319
|

Μια οφειλόμενη διόρθωση

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 3 Σεπτεμβρίου 2013, 01:19

Μια οφειλόμενη διόρθωση

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 3 Σεπτεμβρίου 2013, 01:19

Με καθυστέρηση είδα δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γ. Αδαμόπουλου για τους φορείς κατάρτισης διαμεσολαβητών του Ν. 3898/ 2010, που καθιερώνει στην Ελλάδα τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Η εξειδικευμένη κατάρτιση όσων πρόκειται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον θεσμό (στην επιτυχία του οποίου επενδύονται όνειρα και προσδοκίες για επίσπευση στην επίλυση ιδιωτικών διαφορών με άγνωστα έως τώρα αποτελέσματα) φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εντάσεις κι έριδες μεταξύ των φορέων που επιδιώκουν να την παρέχουν.

Απ΄ όσο κατάλαβα ο ΔΣΑ με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) έχουν συστήσει έναν τέτοιο φορέα, που δεν είναι ο μόνος. Αντίστοιχο έχει συστήσει και το ΕΒΕΑ, που κατά το ΔΣΑ λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια. Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, λοιπόν, στη δήλωσή του καταμαρτυρεί διάφορα κατά των κέντρων κι ανάμεσα σ’ αυτά αναφέρει: «Άλλα "κέντρα", "ινστιτούτα", κ.λπ., τα οποία δεν έχουν αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρ' όλα αυτά υπόσχονται εκπαίδευση Διαμεσολαβητών – και μάλιστα με "χαμηλότερα" δίδακτρα, χωρίς συγχρόνως να γνωστοποιούν ούτε το ακολουθούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης ούτε τα ονόματα, την προέλευση και τα προσόντα των εκπαιδευτών (εκτός, βέβαια, αν προτίθενται να φέρουν εκπαιδευτές από τριτοκοσμικές χώρες, όπως λ.χ. η Τανζανία, η Σιέρα Λεόνε ή η Ζιμπάμπουε!) – είναι προφανές ότι αποσκοπούν στην παραπλάνηση των ενδιαφερομένων προς απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους σε βάρος τους, διαπράττοντας τοιουτοτρόπως κακουργηματική απάτη (ΠΚ 386 παρ. 3 – απάτη κατ’ επάγγελμα)».

Με έκπληξη και δυσφορία διαπίστωσα πως ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξαρτά το κύρος και την επάρκεια των (όποιων) εκπαιδευτών από τη χώρα προέλευσής τους. Έτσι, κρίνει πως προερχόμενοι από την Τανζανία, τη Σιέρα Λεόνε ή τη Ζιμπάμπουε (χωρίς θαυμαστικό) είναι προφανώς κατώτεροι από αντίστοιχους άλλων χωρών, που δεν αναφέρει.

Η δήλωση είναι γραπτή κι έτσι είναι λίγες οι πιθανότητες τέτοια τοποθέτηση, εξωφρενική, να αποτελεί παραδρομή. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι αργά για να γίνει η οφειλόμενη διόρθωση.

Υ.Γ.: Ουδεμία σχέση έχω ή πρόκειται να έχω ασχολούμενος με τη διαμεσολάβηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News