252
|

Ο Φαήλος και οι άλλοι

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 10 Δεκεμβρίου 2015, 18:36

Ο Φαήλος και οι άλλοι

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 10 Δεκεμβρίου 2015, 18:36

Eβλεπα τον Φαήλο στο #the2nightshow να υπερπασπίζεται τα ρατσιστικά και ομοφοβικά του πιστεύω και τον χοντροκομμένο τρόπο με τον οποία τα εξέφρασε, προσβάλλοντας έναν άνθρωπο που μόλις έχασε τον σύντροφό του. Τον άκουγα να ορίζει ως black humor τον χαρακτηρισμό «αξύριστη χήρα», αγνοώντας μάλλον ότι δεν είναι ούτε χιούμορ να χαρακτηρίζεις έτσι έναν άνθρωπο που πενθεί.

Την ίδια στιγμή που έβλεπα τον Φαήλο κι έφριττα απ’ όσα άκουγα να βγαίνουν απ’ το στόμα του, διάβαζα τα σχόλια στο hashtag της εκπομπής στο τουίτερ κι έφριττα διπλά. Το τι βρίσιμο έπεφτε, το τι κατάρα, δεν λέγεται: εριστικό σκατόψυχο σίχαμα, βόδι, βλήμα, παχύδερμο, μπετονιέρα, φελλός και άλλα πολύ ωραία κοσμητικά επίθετα.

Αν οι εκφράσεις του Φαήλου, η συμπεριφορά, τα αστεία του, ο τρόπος του είναι αγοραία, πεζοδρομιακά, καφενειακά, τότε ο αντίλογος κι η αντίδραση σ’ αυτά, αν είναι του ιδίου –ή και χειρότερου επιπέδου, χάνουν το μεγαλύτερο μέρος απ’ το δίκιο τους. Αν λες αξύριστη χήρα τον Φαλελάκη και ο άλλος απαντά με χυδαιότητα δυο και τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ του Φαήλου, τότε το ηθικό πλεονέκτημα της προόδου, της ευαισθησίας, της ανεκτικότητας, της αποδοχής της διαφορετικότητας χάνεται.

Αντεπιτίθεσαι στο ρατσισμό με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, στην ομοφοβία με ομοφοβικούς  και νομιζεις ότι κερδίζεις; Φυσικά, η αντίδραση αυτή έρχεται από μια μόνο μερίδα των ανθρώπων που διαφωνούν με τον Φαήλο αλλά αμαυρώνουν και τη διεκδίκηση των ανθρώπων, που θέλουν την εξάλειψη του ρατσισμού και της ομοφοβίας, που ζητούν ισονομία και ισοπολιτεία και για εκείνους.

Υ.Γ. Η διαφορετικότητα ζητάει την αποδοχή, ώστε να σταματήσει ν’ αποτελεί διαφορετικότητα.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News