435
Το ενεργειακό νησί του Αιγαίου: ήλιος, θάλασσα και ανεμογεννήτρια στην Τήλο | Eunice Energy Group

The TILOS Project: νέα ήθη στην παραγωγή ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2017, 17:39
Το ενεργειακό νησί του Αιγαίου: ήλιος, θάλασσα και ανεμογεννήτρια στην Τήλο
|Eunice Energy Group

The TILOS Project: νέα ήθη στην παραγωγή ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2017, 17:39

Τήλος: ένα σμαραγδάκι καρφιτσωμένο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν απλώς ένα εξαιρετικό ησυχαστήριο, ένας τόπος ιδανικών διακοπών πλημμυρισμένος από θάλασσα και ήλιο. Τώρα όμως θα είναι γνωστό και για κάποιους επιπλέον λόγους. Λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την καλοκαιρινή ραστώνη.

Στην Τήλο πλέον κατασκευάζεται ο πρώτος υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Σε απλά ελληνικά, αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές που διαθέτει η χώρα και που δεν είναι άλλες από τον ήλιο και τον άνεμο. Παράλληλα το έργο TILOS, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, είναι ένα είδος πρωτοποριακού πειράματος για τα ελληνικά δεδομένα. Ο βασικός του σκοπός είναι, μέσα από την διαχείριση ενός ενεργειακού συστήματος μικρής εμβέλειας και δυναμικής, να κάνει μια δοκιμή για το κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί  να υπάρξει σε ευρύτερη κλίμακα.

Ο όμιλος εταιρειών που ανέλαβε αυτό το έργο δεν είναι άλλος από το Eunice Energy Group (EEG), αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, ο οποίος είναι γνωστός για την ευαισθητοποίηση του προς την βιώσιμη ανάπτυξη μιας και εδώ και αρκετά χρόνια επενδύει σε έργα ΑΠΕ. Αυτή την στιγμή στην Τήλο, με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια του ομίλου, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού ενώ σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνει και η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας σε μπαταρίες (συσσωρευτές).

Το τελευταίο αυτό κομμάτι αποτελεί ουσιαστικά την καινοτομία του έργου αλλά και το μεγάλο στοίχημα του Eunice. Μέχρι τώρα η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές χαρακτηριζόταν από μεγάλες αυξομειώσεις, κάτι που στην περίπτωση του TILOS έχει μετριαστεί αισθητά. Επιπλέον, με την συνδρομή ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου software και με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ενέργειας (Smart Energy Meters), που πρώτη φορά εγκαθίστανται στην χώρα σε τόσο ευρεία κλίμακα, είναι δυνατή η πρόβλεψη της μελλοντικής αιολικής και ηλιακής παραγωγής. Κι αν ακόμα υπάρξει περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, αυτή θα μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας όπως για παράδειγμα στην τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές.

Συμπερασματικά, το TILOS είναι ένα πρώτο βήμα για μια επόμενη μέρα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την ίδια την χώρα αφού προσφέρει έσοδα, μεγιστοποιεί την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές και προωθεί την εξάλειψη εισαγόμενων πηγών ενέργειας. Αξιοποιεί πόρους που, για χώρες σαν την Ελλάδα, μπορεί να θεωρηθούν ανεξάντλητοι, φέρνοντας εντέλει μειωμένο κόστος ρεύματος για τον καθένα. Αυτό που ουσιαστικά ξεκινάει τώρα θα είναι μία αλλαγή ήθους και συμπεριφοράς του ίδιου του καταναλωτή προς το αγαθό και προς την κοινωνία. Καθόλου τυχαία, η Τήλος και το TILOS βραβεύθηκαν πρόσφατα με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://eunice-group.com/

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...