701
Οι Κ. Χρυσόγονος και Θ. Ζαγοράκης περιλαμβάνονται ως ονόματα στην έκθεση της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια με τίτλο «Μαύρη εργασία στις Βρυξέλλες» | Creative Protagon

Ο Χρυσόγονος, ο Ζαγοράκης και η «μαύρη εργασία» στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 17:57
Οι Κ. Χρυσόγονος και Θ. Ζαγοράκης περιλαμβάνονται ως ονόματα στην έκθεση της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια με τίτλο «Μαύρη εργασία στις Βρυξέλλες»
|Creative Protagon

Ο Χρυσόγονος, ο Ζαγοράκης και η «μαύρη εργασία» στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 17:57

Τα ονόματα των ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου και Θόδωρου Ζαγοράκη φιλοξενούνται στη νέα έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια με τίτλο «Μαύρη εργασία στις Βρυξέλλες – Παράλληλες δραστηριότητες και ανησυχίες σε θέματα ηθικής».

Ο πρώτος εντάσσεται στο Top 30 των ευρωβουλευτών με τα μεγαλύτερα εισοδήματα από εξωτερικές πηγές (εκτός δηλαδή της αμοιβής του από το Ευρωκοινοβούλιο), ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνεται στο Top 10 αυτών που αύξησαν σε σημαντικό βαθμό τα έσοδά τους από παράλληλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Από 18 έως και 41 εκατομμύρια ευρώ έχουν κερδίσει ευρωβουλευτές από παράλληλες θέσεις εργασίας από τότε που εξελέγησαν, το 2014, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύθηκε σήμερα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έως και 104 βουλευτές έχουν έσοδα περισσότερα από 100.000 ευρώ κάθε χρόνο, πέρα από τους μισθούς τους ως μέλη πλήρους απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Brussels-MEP-Protagon
Οι δύο πίνακες της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια όπου εμφανίζονται τα ονόματα των δύο ελλήνων ευρωβουλευτών

«Τα μεγάλα εισοδήματα από εξωτερικές πηγές ενέχουν σοβαρό κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων» λέει ο Ντάνιελ Φρέουντ, στέλεχος του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. «Ποια συμφέροντα αντιπροσωπεύουν πραγματικά αυτοί οι ευρωβουλευτές; Αυτά των πολιτών ή τα συμφέροντα εκείνων που πληρώνουν την παράλληλη απασχόλησή τους;»

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, εννέα έως τριάντα ευρωβουλευτές έχουν κερδίσει περισσότερα χρήματα από εξωτερικές δραστηριότητες, απ’ ό,τι έλαβαν από το μισθό τους και από τα επιδόματα ως μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Το 31% των ευρωβουλευτών έχουν πληρωθεί από εξωτερικές δραστηριότητες. Συνολικά έχουν δηλωθεί 1.366 παράλληλες θέσεις εργασίας – αύξηση κατά 13% από την αρχή της θητείας το 2014.

«Τα υψηλά εισοδήματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν οι περιγραφές των δραστηριοτήτων στις δηλώσεις περιορίζονται σε περιγραφές όπως “σύμβουλος”, “δικηγόρος” ή “ελεύθερος επαγγελματίας”. Η έλλειψη λεπτομερειών καθιστά αδύνατον για τους πολίτες, τους δημοσιογράφους ή την κοινωνία των πολιτών να παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων (…) Αρκετοί ευρωβουλευτές έχουν εκτός έδρας δραστηριότητες με οργανώσεις, λόμπι, παραβιάζοντας ενδεχομένως τους κανόνες που υπαγορεύουν να μην ασκούν lobbying ενώ είναι ευρωβουλευτές» αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ξεχώρισε τους Top 30 ευρωβουλευτές με το μεγαλύτερο εισόδημα από εξωτερικές πηγές. Ο μόνος από την Ελλάδα στη συγκεκριμένη λίστα είναι ο Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017. Το συνολικό εισόδημά του από παράλληλες δραστηριότητες από την αρχή της θητείας του έως και τις 3 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, είναι κατ’ ελάχιστον 240.096 ευρώ και κατά μέγιστο 660.000 ευρώ. Οι δραστηριότητές του όπως αναφέρεται στην έκθεση αφορούν τη δικηγορία και η θέση που καταλαμβάνει στο Top 30 είναι η 15η. Στην κορυφή της λίστας εντοπίζεται ο Ιταλός Renato Soru της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με συνολικό εξωτερικό εισόδημα ανάμεσα σε 1.547.500 (ελάχιστο) και 1.565.035 ευρώ (μέγιστο), προερχόμενα από αμοιβές του ως διευθυντής της εταιρείας παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών Tiscali. Αμέσως μετά ακολουθεί ο Λιθουανός Atanas Guoga του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με εξωτερικό εισόδημα ανάμεσα σε 1.356.387 και 1.428.375 ευρώ και προέρχεται από την επαγγελματική του δραστηριότητα ως παίκτης πόκερ καθώς και από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Διεθνής Διαφάνεια ξεκαθαρίζει ότι είναι ευθύνη των ευρωβουλευτών να παρέχουν ακριβή στοιχεία για το εισόδημά τους από εξωτερικές πηγές. Ο υπολογισμός των εισοδημάτων έγινε από τον πολλαπλασιασμό των μηνιαίων εσόδων των ευρωβουλευτών στις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων τους επί τους μήνες θητείας τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μεταβολές που δηλώνουν οι ίδιοι. Κατ’ αποκοπήν πληρωμές που δηλώθηκαν επίσης συμπεριλήφθηκαν στο σύνολο των εισοδημάτων.

Ο επαγγελματίας παίκτης πόκερ και ο Φάρατζ

Η Διεθνής Διαφάνεια έφτιαξε και ένα Top 10 για τους ευρωβουλευτές που εμφάνισαν σημαντική αύξηση των εισοδημάτων τους από παράλληλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συγκρίνοντας την πρώτη σχετική δήλωσή τους με την τελευταία. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνεται ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση δήλωσε 6.000 ευρώ στην πρώτη ετήσια δήλωσή του και 60.012 ευρώ στην τελευταία, σημειώνοντας αύξηση που ξεπερνά τα 54.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καταλάβει την 8η θέση του Top 10. Πρώτος είναι ο Λιθουανός επαγγελματίας παίκτης πόκερ Atanas Guoga που από μηδέν το πρώτο έτος έφτασε να δηλώνει 2,9 εκατομμύρια ευρώ το τελευταίο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο βρετανός ευρωσκεπτικιστής/εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, o οποίος από 12.000 ευρώ στην πρώτη δήλωση πήγε στα 372.000 ευρώ στην τελευταία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...