1039
|

Equal Society: η Οργάνωση που «βραβεύει» τους νέους, βραβεύεται

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 27 Δεκεμβρίου 2013, 00:33

Equal Society: η Οργάνωση που «βραβεύει» τους νέους, βραβεύεται

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 27 Δεκεμβρίου 2013, 00:33

Λίγο πριν «εκπνεύσει» το 2013, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε δέκα Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και εθελοντικές ομάδες με το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας 2013». Ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις που κρίθηκαν ότι έχουν επιτελέσει αξιόλογο συλλογικό και ποιοτικό κοινωνικό έργο ήταν ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών που διακρίθηκε για το πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία». Ο Σπύρος Φερεντίτης, ο δημιουργός της Equal Society, θεωρώντας ότι στην «Ελλάδα του τίποτα» η εκπαίδευση είναι η αφετηρία για να αλλάξεις κατεύθυνση ξεκίνησε με βασικό άξονα -ποιους άλλους;- από τους νέους.

Ένας από τους στόχους της Equal Society είναι η προαγωγή της απασχόλησης και της δια βίου μάθησης, ιδίως σε ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα άνισης πρόσβασης στην αγορά εργασίας. (π.χ. γυναίκες, νέοι, Α.Μ.Ε.Α., μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες, πρόσφυγες, πρώην χρήστες ουσιών, πρώην παραβάτες-αποφυλακισμένοι, μέλη μειονοτήτων κοκ.) Τι έχει κάνει για αυτές τις ομάδες η οργάνωση στα 3 χρόνια λειτουργίας;

Μέσα σ’ αυτά τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση, την προώθηση, στην ενδυνάμωση, στην υποστήριξη, αλλά και στην κατάρτιση ανέργων, όλων των ηλικιών, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Πρώτο μας μέλημα ήταν να δημιουργήσουμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) με τη συνδρομή εθελοντών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στην Αθήνα και να επεκτείνουμε τη δράση του στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, όπου η Equal Society λειτουργεί παραρτήματα. Στη συνέχεια πιλοτικά δημιουργήσαμε Δομές Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων στη Λευκάδα και την Κέρκυρα. Πετύχαμε να συγκεντρώνουμε σε εβδομαδιαία βάση όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας των δύο νησιών και να τις δημοσιεύουμε στον τοπικό Τύπο. Αρκετοί ήδη συμπολίτες μας βρήκαν εργασία. Σκεφτείτε ότι την ίδια οι τοπικοί ΟΑΕΔ ίσως και να μην έχουν καμία κενή θέση να προσφέρουν. Παράλληλα υλοποιήσαμε προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης 5μηνης διάρκειας στην Αττική και στο Ιόνιο και συνολικά προωθήσαμε σε θέσεις εργασίας 850 ανέργους. Ταυτόχρονα συμμετείχαμε σε προγράμματα κατάρτισης 1.200 ανέργων σε αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας, όπως στη δυτική Ελλάδα, Αττική, Ιόνιο, Ήπειρος κ.α. Κάθε εβδομάδα οργανώνουμε ολιγομελή σεμινάρια για σύνταξη βιογραφικού σημειώματος που μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες άνεργοι. Εννοείται ότι όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν, με τη συμμετοχή κατά βάση εθελοντών. 

Τι είναι το πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία»;

Το «Σπουδάζω με Υποτροφία» αποτελεί πρωτοβουλία που υλοποιεί με ίδια μέσα ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, σε συνεργασία με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η δράση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν υποτροφιών, για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές πλήρους διάρκειας, σε νέους που αναζητούν το επόμενο ακαδημαϊκό τους βήμα αλλά δυσκολεύονται να το πραγματοποιήσουν λόγω οικονομικών συγκυριών. Στα δύο χρόνια ζωής του στο πλευρό μας έχουν σταθεί αρκετοί σημαντικοί εκπαιδευτικοί φορείς. Ενδεικτικά ορισμένοι από αυτούς είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, το University of Limerick στην Ιρλανδία, το Alba Graduate Business School, το IST College, το ΒCA Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών, το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, το Cyprus Institute of Marketing στην Κύπρο.

