971
Ενσταντανέ από επεισόδια στα Εξάρχεια. Εντυπωσιακό το καρέ, αλλά και το πόσες φορές έχει παιχτεί σε επανάληψη | Giorgos Nikolaidis / SOOC

Είναι δυνατόν να στέλνουν στο νοσοκομείο τον διοικητή της Τροχαίας;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 30 Αυγούστου 2016, 20:29
Ενσταντανέ από επεισόδια στα Εξάρχεια. Εντυπωσιακό το καρέ, αλλά και το πόσες φορές έχει παιχτεί σε επανάληψη
|Giorgos Nikolaidis / SOOC

Είναι δυνατόν να στέλνουν στο νοσοκομείο τον διοικητή της Τροχαίας;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 30 Αυγούστου 2016, 20:29

Με τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα νοσηλεύτηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 ο διοικητής της Τροχαίας Αθηνών Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, από μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών, στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της Δευτέρας.

Μέχρι το συγκεκριμένο περιστατικό, είχε μεσολαβήσει ένας νέος κύκλος βίας, το περασμένο Σάββατο, με επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. «Πρωταγωνιστές» οι κουκουλοφόροι και οι αστυνομικές δυνάμεις, με εκτόξευση δεκάδων βομβών μολότοφ. Η ένταση συνεχίστηκε στην πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες -το απόγευμα της Δευτέρας- και ολοκληρώθηκε με τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και τα στενά των Εξαρχείων. Πρόκειται για μια είδηση που, πέραν των κατοίκων της περιοχής, δυστυχώς, ελάχιστους ενδιαφέρει.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στα Προπύλαια, ομάδες αντιεξουσιαστών και άλλων οργανώσεων συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια και, παράλληλα, για να εκφράσουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η πρώτη ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Κοτζιά όταν πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτίριο του δημαρχείου, αλλά και σε κτίριο της Aκαδημίας, στα Προπύλαια. Μετά το τέλος της πορείας και ενώ ομάδες αντιεξουσιαστών κινούνταν προς τα Εξάρχεια, εντόπισαν, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, τον διοικητή Τροχαίας Αθηνών, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Διαμαντόπουλο, ο οποίος ήταν επικεφαλής των κυκλοφοριακών μέτρων. Του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές. Μέχρι να επέμβουν οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, οι αντιεξουσιαστές είχαν προλάβει να απομακρυνθούν και να αφήσουν αιμόφυρτο τον αξιωματικό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 401 για τις πρώτες βοήθειες. Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπέστη ελαφρά διάσειση και ότι είχε εκδορές και μώλωπες. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αναμενόταν να λάβει εξιτήριο από το 401 το πρωί της Τετάρτης.

Σκεφτείτε τη σκηνή. Ενας ανώτερος αξιωματικός, ένστολος, δίχως καμία συνοδεία, δέχεται επίθεση, στο κέντρο της Αθήνας, από κουκουλοφόρους. Ηταν προφανές ότι όλο αυτό ήταν κάτι σαν βούτυρο στο ψωμί σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αφού δημιούργησε πολιτικό σάλο στην πιο κλασική μορφή του.

«Η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών – πλέον ούτε και των ίδιων των αστυνομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το συγκεκριμένο περιστατικό ξεπέρασε κάθε όριο και δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη. Οι αστυνομικοί, σχεδόν καθημερινά, κινδυνεύουν στον βωμό του καθήκοντος. Γι’ αυτό, όλοι μας πρέπει να τους περιβάλλουμε με τη στήριξη και τον σεβασμό μας. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι αρχές αυτές γίνονται σεβαστές από την κυβέρνηση. Αλλωστε, διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την Αστυνομία με καχυποψία, αν όχι με απροκάλυπτη εχθρικότητα», προσέθεσε.

