732
|

Το κουτσομπολιό του ΑΜΚΑ

Avatar Λουκρητία 9 Δεκεμβρίου 2014, 00:07

Το κουτσομπολιό του ΑΜΚΑ

Avatar Λουκρητία 9 Δεκεμβρίου 2014, 00:07

Ο ΑΜΚΑ 23055100418 ανήκει σε έναν άνδρα που έχει γεννηθεί το 23/5/1951 από τον Κωνσταντίνο και την Ελένη. Ο άνδρας αυτός λέγεται Αντώνης Σαμαράς, είναι πρωθυπουργός και έχει, όπως όλοι μας, ΑΜΚΑ. Αν δεν τον θυμάται, θα κάνει αυτό που έκανα και εγώ. Θα επισκεφθεί το amka.gr, θα συμπληρώσει τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του και το σύστημα θα του δώσει τον αριθμό. Αυτό δεν ισχύει για όλους; Όχι ακριβώς. Διότι υπάρχουν ορισμένοι ΑΜΚΑ που δεν αποκαλύπτονται έτσι εύκολα. Χρειάζονται και το ΑΦΜ του κατόχου τους. Το διαπίστωσα όταν ζήτησα τον ΑΜΚΑ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Να, κάντε και εσείς το πείραμα: Βενιζέλος Ευάγγελος του Βασιλείου και της Ελισάβετ, γεννηθείς την 1/1/1957 (τρομερό ποδαρικό στη χρονιά). Το ίδιο συμβαίνει αν ζητήσεις τον ΑΜΚΑ του Ιωάννη Λιάπη, που γεννήθηκε το 1938 από τον Αναστάσιο και τη Δήμητρα. Ναι, έτσι δεν σας λέει τίποτα. Είναι ο αρχιεπίσκοπος. Τηλεφώνησα, λοιπόν, στην ειδική υπηρεσία για να ρωτήσω τι συμβαίνει. Έμαθα αρμοδίως ότι αυτό με τον Βενιζέλο και τον Αρχιεπίσκοπο είναι, απλώς, σύμπτωση. Αν υπάρχουν και άλλοι με παραπλήσια στοιχεία (κάποιος εξάδερφος ας πούμε) το σύστημα ζητάει και ΑΦΜ. Μόνο που αυτό δεν είναι το θέμα μου. 

Ο ΑΜΚΑ είναι πολύτιμος και λέει πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζετε. Αρκεί να είσαι αδιάκριτος και, απαραιτήτως, γιατρός  συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Αρκεί να βάλετε τον ΑΜΚΑ στην αναζήτηση ιστορικού ασθενή στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αμέσως, ευθύς μπροστά σας θα ζωντανέψει η πορεία της υγείας του.

Μα καλά, είναι δυνατόν να έχει κανείς πρόσβαση τόσο εύκολα σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας; Δεν υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας; Ναι, βεβαίως υπάρχει. Πριν την αναζήτηση του πλήρους ιστορικού από όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, ο γιατρόςπρέπει να επιλέξει τα κ ουτιά «Έχω τη συγκατάθεση του ασθενή να δω προσωπικές πληροφορίες», «Έχω τη συγκατάθεση του ασθενή να δω τα βιομετρικά του στοιχεία» και «Έχω τη συγκατάθεση του ασθενή να δω δεδομένα των θεραπευτικών του πρωτόκολλων». Φυσικά, ότι τα επιλέγει δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει πάρει αυτή τη συγκατάθεση. Γι' αυτό λοιπόν, το ελληνικό κράτος κάνει πιο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Πατώντας «Αναζήτηση», εμφανίζεται νέο παράθυρο «Σημαντικής Υπενθύμισης!», στο οποίο γράφει «Επιλέξατε να προσπελάσετε το ΠΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  του ασθενή. Για να συνεχίσετε ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ και η ενέργειά σας αυτή ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Επιθυμείτε να συνεχίσετε; (Εάν όχι, θα δείτε μόνο το ιστορικό που σας αφορά)». Δυστυχώς, στις διαθέσιμες απαντήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται το «Ναι, μάρτυς μου ο Θεός έχω πάρει τη συγκατάθεση, να μη σώσω να βγω από το ιατρείο/φαρμακείο μου». Γιατί είναι ακριβώς έτσι. Το να επαφίεσαι στην ηθική, την ακεραιότητα και την επαγγελματική ευσυνειδησία κάποιου αγνώστου δεν διαφέρει από το να εναποθέτεις τις ελπίδες σου στον Ύψιστο.

Ας υποθέσουμε ότι ο Παντοδύναμος είναι απασχολημένος ή τέλος πάντων, η ύπαρξή Του προκαλεί τεράστια φιλοσοφική και θρησκευτική συζήτηση. Η αμέσως επόμενη διαθέσιμη κι επίγεια πηγή βοήθειας είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όμως έχει εκδώσει άδεια (ΓΝ/ΕΞ/350/31.03.2011) στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ και στη Διεύθυνση Μηχανογραφικών Εφαρμογών για τη συλλογή και την περαιτέρω επεξεργασία ιατρικών συνταγών, παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων, ιατρικών διαγνώσεων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά τα προβλεπόμενα στον ν.3892/2010. Συνεπώς, η λύση βρίσκεται κάπου αλλού και ως συνήθως, βρίσκεται στην κοινή λογική.

Πώς διασφαλίζεις την προστασία των δεδομένων υγείας ενός ασθενούς χωρίς να υπονομεύσεις τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Ρωτήσαμε τον κ. Χρήστο Χάλαρη, επικεφαλής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. «Το σύστημα προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Όποιος αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία ενός πολίτη ελέγχεται. Στο άμεσο μέλλον ο πολίτης θα ενημερώνεται με e-mail όταν κάποιος βλέπει τα στοιχεία του ιατρικού του ιστορικού.» Σωστό. Διαφορετικά, η προειδοποίηση «η ενέργειά σας ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» δεν έχει κανένα νόημα όταν ο μόνος που γνωρίζει ποιος κοιτάει τι είναι το Υπουργείο Υγείας, όπου πιθανότατα δεν υπάρχει κανείς που να ελέγχει αυτές τις κινήσεις.

Θεωρείτε πως κάτι τέτοιο είναι αναποτελεσματικό και υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική; Ευχαρίστως, να κατατεθεί και να συζητηθεί. Φτάνει να βρεθεί μια λύση, ειδάλλως σύντομα θα ισχύει πως στην Ελλάδα εκτός του ό,τι δηλώσεις, είσαι και ό,τι αποκαλύπτει ο ΑΜΚΑ σου. Το οποίο δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να ξέρεις ποιος ψαχουλεύει. Υπερβολικό; Όχι και τόσο. Θυμηθείτε το περιστατικό με τη διαπόμπευση της οροθετικής γυναίκας στη Μυτιλήνη…

ΥΓ: πράγματι, όπως μας έχουν επισημάνει, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό, αλλά μόνο στις συνταγές που οι ίδιοι έχουν εκτελέσει. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News