαλεί να βουτήξεις βαθιά μέσα σου για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του, οπότε μοιραία είναι ψυχοθεραπευτικό. Ως γνωστόν, οι απαντήσεις είναι βαθιά μέσα μας αλλά χρειάζεται γενναιότητα να το παραδεχτείς και να βουτήξεις!

  • Σε έπεισε κανένας ότι πάσχεις από νευρική ανορεξία και ότι χρήζεις ιατρικής βοήθειας ή το πήρες μόνη σου απόφαση? 

Κατόπιν ανησυχίας της μητέρας μου για την διακοπή της περιόδου μου, επισκέφθηκα γυναικολόγο. Με προέτρεψε να πάρω ορμόνες για να επανέλθει ο κύκλος μου και επειδή προφανώς δεν γνώριζε για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής δεν συνέστησε θεραπεία και από ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Φανταστείτε ότι στην Ελλάδα πριν είκοσι χρόνια  δεν αναγνωριζόταν η ασθένεια και τις περισσότερες φορές η θεραπεία ήταν πώς θα ρυθμιστεί η περίοδος γιατί η διακοπή της είναι από τα πρώτα  συμπτώματα. Ακόμα και σήμερα μετά από 3,5 σχεδόν χρόνια δράσης της ΑΝΑΣΑ για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, και τα διαδοχικά περιστατικά θανάτων από αυτές τις νόσους, και πάλι μεγάλη μερίδα του κόσμου και των επιστημόνων δεν γνωρίζει…. Οι περισσότεροι γιατροί δίνουν ορμόνες γεγονός μάλιστα που αντενδείκνυται για την πορεία της νόσου.

Στο ερώτημα «αν το πήρα μόνη μου απόφαση» κάθε φορά το βλέμμα μου θαμπώνει από συγκίνηση…. Πραγματικά δεν ξέρω πώς το έκανα. Μια ανύποπτη στιγμή αποφάσισα να σταματήσω να βασανίζω τον εαυτό μου. Επέλεξα τη ζωή από τον αργό θάνατο. Ήταν κάτι που σκεφτόμουν διαρκώς  . Κάτι που θυμάμαι ότι το ήθελα όσο τίποτα. Και κάποια στιγμή είπα «μέχρι εδώ». Συντέλεσε νομίζω πολύ η ψυχική βοήθεια που πήρα από την ενασχόλησή μου με το θέατρο.

  • Με άριστα το 10 βαθμολόγησε πόσο ικανοποιημένη είσαι μέχρι σήμερα σχετικά με την ουσιαστική προσφορά σας στη καταπολέμηση της νευρικής ανορεξίας.

Η «ΑΝΑΣΑ»  από την έναρξή της (Μάιος 2007) έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει ημερίδες ενημέρωσης και αφύπνισης του ευρέος κοινού σε δήμους της Αττικής αλλά και της περιφέρειας. Είμαστε περήφανοι που διοργανώσαμε το πρώτο επιστημονικό forumστη χώρα μας με διεθνή συμμετοχή, για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, το Σεπτέμβριο 2009. Εγκαινιάσαμε το θεσμό Lifeismorethansizesτον Ιούλιο 2010 στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο θα γίνεται μια εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού και του χώρου της μόδας υπέρ των υγιών προτύπων ομορφιάς και της αυτοεκτίμησης. Το Κέντρο Ημέρας της ΑΝΑΣΑ από τον Οκτώβριο 2008 μέχρι σήμερα έχει απαντήσει σε 3.034 αιτήματα και έχει αναλάβει 434 θεραπείες. Δεδομένων των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων θεωρούμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή μολονότι αυτό που έχουμε καταφέρει από την ίδρυση της ΑΝΑΣΑ μέχρι σήμερα είναι άθλος για τα ελληνικά δεδομένα! Ολοένα και περισσότερος κόσμος χάρη στην ΑΝΑΣΑ αναγνωρίζει το πρόβλημα και ζητά θεραπεία. Και χάρη στην ΑΝΑΣΑ έχει τη δυνατότητα για δωρεάν θεραπεία. Ολοένα και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί ότι όταν τρώμε δεν μιλάμε αλλά όταν δεν τρώμε πρέπει να μιλήσουμε! Ωστόσο επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή αν βαθμολογούσα θα μας έβαζα με επιείκεια βάση!

  • Ποιοί είναι οι πόροι της ΑΝΑΣΑ;

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 οι πόροι της ΑΝΑΣΑ προέρχονταν από χορηγίες και δωρεές. Ειδικότερα το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ που παρέχει στους πάσχοντες δωρεάν θεραπεία μέσω διεπιστημονικής ομάδας γιατρών (Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρους, Ψυχολόγους,  Γενικό Ιατρό, Διατροφολόγο, Εργοθεραπευτή),  χρηματοδοτείται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όμως από τον Δεκέμβριο 2010 οι χορηγίες από τις μεγάλες εταιρίες σταμάτησαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν έχουμε πλέον ένα μεγάλο κεντρικό χορηγό. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, την υποστήριξη του κάθε ενός πολίτη που έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Προσπαθούμε πλέον να εξοικονομήσουμε λίγα χρήματα από τους πολλούς και όχι πολλά από λίγους, επομένως ο καθένας μπορεί να βοηθήσει ακόμα και με ένα ευρώ. Μετά τη λήξη των μεγάλων χορηγιών το οικονομικό τοπίο είναι απειλητικό για την ΑΝΑΣΑ. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Αν η ΑΝΑΣΑ δεν βρει πόρους άμεσα, τότε το Κέντρο Ημέρας δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το έργο της «ΑΝΑΣΑ» ,μπορείτε να κάνετε την  δωρεά σας στους ακόλουθους λογαριασμούς :

Εθνική Τράπεζα : 147/480109-16

Eurobank: 0026.0072.78.0200355009

Marfinbank: 0334322425

Μετά την κατάθεση σας παρακαλούμε να επικοινωνήστε με το 210-9234904 προκειμένου να σας αποσταλεί η σχετική απόδειξη. Επίσης μπορείτε να γίνετε φίλος της ΑΝΑΣΑ με ετήσια συνδρομή  50€,για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-9234904.

* Η Ζέτα Δούκα είναι ηθοποιός, πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...