Επίσης, δήλωσε: «Είναι αποφασισμένος, ως πρωθυπουργός, να αποκαταστήσω αμέσως τον νόμο και την τάξη στη χώρα μας. Στέκομαι στο πλευρό των αστυνομικών που, σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς πολιτική κάλυψη, επιτελούν το καθήκον τους. Στέκομαι, όμως, και στο πλευρό όλων των πολιτών που θέλουν να νιώσουν ξανά ασφαλείς στη γειτονιά τους», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για ανικανότητα να προστατεύσει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τα ίδια τα στελέχη της Αστυνομίας, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, ζητώντας, παράλληλα, την παραίτησή του: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την άνανδρη επίθεση εναντίον του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, Γιώργου Διαμαντόπουλου. Οι γνωστοί-άγνωστοι, με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζουν να λυμαίνονται στην περιοχή των Εξαρχείων προκαλώντας τέτοιου είδους περιστατικά και την εντεινόμενη πλέον ανασφάλεια των πολιτών. Το δόγμα ανοχής – συνενοχής της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει υπό το βάρος της ανικανότητας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει ούτε τους πολίτες, αλλά ούτε αυτά τα ίδια τα στελέχη της Αστυνομίας. Η παραίτησή του θα πρέπει να είχε δοθεί από καιρό αν δεν ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να ανατροφοδοτεί με την αδράνειά της την ανομία των γνωστών κύκλων των Εξαρχείων. Το περιστατικό της επίθεσης εναντίον του Διοικητή της Τροχαίας Αθηνών υπενθυμίζει στους πολίτες άλλη μια φορά την επικινδυνότητα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Την επίθεση καταδίκασαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον του Διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, κ. Γιώργου Διαμαντόπουλου. Τέτοιου είδους φασιστικές συμπεριφορές είναι απαράδεκτες σε μια Δημοκρατία και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», είπε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Ομολογουμένως με αρκετή καθυστέρηση, αναφορικά με τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε «απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Διοικητή της Τροχαίας Αττικής» και προσέθεσε ότι «τέτοια περιστατικά δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. «Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες  για τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών» σημειώνει το κυβερνών κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Επειτα από τον ξυλοδαρμό τού Γιώργου Διαμαντόπουλου ποια κρατικά, επίσημα χείλη θα μπορούσαν να βεβαιώσουν ότι δεν ακολουθεί ένας κύκλος θερμών επεισοδίων, με απρόβλεπτες συνέπειες; Η συλλογιστική είναι απλοϊκή, αλλά εμπεριέχει καντάρια αλήθειας: πόσο εύκολο είναι να δείρει κάποιος τον διοικητή της Τροχαίας Αθηνών και να τον στείλει στο νοσοκομείο; Κι αν μπορεί να το κάνει, γιατί να μην μπορεί να προβεί σε περαιτέρω πράξεις βίας και, εν γένει, ανομίας; Τι συμπέρασμα, αναφορικά με την ασφάλειά του, μπορεί να βγάλει ένας ανυπεράσπιστος πολίτης την ίδια στιγμή που κάποιοι μπορούν να δείρουν, ανενόχλητοι, κάποιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο που εκπροσωπεί την έννομη τάξη; Κι όλα αυτά ενώ ήδη γινόμαστε, συνεχώς, μάρτυρες επιθέσεων είτε κατά αστυνομικών δυνάμεων, οχημάτων και εγκαταστάσεων είτε κατά πολιτικών στόχων (προσώπων, κτιρίων, δημοσίων οχημάτων κ.λπ. Πού μπορεί να κρύβεται το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο κάτοικος αυτής της χώρας;

Η απάντηση είναι εύκολη, πιθανώς να κρύβεται πίσω από μια κουκούλα αντιεξουσιαστή ο οποίος μπορεί να «αλωνίζει» στο κέντρο της Αθήνας καίγοντας κάδους απορριμμάτων και καταστρέφοντας περιουσίες, ενώ μπορεί και να στέλνει στο νοσοκομείο αξιωματικούς της Αστυνομίας. Κι όλα αυτά ενώ, για άλλη μια φορά, επαναφέρεται η ίδια, ατέρμονη συζήτηση για το «καθεστώς» των Εξαρχείων…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...