Πόσους φοιτητές έχετε βοηθήσει μέχρι σήμερα;

Μέχρι σήμερα έχουμε «υιοθετήσει» και ενισχύσει περίπου 90 φοιτητές. Νέους και νέες που δεν θα συνέχιζαν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής κρίσης τώρα μέσω του προγράμματος «Σπουδάζω με Υποτροφία» έχουν βρει στήριξη. Απέκτησαν και πάλι αυτοπεποίθηση. Το μόνο που τους ζητάμε είναι το καλό που τους έγινε στη ζωή τους, να το γυρίσουν πίσω – όταν πατήσουν στα πόδια τους – σε άλλους συνανθρώπους μας που θα έχουν ανάγκη. Τους μαθαίνουμε ότι είναι σημαντικό να μπορείς να μοιράζεσαι τη δύναμή σου. 

Πείτε μου 2 άλλες οργανώσεις που έλαβαν μέρος στις Νησίδες Ποιότητας και σας έκαναν εντύπωση;

Η εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι και η Eλληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ειδικά η δεύτερη λειτουργεί εβδομαδιαία εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών με τη σύμπραξη εθελοντών με και χωρίς αναπηρία. Νομίζω είναι τουλάχιστον αξιέπαινη η προσπάθειά τους.

Οι εθελοντές αποτελούν τον πυρήνα για την υλοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων της EQUAL SOCIETY. Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα ειδικά σήμερα ο εθελοντισμός χρησιμοποιείται συχνά σαν μανδύας για τη μη αμειβόμενη εργασία;

Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένος. Δεν χωρά μανδύας μη αμειβόμενης εργασίας. Συνήθως όμως αυτός που προσφέρει εθελοντικά έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι κάτι θα γίνει και θα αποκτήσει μια σύμβαση εργασίας μέσω της προσφοράς του. Είναι μια αντίληψη που υπάρχει γενικά στην Ελλάδα του να «τρυπώσω».

Εμείς αλλά και όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με τον εθελοντισμό τους το εξηγούμε αυτό. Σκεφτείτε τους λέμε για παράδειγμα οι 25.000 εθελοντές των SpecialsOlympics 2012 ή οι 100.000 εθελοντές του 2004 να δήλωσαν εθελοντές, γιατί περίμεναν μια θέση εργασίας.

Στο εξωτερικό το πεδίο του εθελοντισμού είναι οριοθετημένο. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν και παρατράγουδα, αλλά πιστεύω προσωπικά ότι πρόκειται για παρεξηγήσεις ή για προσδοκίες που καλλιεργούνται.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, άλλο εργαζόμενος κι άλλο εθελοντής. Να σου προσθέσω όμως ότι δεν νοείται να εργάζεσαι σε έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και να μην είσαι ενταγμένος στο μητρώο των εθελοντών. Πρέπει να πιστεύεις στο όραμα και τις δράσεις του φορέα που συνεργάζεσαι για να είσαι και εργαζόμενος του. Πόσο μάλλον να είσαι εθελοντής του.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για έναν δημοσιογράφο να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια που έχει άμεση σχέση με την εκπαίδευση;

Το βασικό μου ερέθισμα για να ασχοληθώ ήταν η εκπομπή μου στην ΝΕΤ, παλαιότερα στον Alpha το ΖΗΤΕΙΤΑΙ. Μια εκπομπή που προσέφερε ενημέρωση για την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, γενικότερα τις ευκαιρίες στη ζωή μας. Πιστεύω ότι στην «Ελλάδα του τίποτα» η εκπαίδευση είναι η αφετηρία για να αλλάξεις κατεύθυνση και βασικός άξονας σου πρέπει να είναι οι νέοι. Ειδικά εκείνοι που θέλουν, αλλά δεν μπορούν. Εκείνοι που είναι κατασταλαγμένοι στις επιθυμίες τους και αυτές δεν υπερβαίνουν το σύμπαν, αλλά την πόρτα ενός πανεπιστημίου. Αυτό είναι το ερέθισμά μου…

Υπάρχει κάτι στην Equal Society που θα θέλατε να πηγαίνει καλύτερα;

Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε περισσότερες υποτροφίες. Να προσεγγίσουμε τις 100 στη διάρκεια της χρονιάς. Θέλουμε να αγκαλιάσουν τη δράση μας και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Να συγκεντρώσουμε υποτροφίες από όλα τα επιστημονικά πεδία. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι στόχος μας το Σπουδάζω με Υποτροφία να γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους νέους που ψάχνουν τρόπο να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Κλισέ αλλά πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News