302
|

Ώρα για μπάφο

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 23 Δεκεμβρίου 2012, 01:39

Ώρα για μπάφο

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 23 Δεκεμβρίου 2012, 01:39

Είναι ένα τριψήφιο νούμερο που κοντεύει να ξεπεράσει σε εμφανίσεις κάποιο άλλο, επίσης τριψήφιο αριθμό, στα γκράφιτι της πόλης. Διαφέρουν, όχι μόνο στην εκατοντάδα, αλλά και στα σημαινόμενα που κρύβονται πίσω τους. Σε άλλο πράγμα παραπέμπει –εσχατολογώντας- το 666,και σε κάτι τελείως διαφορετικό το μυστηριώδες 420. Με διαφορετικό τύπο γραφής κάθε φορά (για να ξεχωρίζει ο writer),αλλά με το ίδιο «ανατρεπτικό» περιεχόμενο.

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό το 420; Η απάντηση προκύπτει αν κόψουμε τον αριθμό στα δύο. Τότε έχουμε 4:20, ένδειξη ώρας, αλλά και 4/20, δηλαδή 20 Απριλίου σύμφωνα με τον αγγλικό τρόπο (όπου προτάσσεται ο μήνας). Ωρα και μήνας είναι ένα στην ιστορία του τέσσερα-είκοσι. Μια ιστορία στενά συνδεδεμένη με την (αντι)κουλτούρα των ναρκωτικών στην Αμερική του ’70.

Οι απόψεις διαφέρουν ως προς την προέλευση του κωδικού αριθμού. Κάποιοι λένε ότι αποτελεί προϊόν αστικού (για την ακρίβεια… παραθαλάσσιου) μύθου. Σύμφωνα με αυτόν, ένας σέρφερ στις ακτές της Καλιφόρνιας σκέφθηκε ότι στις 4:20 είναι καλή ώρα για να ανάψει κανείς μπάφο. Άποψη που ενστερνίστηκαν με ενθουσιασμό οι θαμώνες της παραλίας και έκτοτε έγινε συνήθεια, όπως το αγγλικό τσάι στις 5:00.Σύμφωνα με τον Στίβεν Χάγκερ, αρχισυντάκτη του High Times (μεγαλύτερου περιοδικού στον κόσμο με θεματολογία την κάνναβη), η διάδοση του αριθμού οφείλεται σε φαν του συγκροτήματος Grateful Dead. Από την πλευρά της, η Wikpedia αναφέρει ότι πρώτοι χρησιμοποίησαν τον αριθμό κάποιοι τινέιτζερ από το Σαν Ραφαέλ της Καλιφόρνιας, το 1971. Ψάχνοντας να βρουν μια εγκαταλειμμένη χασισοφυτεία στην περιοχή τους -και να απολαύσουν τη σοδειά- έδωσαν ραντεβού στις 20 Απριλίου και ώρα 4:20.

Το νούμερο αυτό διαδόθηκε, πέρασε στην κουλτούρα των σκέιτ μπόρντερ, στους στίχους πανκ-ροκ συγκροτημάτων και έγινε γκράφιτι που εξαπλώθηκε σε διάφορες πόλεις του κόσμου, αποτελώντας κωδική ονομασία του καπνίσματος μαριχουάνας. Όσο για την 20ή Απριλίου που ενυπάρχει στον κωδικό αριθμό, έχει κηρυχθεί στην Αμερική μέρα γιορτής και εκδηλώσεων για τη νομιμοποίηση χρήσης της κάνναβης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News