780
Ενας κολοσσός, υπό πτώχευση... | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIMENEWS

Την 1η Ιουλίου η συζήτηση για υπαγωγή Μαρινόπουλου στο άρθρο 99

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 18:27
Ενας κολοσσός, υπό πτώχευση...
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIMENEWS

Την 1η Ιουλίου η συζήτηση για υπαγωγή Μαρινόπουλου στο άρθρο 99

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 18:27

Αυτό που ακουγόταν εδώ και καιρό στους κύκλους του εμπορίου, τελικά αποτελεί πραγματικότητα. Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε την Τρίτη η εταιρεία Μαρινόπουλος, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί από τους πιστωτές της.

Ομως, η συζήτηση προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η εταιρεία, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα, αναβλήθηκε – με απόφαση της προέδρου του Πρωτοδικείου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Πρωτοδικείο, εκπρόσωποι πιστωτών που πληροφορήθηκαν ότι συζητείτο η υπόθεση υπέβαλαν αίτημα αναβολής ώστε να ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα την απόρριψη της αιτήσεως.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση για την 1η Ιουλίου στις 11:00, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Με εντολή επίσης του δικαστηρίου, δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στη Μαρινόπουλος έως την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Το υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Η ιστορία μιας πτώχευσης

Tην ίδια στιγμή που γινόταν η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99, «πάγωναν» και τυπικά -για την ώρα- τα σχέδια για τη σύσταση κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου. Πρόκειται για άλλο ένα γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία τόνιζε ότι παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μαρινόπουλου τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Το φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε ως στόχο μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία να διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διέθετε η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα προχωρούσε μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα της Μαρινόπουλος απασχολούσαν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 325 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια στρατηγική κίνηση για την επιστροφή του Ομίλου Μαρινόπουλου στην ανάπτυξη. Πρακτικά η συμφωνία αναμενόταν να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελούσε μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της συμφωνίας ήταν η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων αναμορφωμένων καταστημάτων της εταιρείας με νέο σήμα και λογότυπο, ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης.

Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – αυτές που έχουν υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο συμφωνίας αποπληρωμής – προς τους προμηθευτές είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ – με αποτέλεσμα πολλές προμηθευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ενδεχόμενο κίνδυνο να έχουν μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις προϊόντων.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η αγορά αυτό το νέο «θρίλερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει οικονομικές επιστήμες για να αντιληφθείς ότι μια κατάρρευση της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συμπαρασύρει εκατοντάδες εταιρείες.

Οπως, άλλωστε, έχει γίνει και στο παρελθόν, με αντίστοιχες περιπτώσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...